Sorniki – droben, a pomemben element delovnih strojev

Sorniki, ki jih imenujemo tudi zatiči, čepi, osi ali valjčki, so majhni kovinski elementi, ki so sestavni del strojev. Uporablja se jih v avtomobilski, letalski, pohištveni, elektro in drugih industrijah. Njihova vloga je varovalna, saj zagotavljajo spoj posameznih strojnih elementov v gibljivo zvezo, ki jo lahko tudi razstavimo. Najdemo jih tako v pohištvu kot dvigalih, tečajih vrat, amortizerjih, gospodinjskih aparatih, vagonih, bagrih, traktorjih in drugih delovnih in kmetijskih strojih. Sorniki zagotavljajo, da je spoj gibljiv, ustrezno pozicioniran in centriran. Sorniki so torej majhni, a nepogrešljivi deli, ki se jih uporablja v različnih strojih in izdelkih, in sicer za povezovanje posameznih elementov v gibljive spoje. Pri takem spoju je lahko gibljiv samo en del, lahko pa tudi oba. Del, ki je gibljiv, ima ohlapen prileg, fiksen del pa tesnega. Zaradi nevarnosti obrabe ne smemo pozabiti na redno mazanje gibljivega dela sornika.

Vrste in velikosti sornikov


Vrste sornikov in kako se med seboj razlikujejo

Podjetje Zakrajšek Janez s.p. izdeluje kakovostne sornike in drugo kovinsko galanterijo. Sem spadajo tudi kontaktne kovice in zakovice. Kovičenje je najstarejša tehnika spajanja – gre za postopek, pri katerem uporabljamo kovice za spajanje dveh materialov. Če je spoj kovičen, je odpornejši na visoke temperature, ki nastajajo na primer pri varjenju. Obstajajo različne vrste zakovic za različne potrebe – s polnim in polvotlim steblom ter stopničaste. Kovičenje polvotlih kovic je enostavnejše, vendar slednje prenesejo manjšo obremenitev od tistih s polnim steblom. Kontaktne kovice pa se uporablja za prenos elektrike v različnih industrijah, npr. pri izdelavi stikal, informacijskih tehnologij ter motornih vozil. V podjetju Zakrajšek Janez s.p. izdelujejo standardizirane izdelke, ki jih lahko prikrojijo željam in potrebam posameznega podjetja, in sicer glede na skico v tehnični dokumentaciji ali vzorec. Ker so malo podjetje, se lahko prilagodijo specifičnim in individualnim zahtevam vsakega naročnika, saj se zavedajo, da se vsako podjetje sooča z različnimi poslovnimi izzivi. Njihov cilj je postati zaupanja vreden partner, ki omogoča svojim strankam izdelavo vrhunskih produktov s kovinskimi sestavnimi elementi najvišje kakovosti. Informacije o njihovih produktih so dostopne na njihovi spletni strani, kjer lahko oddate tudi povpraševanje oziroma jih kontaktirate ter jim sporočite svoje želje.

Sornike nademo v pohištvu kot v dvigalih in vseh stvarih ki jih v vsakdanjem življennju uporabljamo


Sorniki iz nerjavečega jekla po vaših željah

Sorniki so že na pogled zelo različni, kar pomeni, da gre za elemente, izdelane za točno določene potrebe posamezne industrije. Izdelani so iz nerjavečega jekla (inoksa) ali železa. Dimenzijsko gledano lahko imajo fi v izmeri 2, 3, 4, 5, 6 ali 7 mm. Njihova dolžina sega do 70 mm. Sornike se po želji stranke narebriči. Njihova končna cena je odvisna od naročene količine, dolžine in materiala, iz katerega so izdelani. Sorniki so elementi, ki jih najdemo v praktično katerem koli delovnem stroju, pri katerem obstaja zahteva po povezovanju gibljivih zvez. Poleg omogočanja gibanja ponujajo tudi možnost razstavljanja posameznih elementov teh strojev. Da lahko omogočajo nemoteno delovanje stroja (oziroma uporabo nekega izdelka, katerega sestavni del so), morajo biti izdelani z izjemno natančnostjo in po najstrožjih standardih, kar jim omogoča, da prenašajo določeno silo. Sorniki so majhen element, ki veliko doprinese k nemotenemu delovnemu procesu podjetja, ki se ukvarja z izdelavo aparatur, delovnih ali drugih strojev. Ob neustreznih sornikih namreč pride do motenj v delovanju naprave, okvar in s tem povezanih dodatnih stroškov. Samo če so sorniki izdelani v skladu z vsemi tehničnimi zahtevami, pridobijo dovoljenje, ki jim omogoča, da lahko grejo v prodajo. Zato moramo zaupati izdelavo sornikov podjetju, ki je za to specializirano. V podjetju Zakrajšek Janez s.p. imajo bogato znanje in dolgoletne izkušnje pri izdelavi kovanih elementov, med katere sodijo tudi sorniki. Njihova vrhunska usposobljenost je garancija, da bodo sorniki izdelani natančno in hkrati popolnoma po meri stranke ter odlično služili svojemu namenu.