Mirujoča ali vrtljiva os omogoča vrtenje različnih vrtečih delov

Osi se med seboj razlikujejo, ne glede na to ali so velike ali male pa opravljajo pomembno nalogo, saj omogočajo vrtenje raznih vrtečih delov strojnih elementov oz. prenašajo vrtilno gibanje. Od njihove kakovosti je pogosto odvisno nemoteno in dobro delovanje mehanizmov. V večini je njihov prerez okrogel, redkeje pa pravokoten, kvadraten… Osi iz naše proizvodnje, so izdelane iz visoko kakovostnih materialov, zaradi česar so močne, trpežne in imajo dolgo življenjsko dobo. Najpogosteje so osi obremenjene le s prečnimi silami, zato se v njihovem prerezu pojavi upogibna napetost, tiste, ki pa so obremenjene s tlakom jih lahko obremenijo tudi aksialne (vzdolžne) sile. Strokovni izraz pravi, da so obremenjene z utripno obremenitvijo.

Vrtljiva os omogoča vrtenje različnih vrtečih delov


Poznamo dve glavni vrsti osi:

-gibljive osi se vrtijo skupaj z elementi, ki so pritrjeni nanje (izmenična obremenitev)

-mirujoče oz. fiksne osi pa omogočajo elementom, da se vrtijo okoli njih (utripna obremenitev).

Osi niso obremenjene na torzijo ali vzvoj, saj ne prenašajo vrtilnega momenta. V večini primerov so izdelane iz vrst nelegiranih in legiranih jekel (INOX), ki imajo veliko trdnost ter železa, bakra, medenine, srebra in aluminija. Osi, vijaki, valjčni ležaji, čepi, sorniki iz nerjavečega jekla so nepogrešljivi elementi avtomobilske in pohištvene industrije, pri izdelovanju gospodinjskih aparatov brez njih ne gre, prav tako pa ne morejo manjkati v industriji tehnoloških naprav ter mnogih drugih vejah.

Vijak strokovno imenujemo element za ločljive zveze

Vijak je del kovinske galanterije

Vijak je del kovinske galanterije, ki je najpogosteje valjaste oblike, sestavljen iz glave, ki omogoča privijanje in odvijanje, njegovo telo pa ima navoj s katerim med seboj povezuje oz. pričvrsti različne dele. Vijaki so v določenih primerih tudi stožčaste oblike in so namenjeni za posebno uporabo. Skupaj z njimi se najpogosteje uporabljajo matice, ki omogočajo čvrsto privijanje in preprečujejo poškodbo materialov, ki so z vijaki združeni. Razlikujejo se po velikosti in po obliki glave. Običajno imajo večji vijaki šesterokotno glavo, manjši okroglo, vsi pa potrebujejo zareze, da jih je z izvijači mogoče priviti. Med kovinsko galanterijo, ki jo lahko najdete v naši ponudbi spadajo tudi valjčni ležaji, kateri omogočajo nemoteno delovanje osi in služijo za podporo ali zaustavitev gredi. Uporabni so v vseh vrstah industrije, so namreč zelo raznoliki. Za svoje delovanje uporabljajo silo trenja. Valjčni ležaji so sestavljeni iz dveh kovinskih obročev, med katerima so nameščeni valji, kroglice ali igle. Prav zato, ker je njihova ponudba tako široka in raznolika, je pri nakupu potrebno poskrbeti za pravi tip, kakovostno vgradnjo, kasneje pa za dobro mazivo.

Sornike iz nerjavečega jekla lahko izdelamo po vaših potrebah

Sornik je strokovni izraz za čep, zatič, os in valjček, pod katerimi imeni so ljudem bolj poznani. Strokovnjaki njihovo ime dobro poznajo, laikom pa so vsi drugi nazivi bližje in bolj domači. Sornike iz nerjavečega jekla ali železa, v našem podjetju izdelujemo že dolga leta in smo si nabrali veliko izkušenj. Na željo jih izdelamo tudi po naročilu stranke, saj sorniki oz. čepi ter vsi ostali proizvodi iz naše ponudbe niso standardizirani. Naročnik nam mora le dostaviti potrebne skice z merami ali vzorec, mi pa bomo hitro izdelali kakovostne artikle po njegovih potrebah. Dimenzije sornikov so različne, izdelujemo jih do dolžine 70 mm in s premerom od 2 do 7 mm, na zahtevo pa jih lahko tudi narebričimo. Pri nas se pogosto oglasijo naročniki iz mizarske stroke, pohištvene industrije, tudi pri avtomobilski industriji so artikli iz naše proizvodnje praktično nepogrešljivi, prav tako pa jih uporabljajo pri izdelavi gospodinjskih aparatov in kmetijskih strojev. Cena sornikov se razlikuje glede na material iz katerega so izdelani ter dimenzije, ob večjem naročilu pa je ta seveda ugodnejša. Tudi plačilni pogoji za stranke prijazni in sprejemljivi. Če potrebujete osi, vijake, valjčne ležaje ali druge artikle kovinske galanterije, nas pokličite ali nam pišite. Za vsa vprašanja smo vam na voljo.