Iz katerih elementov izdelujemo sornike in kaj to sploh so?

Sorniki so majhni kovani elementi, ki služijo kot gibljivi spoji, kjer je določen strojni del gibljiv okoli sornika. Zatiče lahko imenujemo tudi z drugimi izrazi, med drugim za njih uporabljamo izraze valjčki, čepi, zatiči ali osi. Premer sornika d je običajno izdelan v toleranci h11, luknja pa je glede na opisan ohlap D9, D11, C11, B12. Sornike izdelujemo predvsem iz jekla za avtomate s trdoto od 125 do 245 HV (Vickers), za večje obremenitve pa se uporabljajo jekla za cementiranje in kaljenje, oblike in mere sornikov pa so standardizirane.

Sorniki torej pripadajo strojnim elementom, ki se uporabljajo za trdne zveze strojnih delov, vendar jih lahko – v kolikor je to potrebno – tudi razstavimo. Služijo kot zveza pesta z gredjo, omejitev hoda, centriranje, pozicioniranje in varovanje medsebojnega položaja strojnih delov. Zatiči morajo biti izdelani v toleranci odvisno od namena ali je zveza razstavljiva.

Zatiči in zakovice

Izdelava zatičev poteka tudi v podjetju Zakrajšek Janez s.p.

V podjetju Zakrajšek Janez s.p. izdelujemo sornike iz jekla in nerjavečega železa (inoxa). Dimenzije sornikov so različne in se gibljejo med fi 2 mm in fi 7 mm ter dolžino do 70 mm. Sornike, valjčke, zatiče, osi in čepe je možno na željo naročnika tudi narebričiti. Cena sornikov se. Razumljivo, razlikuje glede na izbrano dolžino, količino in uporabljeni material.

Preberite več o čepih

Izdelava sornikov v našem podjetju je lahko tudi zelo individualizirana

Sornike lahko uporabljamo za različne namene, najpogosteje pa po njih posegajo stranke iz pohištvene in avtomobilske. Izdelki, ki jih izdelujemo v podjetju Zakrajšek Janez s.p. niso standardizirani, zato se lahko kot majhno podjetje prilagajamo individualnim željam posameznega naročnika. Želje stranke bomo tako prilagodili skicam v tehnični dokumentaciji ali vzorcu.