Barve kuhinj - izbor je velik, a le ena je prava barva za vas

Izbira barve kuhinje je pomemben dejavnik pri načrtovanju kuhinje. Barve kuhinj niso več omejene na belo in videz lesa, vedno večkrat v moderni kuhinji nastopajo različni naravni odtenki ali celo intenzivnejše barve. Kot povsod tudi v kuhinji barva vpliva na naše razpoloženje, zato previdnost pri izbiri ni odveč.

Barve modernih kuhinjbarve modernih kuhinj


Barve kuhinj: bela barva - klasika, varna izbira ali v dokaz čistoče?

Moderne kuhinje so že zasnovane enostavno za uporabo in vzdrževanje. K takemu videzu pa pripomore tudi bela barva površin elementov in delovnih površin. Barve kuhinj običajno variirajo od bele do priljubljene vanilijeve ali kremne barve. Bela barva in sorodni odtenki so zagotovo najbolj varna izbira, a za nekatere preveč nedolžna, celo sterilna. Za popestritev središča vašega doma izberite raje barve po svojem okusu.


Barve kuhinj: moderni pristop k oblikovanju kuhinje ali še kaj več?

Intenzivnejše barve so v naših klasično oblikovanih kuhinjah redko zastopane. Običajno vključujemo odtenke toplejših barv: rdeče, oranžne in rumene. Pojavljajo pa se tudi druge barve kuhinj, predvsem v kombinaciji z belo barvo (visoki sijaj) ali lesenimi površinami. Kadar se odločate za kuhinjo intenzivnejše barve, se morate zavedati, da boste v njej preživeli ogromno časa. V kolikor niste popolnoma prepričani v neko barvo, raje razmislite, da bi jo nanesli na steno v kuhinji ali pa uporabili v spremljevalni osvetljavi (npr. LED luči), kot pa na samih elementih kuhinje. Oboje boste lažje hitreje spremenili, v kolikor vas izbrana barva ne prepriča. vsekakor pa je dobro nameniti tudi sami barvi in njenim vplivom nekaj več pozornosti. Kot trdimo, da bela barva deluje nedolžno in celo krhko, tako tudi druge barve vplivajo na naše razpoloženje. Tako na primer:

  • sta rdeča in oranžna najbolj aktivni barvi, ki spodbujata tako naša čustva (veselje in vzdraženost), intelektualno aktivnost kot tudi naš apetit! Odtenki oranžne barve se vračajo v kuhinje, vedno bolj pa tudi prodira rdeča. Bodite le previdni, da ne bo preveč agresivna, saj bo tako vplivala tudi na vas.
  • rumena barva deluje zelo podobno kot rdeča in oranžna, a nekoliko manj intenzivno.
  • zelena barva deluje pomirjajoče, ustvarja notranji mir, obenem pa nas navdihuje za zdrav način življenja.


Vedno pogosteje se pojavljajo tudi druge barve v kuhinjah, v kombinaciji z opisanimi ali samostojno. Predvsem kombinacije barv lahko spremenijo vpliv posamezne barve, tako nam lahko pozitivno spodbujajoča rdeča v kombinaciji z drugimi barvami vlije strah ali vzbudi jezo. Izbrana barva kuhinje bo zagotovo povedala več tako o vašem okusu kot tudi o vaši osebnosti.

moderne barve kuhinjsvetle barve kuhinj


Trendovske barve kuhinj: katera je vaša barva kuhinje?

Novim materialom v površinski obdelavi, kjer prevladujejo visoki sijaj, steklo, kovina in kot okras eksotični lesovi, se priključujejo tudi moderne in trendovske barve, ki dopolnjujejo elegantni videz moderne kuhinje. Trend zadnjih let so tako tudi intenzivnejše barve, od kovinske do različnih odtenkov rumene, brodo rdeča, vijolična, svetlo modra barva itd. Vedno bolj se vrača tudi rjava kuhinja - in ne mislimo le kuhinj z lesenimi fronti. Praviloma te barve kuhinj niso za plašne. Svetujemo vam, da se vsekakor o izbiri barve, barvnih kombinacij in kombinacij materialov pogovorite tudi z našim arhitektom.


Več o naši ponudbi si preberite in predvsem oglejte na naši spletni strani!