Kovičenje ali »netanje« s kakovostnimi strojnimi elementi je preprosto

Kovičenje v pogovornem jeziku imenujemo kar »netanje«. Izraz izhaja iz nemškega glagola »nieten« in pomeni zakovico. Postopek kovičenja je lahko hladen ali vroč, poteka pa tako, da dva materiala skupaj spojimo z uporabo kovice. Čeprav je tovrstna tehnika že zelo stara, je še vedno uporabna na številnih področjih, saj ima precejšnje prednosti pred drugimi načini spajanja materialov. Pri kovičenju ni nikakršnih temperaturnih vplivov in deformacij, ki lahko na materialih nastanejo pri drugih oblikah spajanja, na primer pri varjenju. Spoj s kovicami ima veliko prednost tudi zato, ker lahko prenaša obremenitve s tornimi silami med stičnimi površinami kovičenih delov.

Zakovice

Vrste kovičenja in zakovic

Med seboj lahko kovičimo kovine in druge materiale, pri tem pa uporabljamo kakovostno orodje za kovičenje. S hladnim kovičenjem običajno spajamo jeklene ter neželezne kovice s premerom nad 10 mm, z vročim kovičenjem pa jeklene kovice, s premerom, manjšim od 10 mm.

Zakovic za kovičenje je več vrst in oblik ter so izdelane iz različnih materialov. Kovice, ki morajo prenašati visoke obremenitve, so najpogosteje izdelane iz medenine, aluminija, nerjavečega jekla, bakra ali srebra in jim rečemo kar polne kovice. Uporabljamo jih pri kovičenju stavbnih elementov (okna, vrata, stopnišča), pohištva ali pa so namenjene dekoraciji. Polvotle kovice so zelo podobne polnim kovicam, od njih se razlikujejo po tem, da imajo na spodnjem delu stebla luknjo. Prenesejo nekoliko manjše obremenitve od polnih kovic, vendar pa omogočajo veliko preprostejše kovičenje. S polvotlimi kovicami običajno spajamo tanke kovine, keramiko, usnje, papir, gumo in karton. Poznamo še kontaktne kovice, ki jih uporabljamo v stikalnih sistemih (stikala, releji, stikalne naprave), saj nadzorujejo tok energije v električnem krogotoku. Vse pogosteje so kontaktne kovice tudi sestavni del sistemov informacijskih in podatkovnih tehnologij, predvsem pri električnih sistemih v motornih vozilih, pa tudi drugih tehnologijah, kjer se uporablja električna energija. Lastnosti kontaktnih kovic so odvisne od materialov, iz katerih so kovice izdelane.

Več o kovicah

Strojni elementi za gibljive spoje

Za spajanje različnih materialov, nameščanje, centriranje in varovanje položajev določenih strojnih delov, ki omogočajo gibanje v spojih, uporabljamo sornike, ki pa jim pogostokrat rečemo tudi kar  valjčki, čepi, zatiči ali osi. Sornik je torej strojni element, ki se pogosto uporablja za gibljive in razstavljive spoje in zveze v pohištveni industriji (npr. pri tečajih vrat, za pritrjevanje polic in podobno). Pri spoju s sorniki je najmanj en del gibljiv, pogosto pa sta pomična kar oba dela spoja. Gibljivi del sornika je sestavljen iz ohlapnega prilega, povezanega s tesnim prilegom. Ker je gibljivi del izpostavljen obrabi, ga je potrebno redno vzdrževati z ustreznimi mazili. Sorniki so najpogosteje izdelani iz železa in nerjavečega jekla. Uporabljamo jih v pohištveni in avtomobilski industriji, služijo pa tudi kot sestavni deli gospodinjskih aparatov in kmetijskih strojev.

Kovice za kovičenje

Zakovice in sorniki, izdelani po meri

Podjetje Zakovica, Janez Zakrajšek, s.p., iz Ljubljane, izdeluje elemente za kovičenje standardnih mer in dimenzij, lahko pa se željam in zahtevam posameznega naročnika prilagodijo s pomočjo skic izdelkov v tehnični dokumentaciji ali z vzorcem. Svojim strankam nudijo svetovanje za optimalno izbiro materiala, iz katerega izdelajo kovice, elektrode ali sornike. Izbira materiala je namreč zelo odvisna od načina uporabe ter orodja, s katerim želimo kovičiti. Kovice in sornike na željo naročnika tudi narebričijo. Najbolje prodajani izdelki podjetja Zakovica so kakovostne in zanesljive kovice iz medenine in srebra ter elektrode iz bakra in nerjavečega jekla.

Znanje in izkušnje iz kovičenja v podjetju Zakovica nenehno nadgrajujejo in imajo na tem področju dolgoletne izkušnje, zato jih v primeru, ko potrebujemo kakovostne elemente  - valjčke, zatiče, osi ali čepe, brez oklevanja povprašajmo za nasvet. Pohvalijo se lahko tudi z ugodnimi cenami svojih izdelkov, zato jih za dodatne informacije pokličite po telefonu ali jim pišete prek elektronske pošte.

Več o zakovicah