Bazenska pokrivala - zunanji in notranji bazeni | Kako in s čim pokriti bazen ter zakaj je pokrivanje bazenov pomembno

Če je temperatura vode v bazenu višja od temperature zraka, lahko zlasti pri zunanjih bazenih pride do izhlapevanja vode. Zaradi intenzivnega izhlapevanja so zunanji bazeni takrat navadno zaviti v meglo. Če gre za ogrevane bazene, v takšnim primerih poleg izgube vode lahko pride tudi do visokih izgub energije. Prav tako je za izgubo vode v bazenu in s tem energije lahko kriv veter. Z ogrevanjem vode so povezani stroški, zato je prav, da poskrbimo za čim manjše izgube energije. Stroške tako lahko znižamo z različnimi vrstami pokrival za bazene. Eno takšnih je preprosto termično pokrivalo, ki ga položimo na vodno površino takrat, ko bazena ne uporabljamo. Bazensko pokrivalo bo pripomoglo k znižanju izgub skozi gladino vode. Podobno velja tudi za notranje bazene, le da imajo ti umetno klimo, ki jo moramo vzdrževati , saj lahko vlaga povzroči precejšno škodo našemu domu. Primerna vlažnost v prostoru naj bi bila med 30 in 60%. Bazensko pokrivalo je v večini primerov izdelano iz termo folije, ki preprečuje izgube energije.

Pri nas vam nudimo tudi zimsko pokrivalo za bazen

Bazenska streha Zunanja bazenska pokrivala


Bazenska pokrivala - poskrbijo za varnost otrok in domačih živali ter ohranjajo bazensko vodo čisto

Bazensko pokrivalo, ki ga položimo na vodno gladino bazena, pa ne preprečuje le previsokih stroškov za energijo. Delujejo namreč tudi kot odlična zaščita pred padci otrok in domačih živali v bazen. Obenem preprečujejo, da bi veter v bazen prenašal odpadno listje, mrčes ali ostalo nesnago.


Bazensko pokrivalo je smiselno izbrati glede na okolje, v katerem živite

Na voljo so različna bazenska pokrivala za plavalne bazene:

  • Plavajoče termo folije različnih kvalitet in izvedbe so namenjene različnim možnostim uporabe.
  • Plavajoče rolete so namenjene tako zunanjim kot notranjim bazenom. Njihove prednosti so samodejno delovanje, varnost in možnost solarne izvedbe.
  • Pomične bazenske strehe spremenijo zunanji bazen v notranjega in tako bistveno podaljšajo čas uporabe bazena, saj se lahko kopate, tudi ko je bazen pokrit. Streha izkorišča sončno energijo za ogrevanje in bistveno zmanjšuje vnos umazanije v bazen.

Način pokritja bazena je smiselno izbrati glede na okolje, v katerem živite. Bazenska pokrivala, kot je denimo bazenska streha, so tako primerna za kontinentalno podnebje, kjer čez zimo zmrzuje zato uporabljamo zimsko pokrivalo za bazen. Bazenska pokrivala, kot so rolete in solarna pokrivala, pa so bolj primerna za podnebje z milo klimo, saj je zaradi relativno višjih temperatur bazen uporaben dalj časa. Še posebej so na primer uporabna v apartmajskih naseljih, kjer lahko gostje v zunanjih bazenih uživajo še pozno jeseni ali celo v zimskih mesecih.

Za še več podrobnosti vljudno vabljeni na našo spletno stran.