Delovanje toplotne črpalke in poraba: toplotna črpalka zrak/voda

Delovanje toplotne črpalke vam tokrat predstavljamo na primeru delovanja toplotne črpalke zrak/voda. Obenem vam ponujamo še nekaj informacij v zvezi s ceno in porabo toplotne črpalke zrak/voda, za katere verjamemo, da vam lahko pomagajo pri odločitvi za nakup.


Delovanje in poraba toplotne črpalkePrincip delovanja toplotne črpalke

Način delovanja toplotne črpalke zrak/voda je v osnovi precej enostaven. Potrebna sta medij, ki oddaja toploto (v tem primeru zrak), in medij, ki toploto sprejema (v tem primeru voda oziroma sanitarna voda). Primeren je tako zrak iz okolja kot »odpadni zrak«, njegova temperatura pa mora biti vsaj približno -20 °C, v nekaterih primerih pa je delovanje toplotne črpalke možno celo pri nekoliko nižji temperaturi zraka. Tako je mogoče ogreti sanitarno vodo vse do 60 °C. Gre za zelo ekološko varen način ogrevanja, saj se uporabljajo toplotni viri, ki so praktično na dosegu vaše roke in ki bi sicer najverjetneje ostali neizkoriščeni.

Toplotna črpalka zrak/voda - poraba

Poraba toplotne črpalke zrak/voda je odvisna od letnega časa, natančneje od temperature zraka, ki se uporablja kot toplotni vir, vendar je tudi v najhladnejših mesecih precej nižja v primerjavi z običajnimi načini ogrevanja. Za doseganje enake temperature vode je namreč potreben precej manjši vložek energije (razmerje med tema dvema postavkama imenujemo tudi grelno število oziroma koeficient učinkovitosti), kar seveda pomeni tudi precejšen finančni prihranek - poraba toplotne črpalke zrak/voda je lahko kar za 70 odstotkov nižja v primerjavi z drugimi grelnimi napravami. Tolikšen je namreč maksimalni odstotek energije, ki jo lahko toplotna črpalka pridobi iz okolja, torej bo potrebnih le 30 odstotkov električne energije, ki bi jo potrebovali sicer.


Iblo d. o. o. - prodaja, servis in montaža toplotnih črpalk že več kot 20 let

V podjetju Iblo se že dobri dve desetletji ukvarjamo s prodajo, servisom in montažo različnih naprav, namenjenih ohlajanju in segrevanju stanovanjskih in drugih objektov ter sanitarne vode - od toplotnih črpalk različnih vrst do klima naprav. V naši ponudbi boste med drugim našli tudi visokokakovostne toplotne črpalke zrak/voda po ugodni ceni, poleg tega pa lahko zaprosite tudi za dodatno državno subvencijo. Še posebej priporočamo napravo LG THERMA V, ki je bila izdelana v skladu z najsodobnejšimi smernicami, ki veljajo za toplotne črpalke, zaradi česar je dobra rešitev tako za novogradnje kot za starejše objekte. Za optimalno delovanje toplotne črpalke pa je nujna profesionalno izvedena montaža, saj vam bo to na dolgi rok prihranilo precej denarja, ne nazadnje pa tudi živcev.

Iblo d.o.o. | Delovanje toplotne črpalke je prijazno do okolja in energetsko varčno