Kaj je klimatizacija? Postopek in njene naloge

Klimatizacija je postopek, ki pripravlja in vzdržuje določeno temperaturo v prostoru, s tem pa zagotavlja pogoje za udobno bivanje ljudem in ostalim živim bitjem. Naloga klimatizacije prostora je poleg ohlajanja in ogrevanja tudi vzdrževanje in uravnavanje optimalne vlage. Profesionalna klimatizacija, kot vsaka druga, prostoru odvzema zrak ga ohladi ali ogreje, uravna vlago ter ga vrne nazaj v prostor. Ko se torej postavi vprašanje kaj je klimatizacija lahko pod tem izrazom razumete pojme kot so ogrevanje, ohlajanje, dezinfekcija in zračenje. Za klimatizacijo prostora je potrebna le električna energija in prostor kjer bodo nameščene notranje in zunanje enote. Ogrevanje s klimatizacijo velja za enega izmed cenejših načinov, saj je z njim mogoče uspešno premagovati zimo kot z osnovnim ali dopolnilnim načinom gretja stanovanja, hiše ali podjetja. Profesionalna klimatizacija prostora je obvezna za stroke, kjer se ukvarjajo z občutljivimi snovmi, artikli ali ljudmi. Sem spadajo farmacevtska in prehrambna industrija, trgovski objekti, skladišča, sobe z računalniško opremo, svečane hale, zdravstveni domovi ter bolnišnice in mnogi drugi. Zaradi ekstremno visokih temperatur v poletnem času, so vodstveni delavci v podjetjih prisiljeni odločiti se za klimatizacijo in omogočiti delavcem pogoje dela, kjer bodo lahko kar najbolj efektivno opravljali svojo dejavnost. Za različne objekte je potrebna različna klimatizacija proizvodnih prostorov saj se prostori med seboj razlikujejo glede na to s čim se v podjetju ukvarjajo in glede na to kakšna je zgradba. Pred montažo so nujni ogledi strokovnjakov, ki svoje delo obvladajo in imajo dovolj izkušenj. Le tako bo profesionalna klimatizacija delovala tako kot mora v zadovoljstvo vseh.

Klimatizacija

Kaj je klimatizacija proizvodnih prostorov?

Klimatizacija proizvodnih prostorov ali profesionalna klimatizacija se razlikuje glede na namembnost in usmeritve podjetja. Klimatizacija bolnišnične operacijske dvorane namreč ne more biti enaka kot je npr. klimatizacija hotelske kuhinje. V bolnišnicah morajo biti ustvarjeni pogoji, ki omogočajo pacientom kar najhitrejše okrevanje, prav tako pa morajo imeti zdravniki najboljše pogodbe za delo vse dni v letu. Profesionalna klimatizacija v bolnišnici mora optimalno zagotavljati temperaturo in vlago ter zadostno izmenjavo zraka zaradi vsebnosti bakterij in drobnih delcev. Zadostno filtracijo zraka, klimatizacija omogoča z izredno zmogljivimi filtri, kateri iz zraka odstranijo mikrodelce. Zakaj je klimatizacija kuhinje drugačna? V primeru kuhinje je klimatizacija prostora drugačna, saj mora poskrbeti predvsem za zadostno odvajanje toplote in primerno ohlajanje prostorov. S pomočjo dobrega načrtovanja, je mogoče toploto dobro izkoristiti in z jo uporabiti za ogrevanje. Zaradi vsebnosti maščob v zraku je klimatizacijo proizvodnih prostorov kuhinje potrebno čistiti pogosteje, saj se filtri hitreje zamašijo ter postanejo praktično neprehodni. Z opravljanjem rednih servisov bo klimatizacija ohranila prvotne lastnosti in njena zmogljivost bo ostala nespremenjena.

Profesionalna klimatizacija

Več o profesionalni klimatizaciji

Kaj je centralna klimatizacija prostora?

V današnjem času je vedno pogostejša odločitev centralna klimatizacija prostora, ki pride v poštev še posebej pri velikih in modernih novogradnjah. Klimatizacija je speljana preko kovinskih in plastičnih cevi, ki predstavljajo odvode in dovode. Te cevi morajo vzpodbuditi kroženje zraka in ga očiščenega oz. osveženega preko ventilatorjev dovajati v prostore. Zelo priljubljena postaja profesionalna klimatizacija, ki ji pravimo kanalska klima naprava. Le ta je vgrajena tako, da praktično ni vidna in preko kanalov dovaja ohlajen ali ogret zrak v prostore. Njena energetska učinkovitost je izredno visoka, na njeno delovanje se lahko stoodstotno zanesete, poleg tega pa ima zelo dolgo življenjsko dobo in je izjemno tiha. S pomočjo temperaturnih senzorjev je profesionalno klimatizacijo mogoče uravnavati v vsakem prostoru drugače, glede na potrebe zaposlenih ali glede na dejavnost, ki jo podjetje opravlja. Kanalska klimatizacija je zelo priljubljena zaradi skrite vgradnje saj so vidne le njene rešetke, poleg tega ne zasede veliko prostora potrebnega za vgradnjo. Če se odločate za vgraditev ali prenovo klimatizacije vaših poslovnih in bivalnih prostorov, se dobro pozanimajte o tem, kakšna vrsta je za vas optimalna, da bo izkoristek energije kar najboljši.

Več o klimatizaciji