Kotli na drva - les je za ogrevanje še vedno priljubljena izbira

Kotli na drva so danes še vedno najbolj uveljavljen in tradicionalen način ogrevanja. Les in lesna biomasa veljata za obnovljiv in zato okolju prijazen energetski vir, ki je obenem relativno poceni. Zato kotli na trdo gorivo porabijo za polovico manj kot kotli na kurilno olje, hkrati pa kotli na drva ravno tako učinkovito ogrevajo vodo za vaš dom.
Kotel na drva lahko priključite tudi na centralno ogrevanje. Tako boste s kotli na centralno ogrevanje lahko ogrevali tako prostore, prav tako pa boste lahko pripravili toplo sanitarno vodo. Ustrezno izbrani ogrevalni sistem, njegova vgradnja in vzdrževanje bodo pripomogli, da bo ogrevanje vašega doma s kotli na drva še bolj varčno in učinkovito.

Kotli na drva za ogrevanje

Kotli za centralno ogrevanje srce ogrevalnega sistema v vsakem domu

Bistvo centralnega ogrevanja je v tem, da se voda, ki je zaradi segrevanja v kotlu postala lažja, po ceveh, povezanih s kotlom, širi v radiatorje v drugih prostorih. Ko se začne ohlajati, pa postane težja in se zato vrača h kotlu, kjer se ponovno segreje. Ogrevanje s centralnimi kotli na drva je enostavno in ima visok izkoristek energije. Pri centralnem ogrevanju s kotli na trdo gorivo lahko pričakujemo okoli 80-odstotne izkoristke, so pa ti v veliki meri odvisni od dizajna kotla, dimnika, vlažnosti in kakovosti lesa ter od regulacije.


Kotli na drva lahko uporabljajo tudi pelete in sekance

Kotli na trdo gorivo za ogrevanje uporabljajo lesna polena, pelete (lesene palčke, stisnjene pod visokim tlakom) ter sekance. Sodobni kotli na trdo gorivo, ki za kurivo uporabljajo polena, zagotavljajo zelo dobre energetske izkoristke, sistem samodejnega vstavljanja polen v kurišče pa omogoča celodnevno neprekinjeno delovanje peči. Še boljše in hitrejše uplinjenje lesa pa omogočajo lesni sekanci kot strojno drobljen les.


Vsi kotli na trdo gorivo so sestavljeni iz zalogovnika za gorivo, v katerega vlagamo les za kurjenje, zgorevalne komore, v kateri zgorevajo plini, in izmenjevalnika toplote, v katerem se toplota iz dimnih plinov prenaša na ogrevalni medij.

Vas zanima, kakšno ceno imajo kotli na trda goriva? Cenik, ki ga boste našli na naši spletni strani, vas bo prepričal, da so naši kotli na drva za ogrevanje doma ugodni.

Vabljeni k ogledu.

THS d.o.o. | Drva predstavljajo najcenejši način ogrevanja