Kako in s čim pokriti bazen?

Ko razmišljamo o nakupu bazena je potrebno razmisliti tudi kaj je njegov namen - kdo in kdaj ga bo uporabljal? Če želimo svoj bazen ohraniti čist in s konstantno temperaturo, istočasno za zaščititi svoje najmlajše in kosmatince je nujen razmislek o pokrivanju bazena.

Za pokrivanje bazena se uporabljajo:

Bazenske strehe

Bazenska streha

Bazenske rolete

Bazenska roleta

Bazenska pokrivala

Bazenska pokrivala

Ohranjanje stalne temperature vode

Če je temperatura vode v bazenu višja od temperature zraka, lahko zlasti pri zunanjih bazenih pride do izhlapevanja vode. Zaradi intenzivnega izhlapevanja so zunanji bazeni takrat navadno zaviti v meglo. Če gre za ogrevane bazene, v takšnim primerih poleg izgube vode lahko pride tudi do visokih izgub energije. Prav tako je za izgubo vode v bazenu in s tem energije lahko kriv veter. Z ogrevanjem vode so povezani stroški, zato je prav, da poskrbimo za čim manjše izgube energije. Stroške tako lahko znižamo z različnimi vrstami pokrival za bazene. Eno takšnih je preprosto termično pokrivalo, ki ga položimo na vodno površino takrat, ko bazena ne uporabljamo. Bazensko pokrivalo bo pripomoglo k znižanju izgub skozi gladino vode. Podobno velja tudi za notranje bazene, le da imajo ti umetno klimo, ki jo moramo vzdrževati , saj lahko vlaga povzroči precejšno škodo našemu domu. Primerna vlažnost v prostoru naj bi bila med 30 in 60%. Bazensko pokrivalo je v večini primerov izdelano iz termo folije, ki preprečuje izgube energije.

Bazensko pokrivalo, ki ga položimo na vodno gladino bazena, pa ne preprečuje le previsokih stroškov za energijo. Delujejo namreč tudi kot odlična zaščita pred padci otrok in domačih živali v bazen, ki se lahko končajo izredno slabo. Pokrivala pa tudi preprečujejo, da bi veter v bazen prenašal odpadno listje, mrčes ali ostalo nesnago za kar boste še posebej hvaležni ob čiščenju.

Pokrivanje prelivnega bazena

Bazensko pokrivalo je smiselno izbrati glede na okolje, v katerem živite

Način pokritja bazena je smiselno izbrati glede na okolje, v katerem živite. Bazenska pokrivala, kot je denimo bazenska streha, so tako primerna za kontinentalno podnebje, kjer čez zimo zmrzuje zato uporabljamo zimsko pokrivalo za bazen. Bazenska pokrivala, kot so rolete in solarna pokrivala, pa so bolj primerna za podnebje z milo klimo, saj je zaradi relativno višjih temperatur bazen uporaben dalj časa. Še posebej so na primer uporabna v apartmajskih naseljih, kjer lahko gostje v zunanjih bazenih uživajo še pozno jeseni ali celo v zimskih mesecih.