Katera krožna žaga je prava?

Krožna žaga je eno najpogostejših električnih orodij, ki se danes uporabljajo. Z ustreznim rezilom je krožna žaga sposobna rezati les, kovino ali keramične ploščice. Toda katera krožna žaga je najbolj primerna?

Konec koncev krožne žage prihajajo v najrazličnejših izvedbah. Raznolikost sega od majhnega ročnega orodja (npr. ročna krožna žaga) do velikih namiznih žag (npr. avtomatska krožna žaga). Krožne žage se razlikujejo tudi po jakosti. Moč motorja mora biti zadostna, za popoln rez pa je še posebej pomembna velikost lista žage. Če za primer vzamemo les - večji je list za krožno žago, širše so lahko deske, ki jih je treba žagati.

Krožna žaga

Čeprav mnogi uporabljajo krožno žago za obdelavo lesa, skoraj da ni omejitev, kaj vse se lahko z njo doseže s pravilno uporabo.

Mnogi se sprašujejo, ali obstaja posebna krožna žaga za kovino, ki se jo uporabi pri rezanju tega materiala. Seveda! A ne samo to, za učinkovit in varen prerez je mogoče uporabiti tudi krožno žago za les.

Slednje je mogoče storiti le, če bo ročna krožna žaga kos obremenitvi, če sta list za krožno žago in hitrost pravilna (med drugimi varnostnimi ukrepi, na katere morate biti pozorni).

Krožna žaga za kovino

Krožna žaga za kovinoPostopek rezanja kovin vključuje vrsto korakov. Različna oprema, kot so delovne rokavice, zaščitna maska, zaščitna očala, merilni trakovi, pravi list za krožno žago, delovna miza in objemke so ključnega pomena za operativni postopek.

Poleg teh majhnih razlik med žaganjem lesa in kovine, obstajajo nekateri previdnostni ukrepi in popolnoma drugačen pristop k delu s kovino kot z lesom.

Krožna žaga za kovino temelji na različnih metodah in kotih delovanja, poleg tega pa sproža celo vrsto nevarnosti, ki se jih veliko ljudi ne zaveda.

Za zagotovitev varnega in učinkovitega rezanja kovine, so spodaj zbrani odgovori na nekaj najbolj pogostih vprašanj o rezanju kovine s krožno žago.

List za krožno žago

Ključni del žage je rezilo oziroma list za krožno žago. Za različne namene so na voljo različna rezila. Gre za jekleni disk, ki je opremljen z ostrimi rezalnimi zobmi.

List za krožno žago za kovinoTudi najboljša krožna žaga namreč ne bo rezala materiala z neustreznim ali topim listom. Za doseg najbolj optimalnih rezultatov je potrebno upoštevati vse parametre za izbiro primernega žaginega lista. Pri uporabi je pomembno število zobov, velikost zob, ter širina in dolžina; recimo: širši žagini listi so primerni za ravne in pravokotne reze. Velja tudi več zob ima žagin list, bolj fin je rez.

Pri namestitvi lista na krožno žago, je pomembno, da so vse matice, vijaki in drugi nastavki zategnjeni. To pomaga držati rezilo na mestu. Zaradi varnosti se mora rezilo tesno priviti ob žago.

Kateri je najboljši list za rezanje kovine?

Tako kot je veliko različnih vrst kovine, obstajajo tudi različne vrste rezil. Običajno bo na rezilu natančno navedeno, čemu je namenjeno. Pri delu s kovinami, kot so baker, svinec, medenina in aluminij, se obnese list drobnozrnate titaniove karbidne trdine HM.

Za rezanje kovine je idealen tudi diamantni list. Pred nakupom je za list za krožno žago potrebno določiti tudi premer rezila. Slednji mora biti seveda tudi združljiv s krožno žago.

Za razrez kovine, kot sta železo in jeklo, se raje uporabi nekaj bolj zmogljivega kot je krožna žaga za kovino. Zaradi varnosti je najbolje, da lastnik domače delavnice s krožno žago reže le zgoraj navedene barvne kovine.

Prav tako je potrebno upoštevati debelino materiala, s katerim se dela, saj se potrebuje list z večjim številom zob, če je material tanek in manj zob za debelejše kovine. Običajno se meri v centimetrih.

Načeloma pa se listi za žage izbirajo v odvisnosti od tehnološkega postopka žaganja. Ločimo jih na:

  • počasi tekoče krožne žage, kjer koristimo predvsem HSS ali HSS-Co žagine liste
  • in hitro tekoče krožne žage, kjer koristimo žage s ploščicami iz karbidne trdine.

Kakšno hitrost rezanja uporabiti?

Ena ključnih stvari pri uporabi krožne žage za les je hitrost, saj večina teh žag ne dosega priporočeno hitrost za rezanje kovine.

Za varno in učinkovito rezanje kovine s krožno žago je potrebno žagati pri največjih vrtljajih; v nasprotnem primeru se lahko kovina pregreje in povzroči škodo, vidno na materialu samem in orodju.

Kaj pa kakovost krožne žage?

Čeprav je bistvenega pomena razumevanje pravilnih kotov, rezil in rezalnih stilov, ki se uporabljajo pri delu s kovino, je vsekakor najboljša odločitev nakup kakovostne krožne žage, ki je zasnovana za potrebno delo.

Glavno pravilo, ki ga mora opraviti kateri koli žagar, je najprej varnost in to je eno področje, ki ga verjetno ni varno prezreti. Ne samo to, ampak pri rezanju kovine s krožno žago za les, lahko »zažgete« svojo krožno žago.

Kje kupiti dobro krožno žago za kovino?

Storma

S pravilno izbiro krožne žage, ki brezhibno deluje, boste vsakič zagotovili hitrejši, učinkovitejši in varnejši rez.

Vrhunske ročne, polavtomatske in avtomatske krožne žage nudijo pri podjetju STORMA.