Kaj so zakovice in zakaj se uporabljajo?

Zakovice so majhni kovinski elementi, ki so nepogrešljivi pri spajanju strojnih in drugih delov v industriji. Izdelane so tako, da prenesejo močne obremenitve in zagotavljajo močno vez. V postopku kovičenja se deformira obliko kovice, s ciljem, da ta spoji posamezne elemente. To vez lahko razdremo le, če poškodujemo kovico. Podjetje Zakrajšek Janez s.p. izdeluje tri vrste kovic: polne, polvotle in stopničaste, ki imajo zaradi svojih različnih lastnosti točno določene namene uporabe. Polne kovice so tiste, ki lahko prenesejo najvišjo obremenitev, zato se pogosto uporabljajo pri izdelavi stavbnega pohištva, kmetijskih strojev, tečajev ter gospodinjskih aparatov pa tudi dekorativnih elementov. Polvotle kovice omogočajo malo manjšo trdnost, vendar je kovičenje z njimi precej lažje.

Kovice so lahko izdelane tudi po meri

V podjetju Zakrajšek Janez s.p. izdelujejo kovice in druge kovane elemente, kot so na primer sorniki, po naročilu in meri stranke. So malo podjetje, ki se že vrsto let ukvarja z izdelavo kovinske galanterije, ki je nepogrešljiv in sestavni del različnih industrijskih proizvodov. Kovice se uporabljajo tako za avtomobilsko industrijo kot v številnih drugih panogah.

Katere vrste kovic lahko naročimo?

Najpogosteje so v uporabi polne kovice, ki so izdelane tako, da so sposobne zdržati največje sile. Na voljo so inox kovice iz nerjavečega jekla ter iz materialov, kot so: medenina, železo, srebro in baker. Če naročnik izrazi to željo, jih v podjetju Zakrajšek Janez s.p. tudi narebričijo. Polne kovice so dolge do 50 mm in imajo fi od enega do 7 mm.

Razlika med polnimi in polvotlimi kovicami je v tem, da imajo slednje na spodnjem delu narejeno luknjo, zaradi česar ne prenesejo tako velikih obremenitev. Lahko so železne, bakrene, medeninaste ali aluminijaste. Dosegajo dolžino do 30 mm in fi med 2 in 5 mm. Njihova prednost je lažje kovičenje, uporablja pa se jih pretežno pri spajanju materialov, kot so keramika, tanjše kovine, usnje, celo papir in karton ter guma.

V omenjenem podjetju izdelujejo tudi stopničaste kovice, in sicer največkrat iz železa, pa tudi iz drugih materialov – med njimi so baker, medenina in aluminij. Dolge so do 30 mm, njihov fi pa znaša od 2 do 5 mm. Omenjeno podjetje omogoča tudi naročilo kontaktnih kovic in elektrod, ki so zaradi svoje sposobnosti, da prenesejo električni tok brez izgub, široko uporabljane v elektro industriji. Vdelane so v stikalne sisteme, ki se uporabljajo za namene informacijskih tehnologij, v električne sisteme v motornih vozilih itd. Uporablja se jih praktično povsod, kjer je za delovanje naprav potrebna elektrika. Te kovice morajo imeti izjemno trdnost in odpornost na kororzijo, da lahko zagotovijo optimalno prevodnost elektrike in toplote.

Različne vrste kovicRazlične dimenzije kovicRazlične oblike kovic

Kovičenje – tehnološki postopek, ko kovice spajamo z drugimi deli

Kovičenje je tehnološki postopek, ki se ga široko uporablja v različnih industrijskih panogah. Pri tem procesu se spaja dva ali več posameznih elementov iz enakih ali različnih materialov, ne glede na to, ali gre za kovine ali kaj drugega. Elemente se spaja med seboj s pomočjo kovic. Poznamo različne postopke kovičenja, ki je lahko hladno, vroče in orbitalno. Med osnovne postopke kovičenja sodita hladno in vroče kovičenje. Prvi od dveh se uporablja v primeru jeklenih in neželeznih kovic, ki imajo premer večji od 10 mm. Kovico vstavimo v že pripravljeno luknjo, tako da glava gleda ven in jo s pritiskom sploščimo. Vroče kovičenje poteka s pomočjo stroja, ki jekleno kovico segreje na temperaturo 1000 stopinj Celzija ter jo nato položi v luknjo in zakoviči. Z ohlajanjem se kovica nato skrči, posledično pa se zategnejo vsi elementi, ki jih kovičimo. Poznamo še tretji način spajanja – orbitalno kovičenje, ki se uporablja pri steklu, plastiki, keramiki in podobnih materialih, pri katerih želimo kar se da zmanjšati možnost poškodbe.