Iblo | Toplotna črpalka zrak voda | Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak vodaToplotna črpala zrak voda, toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. Unikatnost toplotne črpalke zrak voda, kot ogrevalnega sistema je, da za ogrevanje izkorišča toploto zunanjega zraka, kar počne toplotna črpalka zrak voda. Toplotna črpalka funkcionira tudi pozimi, do temperature zunanjega zraka -20°C in poskrbi za ogrevanje vode do 65°C. Tovrstno ogrevanje je primarno namenjeno za sanitarno vodo. Toplotna črpalka je ločena od nizko temperaturnih ogrevalnih sistemov, kot je denimo talno ogrevanje.

Področja z milejšim podnebjem (Primorska) so najprimernejša, da za ogrevanje poskrbijo TČ zrak voda. Nasprotno pa je z vidika učinkovitosti na območjih z bolj spremenljivim podnebjem bolje uporabljati še kakšen komplementaren vir ogrevanja, kot na primer ogrevanje z biomaso ali sončno ogrevanje. V zimskih mesecih se lahko temperatura zunanjega zraka precej spusti, zaradi česar potrebujemo največ toplote, hkrati pa imajo toplotne črpalke v takšnih razmerah najmanjšo moč in so posledično manj učinkovite. Smiselno je tudi upoštevati hrupnost, ki jo TČ zrak voda povzroča in razmisliti o dušilnikih zvoka, če jo uporabljamo za ogrevanje bivalnih prostorov.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno ogrevanje s pomočjo toplotnega izmenjevalca poskrbi za toplo vodo v bivalnih prostorih. V tem primeru vodo v hranilniku toplote segreva toplotna črpalka. Sanitarna voda se po potrebi direktno segreva v pretočnem toplotnem izmenjevalniku s toploto iz hranilnika toplote. Tovrstno ogrevanje je izredno ekonomično, saj se toplotna črpalka za sanitarno vodo aktivira samo takrat, ko je to potrebno. Na ta način se tudi preprečuje nastajanje bakterij.

Toplotna črpalka ima veliko prednosti v primerjavi s klasičnim ogrevanjem:
  • udobje
  • prijaznost do okolja
  • prihranek energije
  • majhni obratovalni stroški
  • majhni stroški nabave
  • prijaznejša klima v prostoru
  • vedno sveža topla sanitarna voda

Toplotna črpalka zrak voda ima do trikrat večji koeficient učinkovitosti kot klasični grelniki, kar pomeni, da porabi do trikrat manj električne energije za isti učinek ogrevanja prostora. Namestitev je povsem enostavna in dodatna gradbena dela na vaši fasadi ali strehi niso potrebna. Toplotna črpalka zrak voda pa se lahko uporablja tudi za hlajenje v poletnih mesecih, kar jo naredi primerno tudi za namestitev v kleti ali shrambi.

Za ogrevanje, kot tudi hlajenje vaših prostorov lahko v celoti torej poskrbijo toplotne črpalke Iblo.