Kovaške kovice nam pri spajanju nudijo številne prednosti

Kovaške kovice so vezni del s pomočjo katerega pri procesu kovičenja, najsi bo hladno ali vroče, spojimo skupaj dva različna elementa. Elementi se skupaj spojijo zaradi deformacije in oblike kovaških kovic ter delujejo kot zapah. Kovaške kovice so lahko polne, polvotle ali stopničaste.

Kovičenje nam nudi številne prednosti, med katere sodita spajanje delov z različno sestavo in izogibanje temperaturnim posledicam, ki nastanejo pri spajanju pri višjih temperaturah - varjenju. Spoj med elementoma, ki nastane s pomočjo kovaških kovic, je trpežen in čvrst. Pri kovičenju kovico vstavimo v vnaprej izvrtano luknjo. Pri tem ostane glava kovice zunaj, zaobljeni del pa se pod pritiskom splošči. Zakovice lahko zaradi različne izdelave uporabimo tudi v okrasne namene. Cena kovic (med njimi ograjnih kovic) je odvisna od materiala, velikosti in tipa kovic.

Ograjne kovice za kovičenje


Uporaba kovic se razlikuje glede na njihovo namembnost

Največje obremenitve prenesejo polne kovice, ki jih zaradi njihove togosti, uporabljamo pri stavbnem pohištvu, gospodinjskih aparatih, kmetijskih strojih in v letalski industriji.

V našem podjetju lahko izbirate med različnimi velikostmi kovaških kovic (od fi 1 mm do fi 7 mm) ter med različnimi materiali, kot so baker, medenina, aluminij, srebro, nerjaveče jeklo ali železo.

Malo manjšo obremenitev prenesejo polvotle kovice, z izvrtino na spodnjem delu stebla, ki pa nam omogočajo lažje kovičenje in spajanje keramike, usnja, gume, kartona in tankih kovin. V našem podjetju jih izdelujemo iz bakra, aluminija, medenine in železa. Iz enakih sestavin izdelujemo stopničaste kovice, ki so v velikosti od fi 2 mm do fi 5 mm in dolžine do 30 mm. Ograjne kovice in druge zakovice so odličen spajalni element za najrazličnejše izdelke. Nameščene kovice lahko zdržijo več let. So visoko odporne proti vlagi in kemikalijam. Da bi bila naša ponudba kar se da celovita vam, nudimo tudi izdelavo ograjnih kovic in drugih zakovic po naročilu.

Več o vrstah kovic si oglejte tu