Pošlji povpraševanje

Sorniki zagotovijo spoj in varovanje strojnih delov

Sorniki so preprosti valjasti strojni elementi za gibljive spoje. Njihova naloga je spajanje, centriranje, pozicioniranje in varovanje strojnih delov, ki jim omogočajo gibanje v spojih. Sorniki omogočajo gibljive in lahko razstavljive spoje. Izjemno pogosti so v pohištveni industriji, kjer jih uporabljamo pri pritrjevanju polic in pri tečajih vrat. Sorniki so lahko izdelani od premera sornikov fi 2 mm do sornikov fi 7 mm, in sicer iz nerjavečega jekla (INOX) ali železa (Fe).

Materiali, iz katerih so sorniki (med njimi tudi sorniki fi 5 mm in sorniki fi 3 mm) narejeni določajo tudi njihovo uporabo. Sorniki lahko različne elemente povezujejo na načina, kjer pri spoju oba dela na sorniku nihata ali kjer je en del trdno vezan na sornik. Z ohlapnim prilegom sestavljen gibljivi del (vezani je sestavljen s tesnim prilegom) je pogosto bolj izpostavljen obrabi, zato ga je treba redno vzdrževati.

Sorniki različnih velikosti za gibljive spoje


Premeri sornikov se razlikujejo glede na njihovo uporabo

Sorniki imajo zelo široko uporabnost. Ločimo gladke sornike, sornike z glavo (navadno se izdelujejo v izvedbah z veliko in malo glavo) in sornike z navoji, ki jih uporabimo takrat, ko je treba nastavljati zračnost med deloma, ki ju le ta veže. Glede na njihove dimenzije ločimo med sorniki fi 2 mm, sorniki fi 3 mm, sorniki fi 4 mm, sorniki fi 5 mm, sorniki fi 6 mm in sorniki fi 7 mm. Njihova maksimalna dolžina je do 70 mm. Uporabljamo jih pri izdelovanju vagonov, dvigal ter tudi v avtomobilski in letalski industriji. Izdelani so izjemno natančno, saj morajo prenašati različne sile. Ne glede ali gre za sornike fi 7 mm ali sornike fi 3 mm morajo biti varni. Varnost dosežemo z ustreznim testiranjem, kjer preverimo, kako se sornik odziva na upogibno napetost, površinski tlak ter na strižno napetost.