Preprost princip delovanja toplotne črpalke


Princip delovanja toplotne črpalke je podoben principu delovanja hladilnika, a v obratni smeri. Toplotna črpalka od okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri čemer izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Kot energetski viri se lahko uporabljajo talna in površinska voda, zemeljska toplota, sončna energija in zunanji zrak. Toplotna črpalka za ogrevanje hiše porabi kar do trikrat manj primarne energije kot npr. plinski ali oljni kotli. Približno 75 % njene ogrevalne energije namreč prihaja iz okolja, kar pomeni, da za delovanje in zagotavljanje 100-odstotne grelne moči potrebuje le še 25 % električne energije. Izkoristek električne energije je zelo visok, zato je ogrevanje s toplotno črpalko izredno učinkovito.

VEČ O TOPLOTNIH ČRPALKAH ZA OGREVANJE


Princip delovanja toplotne črpalke prinaša številne prednosti


Ogrevanje s toplotno črpalko je ekološko najbolj prijazen in energetsko najcenejši način ogrevanja prostorov in/ali vode. Princip delovanja toplotne črpalke ima številne prednosti pred principi delovanja klasičnih virov ogrevanja. Glavni sta zagotovo nižji stroški ogrevanja (nekoliko višja je le začetna investicija - cena toplotne črpalke je odvisna od tipa črpalke) ter zmanjšanje onesnaževanja okolja. Zaradi nižjih obratovalnih stroškov se nam bo investicija v sistem toplotne črpalke povrnila v 5 do 7 letih, nato pa nam bo ostal le strošek za porabljeno električno energijo, ki je znatno manjši od stroška za kurilno olje ali za zemeljski plin.
Odkar je Gorenje pred 30 leti izdelalo prve toplotne črpalke, se je tehnologija izdelave precej spremenila in princip delovanja toplotne črpalke je postal še bolj učinkovit.

princip delovanja toplotne črpalkedelovanje toplotne črpalke


Toplotne črpalke za sanitarno vodo - cenik priča o ugodnih cenah


Princip delovanja toplotne črpalke lahko uporabimo tudi za segrevanje sanitarne vode. Najboljšo in tudi najugodnejšo izbiro predstavljajo toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak voda. Cenik vas bo zagotovo prepričal o tem. Nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo danes ni več tak zajeten strošek. Cenik navaja različne cene, saj je cena odvisna od vrste toplotne črpalke. Če se za nakup odločite v času, ko traja akcija, pa je lahko cena toplotne črpalke za sanitarno vodo še ugodnejša. A pozor, cenik naj ne bo edini kriterij pri izbiri.


Obiščite nas.