Ste vedeli, da je reklamacija na krovca po nekaj letih upravičena le v primeru vzdrževanja strehe? 

Ko se soočamo z nakupom strešne kritine se zmeraj postavlja dvom, katero strešno kritino izbrati. Dan danes je na voljo veliko različnih strešnih kritin, ki se razlikujejo predvsem v materialu iz katerega so izdelane. Poleg samega nakupa strehe pa se moramo tudi po njeni montaži zavedati, da je strešno kritino potrebno vzdrževati in redno pregledovati, saj v nasprotnem primeru ne bomo upravičeni do garancije, če bomo na strešni kritini čez nekaj let opazili napako.

Vzdrževanje strešne kritine

Katere vrste strešnih kritin poznamo?

Dan danes lahko najdemo številne strešne kritine, med najpogostejšimi pa so:

  • Opečnata strešna kritina: Ta strešna kritina je še zmeraj zelo popularna in je med najbolj uporabljanimi tudi v Sloveniji. Narejena je iz naravnega in okolju prijaznega materiala – gline in vode, posušena na zraku in žgana v peči. Njena življenjska doba je zelo dolga, saj uspešno kljubuje različnim vplivom okolja, kot so na primer UV-žarki, padavine in z njimi povezane kisline, veter, mraz in ogenj.
  • Betonska strešna kritina: Narejena je iz cementa, peska in vode. Težka je približno toliko kot opečnata strešna kritina, pa tudi primerna je za strehe s podobnimi nakloni kot opečnata kritina. Idealni naklon strehe za uporabo betonske kritine je od 20° do 45°. Najmanjši naklon, ki še dopušča uporabo betonskih strešnikov pa je 17°, največji pa 67°.
  • Kovinska kritina: Gre za kritino, ki je v zadnjih letih vse bolj uveljavljena. Njene izrazite prednosti so lahkost, elastičnost, visoka stopnja odpornosti na ogenj, kakovostna toplotna in zvočna izolacija, hitra in lahka montaža ter dolga življenjska doba. Kovinsko kritino lahko položimo na strehe z naklonom od 8° do 90°. Kritina ne vpija vlage, zato se na njeni površini nabirajo kapljice, posledično pa se pod kritino lahko prične nabirati kondenz. V izogib temu lahko namestimo tudi prezračevalni kanal in težavo tako rešimo.
  • Vlakocementna strešna kritina: Gre za kritino, ki je med vsemi najlažja, izdelana pa je iz naravnih materialov. Te vrste kritina je izjemno enostavna za montažo, poleg tega pa je tudi negorljiva, kar še povečuje njeno popularnost. Valovite vlaknocementne kritine so primerne za strehe z naklonom od 7° dalje, ravne pa za strehe z naklonom od 15° dalje.
  • Bitumenska strešna kritina: Gre za izjemno prilagodljivo streho, ki jo zato lahko uporabimo tudi za pokrivanje arhitekturno zapletenih objektov. Bitumenska kritina je primerna za vse naklone streh, od 11° do 90°. Uporabimo jo lahko tudi kot sekundarno kritino.

Pri izbiri strešne kritine nikakor ne smemo pozabiti na njeno garancijo

Pregled in vzdrževanje strešne kritine

Pri izbiri strešne kritine moramo biti pozorni na njeno garancijo. Velikokrat je garancija povezana tudi z vzdrževanjem strešne kritine in pregledi le-te. Če kritino redno pregledujemo, bomo napako na njej odkrili že preden postane večjega pomena in jo bomo lahko tako elegantno odpravili brez večjih stroškov. Preventivna vzdrževalna dela obsegajo tista dela, ki se opravljajo z namenom odložiti ali preprečiti pričakovani nastop okvare ali loma strešne kritine. Pravilno organizirano preventivno vzdrževanje strešne kritine pomaga doseči minimalno število okvar na strehi objekta, s tem pa zmanjša stroške zaradi nepričakovanih dogodkov in izpada normalnega življenja v objektu. Prav zato je reden pregled strešne kritine esencialnega pomena – z njim bomo zmanjšali stroške morebitnega popravila kritine in si povečali življenjsko udobje.

Ravna streha pušča; kaj pa sedaj? >>

Nikakor pa ne smemo pozabiti na to, da bo strešna kritina krasila naš dom ali drug objekt, ki ga pokrivamo, zato nam mora biti v prvi vrsti dejansko tudi všeč. Pri tem si lahko pomagamo s številnimi računalniškimi simulacijami, ki so dan danes na voljo in tako izberemo kritino, ki se bo popolnoma podala k našemu objektu.