Pošlji povpraševanje

Izdelava strojnih elementov po meri naročnika

Os je strojni element, ki omogoča vrtenje in se ga uporablja  v različnih proizvodnih industrijah. Os sodi v skupino strojnih elementov, ki jih imenujemo tudi sorniki. Sorniki služijo za gibljive zveze, kjer je določen strojni del gibljiv okoli sornika. Med sornike sodijo tudi  ležaji, zatiči, čepi in valjčki. Gibljive in razstavljive zveze s sorniki se najpogosteje uporabljajo v pohištveni industriji (pritrjevanje polic, zložljivo, dvižno pohištvo), pri izdelavi stavbnega pohištva (tečaji vrat in oken) in avtomobilski industriji. Zelo pogosto so sorniki del gospodinjskih naprav in aparatov, pa tudi kmetijskih strojev.

Za spoje s sorniki je značilno, da je vedno najmanj en del gibljiv, pogosto pa sta gibljiva kar oba. Gibljivi del pri sorniku je sestavljen z ohlapnim prilegom, vezani pa s tesnim prilegom. Gibljivi del sornika je potrebno vzdrževati tako, da ga mažemo z ustreznim mazivom.

Sorniki

Izdelava sornikov in zatičev

Sorniki so običajno izdelani iz železa (Fe) ali nerjavečega jekla (INOX). Mere sornikov imajo premer od 2 do 7 mm ter so dolgi do 70 mm. Tako sornike, valjčke, zatiče, osi in čepe je mogoče za boljši oprijem tudi narebričiti. Cene izdelave sornikov se razlikujejo glede na njihovo dolžino, količino in materiala, iz katerega so izdelani.

Zatiči so strojni elementi, ki jih uporabljamo predvsem za trdne zveze strojnih delov, ki pa jih lahko po potrebi tudi razstavimo. Služijo za zvezo pesta z gredjo, omejitev hoda, centriranje, pozicioniranje ali varovanje medsebojnega položaja strojnih delov. Običajno so zatiči izdelani iz nerjavečega jekla, zatiči za velike obremenitve pa so narejeni iz jekla za cementiranje in kaljenje. Zatiči morajo biti izdelani v

toleranci, odvisno od namena rabe zatiča in od tega, ali je zveza razstavljiva. Obstaja več vrst zatičev, od valjastih, stožčastih (konus v razmerju 1:50), zasekanih (zareze pod kotom 120°) ter vzmetnih zatičev, ki so odporni na tresljaje.

Osi

Sorniki, izdelani po meri

Malo podjetje Zakovica se s proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov kovinske galanterije ukvarja že od leta 1965. Ledino je na tem področju najprej oralo družinsko podjetje iz Tacna pri Ljubljani, kasneje pa je preraslo v specializirano podjetje, ki od leta 2004 deluje v lastnih poslovnih prostorih v ljubljanskih Črnučah. Prav zaradi poglobljenih znanj in specifičnega pristopa, so izjemno prilagodljivi in pripravljeni izpolniti tudi posebna naročila svojih strank. Vsakemu naročniku se skrbno posvetijo in prisluhnejo njegovim individualnim željam in zahtevam. Nudijo tudi celostno svetovanje v zvezi s tipi, dimenzijami in materiali kovic, sornikov, osi, valjčkov, čepov ter ostalih izdelkov iz njihove ponudbe kovinske galanterije. Lahko jih pokličemo po telefonu ali jim pišemo prek elektronske pošte.

Več informacij o oseh

Ostala ponudba podjetja Zakovica

Podjetje Zakovica iz Ljubljane se poleg izdelave sornikov, osi in drugih strojnih elementov, ukvarja tudi z izdelavo polnih, polvotlih, stopničastih in kontaktnih kovic različnih dimenzij in iz različnih materialov. Imajo večletne izkušnje z materiali in izdelavo elementov za kovičenje, izdelajo jih tudi  po risbah ali načrtih naročnika. Med njihove najbolj prodajane izdelke sodijo kontaktne kovice iz medenine in srebra ter elektrode iz bakra in nerjavečega jekla.

Kontaktne kovice nadzorujejo električni tok v električnih tokokrogih. Lastnosti kontaktnih kovic določajo predvsem materiali, iz katerih so izdelane. Kontaktne kovice izdelujejo iz nerjavečega jekla (INOX), bakra (Cu), medenine (CuZn) in srebra (Ag).

Elektroda je prevodnik, ki omogoča kontakt. Običajno so izdelane so iz nerjavečega jekla (INOX), bakra (Cu), medenine (CuZn) in srebra (Ag). V podjetju Zakovica izdelujejo  kontaktne kovice in elektrode premerov od 1 mm do 3 mm ter dolžine do 10 mm.

Tako kontaktne kovice kot elektrode sodijo med električne kontaktne elemente, ki lahko brez izgub prenesejo električni tok. Uporabljajo se predvsem v stikalnih sistemih (stikala, releji in stikalne naprave) pri prenosu električne energije in podatkov. Kakovostne kontaktne kovice morajo zagotavljati optimalno toplotno in dobro električno prevodnost, hkrati pa morajo biti izjemno trdne in odporne na korozijo.