Kaj je kovičenje in katere vrste kovičenja sploh poznamo?

Kovičenje je tehnološko relativno napreden postopek preoblikovanja, ki se uporablja v najrazličnejših industrijskih panogah, poteka pa tako, da dva ali več posameznih delov z uporabo zakovice spojimo med seboj. V osnovi lahko ločimo dve vrsti kovičenja – hladno in vroče kovičenje, pri čemer je hladno kovičenje primerno za jeklene ter neželezne zakovice s premerom nad 10 mm, vroče kovičenje pa je primerno za jeklene kovice, katerih premer je manjši od 10 mm. Prednost kovičenja je predvsem v tem, da se z uporabo tega postopka spajanja različnih materialov izognemo temperaturnim vplivom n deformacijam, ki lahko nastanejo pri drugih oblikah spajanja, kot je na primer varjenje.

Trdne zakovice

Katere vrste kovic za kovičenje poznamo in čemu je posamezna vrsta kovic namenjena?

Tako kot poznamo različne vrste kovičenja pa poznamo tudi različne vrste zakovic. V grobem lahko zakovice za kovičenje razlikujemo tako po njihovi obliki, velikosti kot tudi po načinu uporabe. Ločimo lahko med polnimi, polvotlimi in stopničastimi kovicami. Ko govorimo o zakovicah, imamo običajno v mislih polne zakovice, ki prenesejo tudi največje obremenitve. Uporabljajo se lahko za zelo različne namene – za stavbne elemente, sestavljanje pohištva pa tudi za dekorativne namene. Polvotle kovice so sicer nekoliko podobne polnim zakovicam, vendar imajo luknjo na spodnjem delu vratu in tako prenašajo nekoliko manjše obremenitve kot polne kovice, res pa je, da je kovičenje s polvotlimi kovicami nekoliko enostavnejše.

Preberite več o kovicah

Pestra ponudba kakovostnih zakovic v podjetju Zakrajšek Janez s.p.

V podjetju Zakrajšek Janez s.p. vam nudimo polne zakovice iz medenine (CuZn), aluminijaste kovice (Al), kovice iz nerjavečega jekla (INOX), železa (Fe), bakra (Cu) in srebra (Ag). Prav tako lahko izbirate med različnimi dimenzijami polnih zakovic - od fi 1 mm do fi 7 mm (aluminijaste do fi 8 mm) in dolžine do 50 mm. Polne zakovice je možno na željo naročnika tudi narebričiti in jih tako prilagoditi individualnim potrebam stranke. Ponujamo pa tudi polvotle in stopničaste kovice. Dimenzije polvotlih kovic se gibljejo od fi 2,5 mm do fi 5 mm in dolžine do 40 mm oz. vrtane do dolžine 60 mm. Tako kot polne je mogoče glede na želje naročnika narebričiti tudi polvotle zakovice. Stopničaste kovice v podjetju Zakrajšek Janez, s.p. izdelujemo povečini iz železa (Fe), lahko pa se stranke odločijo tudi za naročilo zakovic izdelanih iz  bakra (Cu), medenine (CuZn) in aluminija (Al). Osnovne dimenzije stopničastih kovic so od fi 2 mm do fi 5 mm in dolžine do 30 mm, dimenzije pa lahko tudi prilagajamo.

Kovice izdelane po meri

Kako se kontaktne kovice razlikujejo od ostalih vrst zakovic?

Posebna vrsta kovic pa so kontaktne kovice, ki jih umeščamo med elektro elemente, ki lahko brez izgub prenesejo električni tok. Uporabljajo se v stikalnih sistemih (stikala, releji in stikalne naprave) za prenos električne energije in podatkov na področjih informacijskih oz. podatkovnih tehnologij, elektrike v motornih vozilih in na mnogih ostalih področjih, kjer se uporablja električna energija.

Kontaktne kovice uporabljamo za to, da kontrolirajo energijo v električnih tokokrogih. Seveda so lastnosti posamezne kontaktne kovice odvisne od materiala, iz katerega je zakovica izdelana. Kontaktne kovice izdelujemo iz nerjavečega jekla (INOX), bakra (Cu), medenine (CuZn) in srebra (Ag).

Kontaktne kovice

V podjetju Zakrajšek Janez s.p. se nismo omejili le na izdelavo zakovic

Z našem podjetju pa se nismo omejili izključno na izdelavo , pač pa poleg tega pri nas izdelujemo tudi vijake in elektrode. Elektroda je prevodnik, ki omogoča kontakt. Tudi elektrode za kontakte izdelujemo iz nerjavečega jekla (INOX), bakra (Cu), medenine (CuZn) in srebra (Ag). Dimenzije kontaktnih kovic in elektrod so različne in so odvisne od njihovega namena uporabe. V podjetju Zakrajšek Janez, s.p. lahko za vas izdelamo kontaktne kovice in elektrode od fi 1 mm do fi 3 mm in dolžine do 10 mm.