Ravne strehe so dosti bolj občutljive kot poševne

Ravne strehe so dosti bolj kritične kot poševne strehe. Na poševnih strehah je voda aktualna le v času padavin. Zaradi visokega naklona na poševni površini voda izredno hitro odteče in že kmalu po dežju je streha suha. Zato je tu natančnost krovca manj pomembna, saj oblika strehe pomaga, da je manj verjetnosti, da bi na poševni strehi kaj šlo narobe. V primeru ravne strehe pa je naklon minimalen, včasih prostemu očesu celo neopazen. Voda na ravni strehi ostane dolgo časa še celo po koncu padavin. Zato je pokrivanje ravne strehe oziroma izolacija ravne betonske strehe dosti bolj kočljivo opravilo. Pomembnejša je tudi pravilna sestava ravne strehe. Pri poševni strehi vsa voda odteče v žleb, ki je relativno enostavna kreacija, medtem ko je odtokravne strehe točka, kjer je največ možnosti, da gre kaj narobe. Zaradi navedenega je odveč poudarjati, da je ključnega pomena, da ravne strehe montirajo le profesionalci, ki so dobro seznanjeni s stroko ravne strehe.

VEČ O ODVODNJAVANJU RAVNE STREHE

Ravne strehe zaupajte le ustrezno podkovanim izvajalcem

Zaradi opisane specifike ravne strehe je najbolje, da delo zaupate le tistim izvajalcem, ki so vredni zaupanja. Izolacija ravne betonske strehe vsekakor ni delo, ki bi ga kazalo zaupati začetnikom. Mojster, ki opravi pokrivanje ravne strehe, naj bo ne le ustrezno strokovno podkovan, ampak tudi izkušen. Na področju ravnih streh so dolgoletna praksa in bogate izkušnje pomemben dejavnik, ki vpliva na kredibilnost izvajalca ravne strehe.

pokrivanje ravne strehe

Sestava ravne strehe naj bo moderna

Odtokravne strehe, denimo, je v teoriji mogoče montirati ne glede na to, iz kakšnega materiala je odtočni kotliček v sestavi ravne strehe. Toda mojstri, ki jih krasijo dolga leta delovnih izkušenj vedo, da so kovinski odtočni kotlički v sestavi ravne strehe tehnološko zastareli. V dobi umetnih materialov nima več smisla, da bi vgrajevali odtokravne strehe s kovinskim kotličkom, ker izolacija ravne betonske strehe ni združljiva s kovino. Seveda obstajajo tehnike in metode, kako z različnimi primer premazi dosežemo, da se izolacija ravne betonske strehe in odtokravne strehe v sestavi ravne strehe perfektno in tesno spojita. Toda čez leto, dve ali še kasneje bo slej ko prej prišlo do raztezanja hidroizolacije, kateri kovinski odtočni kotliček ne bo sledil. Raztezanje je normalno in nastane zaradi različnih temperatur. Zaradi navedenega moderni krovci uporabljamo odtočne kotličke, ki niso izdelani iz kovine ampak iz materiala, ki je združljiv s hidroizolacijo. Ko bo prišlo do omenjenih raztezkov, se bo s hidroizolacijo raztezal tudi odtočni kotliček in do pretrga izolacije pri odtoku ne bo prišlo niti čez več let.

Sestava ravne strehe naj bo kvalitetna

Na trgu v današnjem času obstaja veliko najrazličnejših materialov. Različne sestave ravne strehe so seveda enako uspešne in danes je na voljo več sistemov kot kadarkoli v preteklosti. Res pa je, da ni vseeno, pri katerem proizvajalcu kupite material za ravne strehe. Na trgu je namreč dosti cenenih oziroma drugorazrednih materialov, ki niso niti približno enako obstojni kot vrhunski materiali. Sestava ravne strehe, ki jo predpiše projektant, tu nujno ne igra vloge, saj številni projektanti dopuščajo vgradnjo različnih proizvajalcev istega tipa materiala. Zato je prav, da pridobite izkušenega izvajalca, ki bo priporočil najboljši material za pokrivanje ravne strehe.

ravne strehe

Ravne strehe so lahko prav tako zanesljive kot poševne

Ravne strehe so prav tako varne kot poševne ali pa celo bolj, če jih zaupate pravemu izvajalcu, ki bo poskrbel za kvalitetno pokrivanje ravne strehe in pravilno sestavo ravne strehe s kvalitetnimi materiali.