Ekstenzivna zelena streha je kraljica streh

Ekstenzivna zelena streha se ponaša s prednostmi, o katerih bomo bomo govorili v tem članku. Dejstvo je, da gre v tem primeru za idealno ozelenitev ravne strehe. S čim boljšim na strešni površini sploh ni mogoče zaključiti. Predvsem je to najboljša preventiva pred fizičnimi vplivi. Zdaj nas udarjajo podnebne spremembe, v okviru katerih smo soočeni z neurji predvsem v poletnem času. Ekstenzivna ozelenitev je idealna zaščita pred točo, kajti pod njo imamo nekaj centimetrov rastnega substrata, ki točo učinkovito zaustavi, četudi je ta debelejša. V najslabšem primeru toča uniči rastline in nekoliko razbrazda sicer ravno pograbljeni substrat.

Na prvi pogled je to slabo za rastline, saj izgleda, kot da jih udarci toče uničijo. Toda to ne drži. V naravi se namreč sedumi, s katerimi pri nas ozelenjujemo strešne ekstenzivne površine, razmnožujejo. Ko so rastline razbite, torej so od njih odtrgani posamezni deli, se rastni proces začne ponovno od začetka. Tudi v naravi se namreč rastlina razmnožuje podobno. Če toča ali žival odtrga vejico in jo stran ponese veter, se ta rastlina prime podlage in kolonizira novo površino. Če pa se vejica ne oddvoji od rastline, jo ta stegne in vejica sama (podobno kot ločeni potaknjenec) razvije korenine. Čez čas se vejica oddvoji od matične rastline in postane samosvoja rastlina.

Ekstenzivna zelena streha je zato skoraj neuničljiva. Njena slabost je samo to, če podlaga, na kateri njene rastline rastejo, postane preveč bogata. V tem primeru namreč sedume prerastejo in počasi uničijo intenzivne rastline, ki se zasadijo z vetrom med njimi ali nad njimi, na primer trava. Konec koncev se to slej ko prej zgodi, ker so sedumi rastline, ki spodaj gnijejo in zgoraj rastejo. Sčasoma sedumi sami naredijo toliko nanosa humusa, da jih druge rastline, ki potrebujejo bolj bogato podlago, uničijo.

ekstenzivna zelena streha

Ekstenzivna zelena streha za prihranek obratovalnih stroškov

Zdi se nenavadno, da bi v primeru, če si omislite ozelenitev ravne strehe, lahko prihranili pri obratovalnih stroških svojega objekta. Ampak točno tako je. Živimo v času, ko se poletja vse bolj spreminjajo v konstantne vročinske valove. To tako v naših krajih nekoč ni bilo. Toplotni izolacijski materiali iz umetnih ali naravnih mas zdržijo samo na začetku, kasneje pa se pregrejejo in začnejo delovati celo disfunkcionalno, saj ponoči delujejo kot mali radiatorji, ki objekt segrevajo, namesto da bi ga varovali pred vročino. Temu se sicer lahko izognete z ekstremno veliko debelino toplotne izolacije, kar pa je seveda drago.

Ekstenzivna ozelenitev pa je sestavljena iz živih bitij rastlin, ki so milijone let rastla na pusti podlagi, ki se je poleti hitro segrela, pozimi pa hitro ohladila. Zato gre v tem primeru za trdožive rastline, ki so se trdemu okolju prilagajale milijone let. Ozelenitev ravne strehe zato uporablja tehnike samoohlajanja, da lahko v strašni vročini preživi, medtem ko pozimi popolnoma zamrzne in še vseeno živi do pomladi, ko se odtali. Poleti torej ekstenzivna ozelenitev ohlaja samo sebe, saj si za razliko od umetnih, mrtvih materialov ne more privoščiti, da bi se segrela do najvišjih možnih temperatur.

Posledično bo to rastje pred vročino delno obranilo tudi zgornjo etažo vašega domovanja oziroma poslovnega prostora, zato boste v poletnem času v tem prostoru manj uporabljali klimatsko napravo. In tu je tisti prihranek pri obratovalnih stroških objekta, ki vam ga omogoči ekstenzivna zelena streha.

ekstenzivna ozelenitev

Ekstenzivna ozelenitev za večje zdravje v vašem bivališču

Ekstenzivna ozelenitev v nasprotju z laičnim prepričanjem nima samo estetske vrednosti. Znano je namreč, da gre za nizko rastje, ki v dobi odraslosti oblikuje nekakšen tepih. Ta se po svoji višini (ki je sicer ves čas nizka) spreminja med letnimi časi. Najvišje je to rastje poleti, ko tudi cveti. Verjetno zato, da pod seboj tvori blazino hladnejšega zraka.

Jeseni se odtenki barv začnejo umirjati in rastje se spušča. Pozimi je čisto nizko ob podlagi, da minimalizira vplive mraza in zimskega vetra na rastlino, ki bi jo v primeru, če bi bila višja, zlomilo. Spomladi se to rastje spet dviga in barve iz pustih zimskih postanejo spomladi žive. Ekstenzivna zelena streha pozitivno vpliva na zdravje, ker nase veže prašne in strupene delce, ki otežujejo dihanje in zastrupljajo organizem. Tako ustvarja ugodno mikroklimo.


Ozelenitev ravne strehe za boj proti poplavam

Ozelenitev ravne strehe pogosto zahtevajo številni prostorsko ureditveni plani v Evropi. Ponekod v mestih pridobitev gradbenega dovoljenja celo pogojujejo z ekstenzivno zeleno streho. Razlog za to ni samo težnja, da bi mesto imelo čim več zelenih površin, pač pa tudi potreba po zamiku ali zadržanju meteornih voda. Mesta so zaradi velikih betonskih in asfaltnih površin ranljiva na padavine.

Vsaka zelena streha upočasni odtekanje vode, četudi je zelo malo zadrži, medtem ko lahko intenzivne strehe zadržijo pa kar 90 % vse vode. Ta značilnost ozelenjenih strešnih površin lahko dejansko prepreči poplavljanje v mestih, ki je v času podnebnih sprememb, ki hodijo z roko v roki s poletnimi padavinskimi ekstremi v obliki neviht, na žalost postalo stalna nevarnost.

ozelenitev ravne strehe