Bogata izbira osi, valjčkov čepov in drugih sornikov

Ko izbirate vezne elemente za gibljive spoje svojega projekta, pa naj gre za strojne ali pohištvene potrebe, za unikaten kos ali serijsko izdelavo, morate pomisliti na več dejavnikov. Kakšno obremenitev bo moral prenesti spoj? Je namenjen za pogosto ali zgolj občasno menjavo položaja? Bo moral delovati v notranjih ali zunanjih pogojih? V pohištvenem, gospodinjskem, kmetijskem ali avtomobilskem produktu? Kako zagotoviti čim manjšo obrabo? Odgovori na ta in druga vprašanja bodo določili, kateri tip sornika potrebujete. Morda valjček, čep ali os, morda zatič. Izbrati boste morali tudi dimenzije, premer (fi) in dolžino, pa seveda material. Ker se nape podjetjez izdelavo kovic in sornikov ukvarjamo že tri desetletja, družinsko delovanje na tem področju pa sega celo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, vam bomo zagotovo lahko pomagali z nasvetom.

Vezni elementi - čepi

Vsak sornik svoje mesto najde

Nemogoče je prešteti, koliko različnih valjčkov in čepov smo že izdelali v svoji zgodovini, a vsi so našli svoje mesto. Seveda zgodba pogosto teče v obratni smeri in se najprej pri nas oglasi stranka s specifičnimi potrebami, nato pa zaženemo produkcijo. Vedno se z veseljem prilagodimo potrebam naših strank in oblikujemo sornike ali druge elemente posebej za njihove potrebe, oziroma jih izdelamo po njihovih tehničnih načrtih ali obstoječih vzorcih. To nam omogoča relativno majhen obseg našega podjetja. Da lahko ohranjamo fleksibilnost in inovativen pristop, naši izdelki niso standardizirani. Posledično nam to dovoljuje, da se lahko posvečamo tudi produkciji manjših, specializiranih naročil. V posebno veselje nam je sodelovanje z naprednimi posamezniki in podjetji, ki v svojem delu najdejo navdih in odločenost za zagotavljanje brezhibnosti pri na videz še tako majhnih podrobnostih. Valjčke, čepe in osi smo izdelovali že za potrebe avtomobilske industrije, za stroje v gospodinjstvu in kmetijstvu, ter seveda za uporabo v pohištvenih izdelkih.

Gibljivi spoji vedno zahtevajo par

Če naj se nekaj premika in naj bo poleg tega stabilno na dolgi rok, mora biti sestavljeno iz dveh delov. V primeru gibljivih spojev sta to sornik (fiksni del) in valjček, čep, zatič ali os (gibljivi del), oziroma strojni del, ki se premika okrog sornika in je tudi bolj izpostavljen obrabi. Takšen spoj je namenjen povezavi dveh gibljivih ali razstavljivih delov in mora biti posebej vzdržljiv, da ne ogrozi dobre funkcionalnosti celotne konstrukcije. Če ste v dvomih, katero kombinacijo izbrati, vam bomo radi pomagali, z veseljem pa vas bomo tudi sproti seznanjali z novostmi in inovacijami v naši proizvodnji. Vsi naši sorniki so izdelani iz železa ali nerjavečega jekla in so zato zelo vzdržljivi ter odporni proti upogibanju ob obremenitvah ali pogosti uporabi. Z našimi stroji izdelujemo sornike v premeru od 2 do 7 mm ter v dolžini do 70 mm. Znotraj teh parametrov ostaja široko odprto polje za raznorazne prilagoditve, ki lahko izboljšajo delovanje in trajanje gibljivih spojev.

Sorniki

Z montažo sornika se delo še ne konča

Kot smo že omenili, je gibljivi del sornika bolj izpostavljen obrabi. Fiksni del je tesno pritrjen in že s tem v veliki meri zavarovan pred negativnimi posledicami uporabe, valjček ali os, na primer, pa morata biti montirana ohlapneje, da sploh omogočata vrtenje okrog sornika. Tudi če odmislimo "težke roke" in podobne nerodnosti, so gibljivi spoji že zaradi svoje narave nagnjeni k težavam. Da bi se jim izognili, poleg premišljene izbire sornika in ravnanja v okviru predvidene uporabe svetujemo redno mazanje predvsem gibljivih delov spojev, saj jih bomo s tem zaščitili pred propadanjem in jim precej podaljšali življenjsko dobo. Veliko naših strank ima s to platjo izdelave in uporabe že precej izkušenj, marsikomu pa smo tudi že priskočili na pomoč pri iskanju pravih izdelkov za vzdrževanje gibljivih spojev ter posredovanju informacij njihovim strankam in končnim uporabnikom. Za vsa vprašanja smo vam na voljo preko e-pošte ali elektronskega obrazca, ki ga najdete na naši spletni strani, v delovnem času pa nas lahko pokličete tudi po telefonu.