Pošlji povpraševanje

Filter za vodo bo vaš bazen očistili in osvežil


Filter za vodo oziroma filter za bazen je nepogrešljivi pripomoček za čiščenje vode v bazenu. Vzdrževanje vode je namreč ključnega pomena, če želite, da bi bila voda v njem čista, varna in na splošno neoporečna.


Čiščenje bazena je nujno

Bazen je stoječa voda, v teh pa se rade nabirajo bakterije, lahko postane tudi gojišče za komarje. Če torej želite, da bi bil čist in varen, morate poskrbeti za njegovo redno čiščenje. Še posebej zato, ker zaradi ekoloških razlogov ne moremo domačega bazena spremeniti v klasično tekočo vodo. Hkrati pa ne moremo v njem vode menjavati vsak dan.

Za filtriranje vode in čiščenje bazena v prvi vrsti poskrbijo filtri za vodo ali tudi filtri za bazen. Za vzdrževanje vode pa skrbijo tudi nekateri drugi pripomočki.

filter za vodo

S čim še poskrbimo za vzdrževanje vode v bazenih?

Filter za vodo ni edini pripomoček, ki ga za vzdrževanje vode v bazenih potrebujemo.

Na kratko bi lahko povzeli, da bazen, da bi dobro deloval, potrebuje bazensko školjko, v katero so že vgrajeni elementi za čiščenje vode in kroženje le-te. Tako potrebuje:

  • sesalec površinske vode, ki ga imenujemo tudi skimmer;
  • namesto skimmerja ga lahko zasnujemo tako, da ima bazen prelivni rob;
  • povratne šobe;
  • talni odtok;
  • bazen mora biti s pomočjo cevi povezan s črpalkami in drugimi pripomočki;
  • imeti mora tudi strojnico.

Strojnica je prostor, kjer se nahaja občutljivejša oprema za vzdrževanje vode v bazenih. Tam tako najdemo cirkulacijsko črpalko in vodni filter. Prav filter za vodo, ki se nahaja v strojnici, skrbi, da voda kroži in se iz nje izločajo mehanski delci. Zaradi tega takšno čiščenje bazena imenujemo mehansko.

Za čiščenje sicer lahko poskrbimo tudi z ročnim sesalcem za vodo. Če se bomo pred vstopom v bazen stuširali s pomočjo solarnega tuša, pa bomo za čistočo vode naredili še več.

filter za bazen

Filter za bazen: poznamo jih več vrst

Če se boste, ko boste iskali filter za bazen, počutili nekoliko izgubljeni, saj ne boste vedeli, kateri bi bil pravi za vas, se obrnite na poznavalce. V podjetju EMA bazeni vam bodo z veseljem svetovali, katerega izbrati in skupaj boste našli pravo rešitev. V vsakem primeru pa je dobro, da se zavedate, da poznamo več vrst filtrov za vodo in filtrov za bazen.

Filter za vodo, ki sprošča klor

Filter za vodo, ki le-to čisti s klorom, je najpogostejša in najbolj znana oblika vodnega filtra. Za razkuževanje vode, se pričakovano, uporablja klor.

Njegovo delovanje poteka tako, da ves čas meri pH in REDOX parametre. Na osnovi rezultatov, ki jih razbere, v bazen avtomatsko dozira klor.

Filter za vodo, ki deluje na podlagi hidrolize

Gre za izredno učinkovito obliko filtra za bazen. Vodo dodobra očisti, med njegovim delovanjem pa v bazenski vodi nastajata kisik in ozon.

Filter za vodo, ki deluje s pomočjo soli

Filter za vodo, ki deluje s pomočjo soli, se na prvi pogled morda sliši nekoliko nenavadna različica tega pripomočka za čiščenje bazena, a je v resnici zelo učinkovit.

Njegovo delovanje upošteva zakonitosti elektrolize. Takšen čistilec za bazen med filtriranjem vode vanjo spusti izredno majhne količine soli. Sproščena sol priteče do celice, obložene s titanovimi ploščami, in se tam spremeni v plinski klor. Le-ta pa nato poskrbi za razkuževanje vode.

UV filter za vodo

Filter za vodo, ki deluje s pomočjo UV sterilizacije, uničuje bakterije in druge mikroorganizme iz vode, ki se nahaja v bazenu, s pomočjo UV žarkov. Zaradi delovanja s pomočjo UV-ja, se v vodi sprosti klor, ki se v njej že nahaja, in jo tako očisti.

filtriranje vode

Vodni filter je potrebno redno čistiti

Če vemo, da filter za vodo na svoja pleča prevzema večino dela, ki se dotika čiščenja bazena, je logično, da je občasno treba očistiti tudi tega.

Da bo deloval optimalno, ga moramo izpirati vsaj enkrat na teden. Ročno izpiranje je zahtevno in dolgotrajno, zato si lahko pomagamo z avtomatom. Ta poskrbi za čiščenje filtra za vodo v rednih časovnih intervalih. Treba pa se je zavedati, da se le-ta izpira z bazensko vodo, zato je, če se odločimo zanj, bazen obvezno potrebno opremiti še z avtomatskim dotokom sveže vode.

V podjetju EMA bazeni lahko najdete različne vrste filtrov za vodo oz. filtrov za bazen in se opremite tudi z omenjenim avtomatom. Lahko pa zaupate napredku tehnologije in izberete samočistilni bazen.


Samočistilni bazen: zanimiva alternativa

V podjetju EMA bazeni ponujajo, poleg različnih filtrov za vodo in filtrov za bazen ter druge opreme za čiščenje in filtriranje vode, tudi tehnološko napredno alternativo. Samočistilni bazen.

Samočistilni bazeni, ki jih boste našli v njihovi ponudbi, so znamke Compass Pools. Ti poskrbijo, da je voda v njih ves čas v gibanju in tako vodni tok samostojno odnaša umazanijo. Prav tako zaradi gibanja vode bakterije in alge nimajo časa, da bi se razrasle. Za to poskrbi čistilni sistem Vantage. Ta je komaj viden in zagotovo ne moti izgleda.

čiščenje bazena