Cena toplotne črpalke je nizka za potrošnika in za okolje

Cena toplotne črpalke je na dolgi rok nizka, saj je ogrevanje s toplotno črpalko ekološko najbolj prijazno in ob tem še najcenejše. Cena toplotne črpalke je odvisna tudi od tipa toplotne črpalke za ogrevanje hiše ali sanitarne vode. Preden pa razmišljamo o ceni toplotne črpalke, je dobro, da razumemo, kako deluje toplotna črpalka. Toplotne črpalke zemlja voda črpajo toploto iz zemlje s pomočjo globinskih sond ali zemeljskih kolektorjev. Zemeljski kolektorji so položeni po površini, kar pomeni, da je tak sistem cenovno ugodnejši. Je pa res, da mora biti na voljo dovolj površine na zemljišču, da bi tak sistem lahko deloval. Globinska sonda pa črpa toploto iz globine: gre za najbolj zanesljiv, a tudi investicijsko najdražji sistem ogrevanja s toplotno črpalko. Toplotne črpalke voda voda črpajo toploto iz podtalnice. Toplotne črpalke zrak voda pa črpajo toploto iz zraka. Cena tovrstne toplotne črpalke je investicijsko gledano najnižja. Zato je tak sistem ogrevanja s toplotno črpalko še najbolj pogost.

TOPLOTNA ČRPALKA KOT ALTERNATIVA KURILNEMU OLJU

Cena toplotne črpalkeToplotna črpalka zrak voda je najcenejši tip TČ

V primerjavi s toplotno črpalko zemlja voda je toplotna črpalka zrak voda z investicijskega stališča gotovo dosti cenejša. Toplotna črpalka zrak voda črpa toploto iz zraka vse do temperatur zraka, ki so višje od petindvajsetih stopinj Celzija pod ničlo. Te toplotne črpalke za ogrevanje hiše torej delujejo brez težav tudi pozimi. Ogrevanje s toplotno črpalko je torej pameten način, saj se vam cena toplotne črpalke zagotovo povrne s prihrankom v letih njenega obratovanja.

Cena toplotne črpalke se vam bo slej ko prej povrnila

Če ste v fazi gradnje in razmišljate o načinu ogrevanja, vam toplo priporočamo, da se odločite za sistem ogrevanja s toplotno črpalko. V tem primeru se vam bo namreč cena toplotne črpalke v največji meri povrnila in še od cene energentov boste še najbolj neodvisni. Poleg tega denimo toplotna črpalka zrak voda za svoje delovanje potrebuje zelo malo vložka električne energije.