Sodno tolmačenje oz. ustno prevajanje pravnih besedil ali govora

Sodno tolmačenje je izraz, ki se pogosto uporablja za dve različni storitvi, ki jih opravljajo prevajalci in sodni tolmači. Prva je sodno prevajanje, pri katerem gre za pisno prevajanje občutljivih pravnih listin (pogodb, zakonov, potrdil, pooblastil). Druga storitev pa je sodno tolmačenje, kjer sodni tolmač ustno prevaja oziroma tolmači pravna besedila ali govor.

Tako pisno prevajanje kot sodno tolmačenje zahtevata posebej usposobljenega in pooblaščenega sodnega tolmača, ki v eni osebi združuje pravnega strokovnjaka in jezikoslovca. Sodni tolmač je prevajalec, ki je opravil izpit za sodnega tolmača pri ministrstvu za pravosodje. Sodni tolmač je vedno zaprisežen za eno ali več jezikovnih kombinacij. Ker sodno tolmačenje zahteva dobro poznavanje slovenskega prava in zakonodaje, je sodni tolmač po izobrazbi pogosto pravnik.

Sodni tolmač kazensko odgovarja za vsebino prevoda

Sodno tolmačenje lahko uporabite pri vseh uradnih zadevah - na primer pri sklepanju pogodb s tujimi poslovnimi partnerji, porokah s tujci, na sodišču ali pri notarju. Sodni tolmač tudi kazensko odgovarja za vsebino prevedenih dokumentov ali povedanega, saj napačen prevod ali pa le napačno razumevanje vsebine dokumenta lahko povzroči veliko škodo.

Sodno zaprisežen tolmač ima na voljo manj časa kot sodni prevajalec, poleg tega pa ob svojem delu ne more uporabljati strokovne literature in tudi nima časa za iskanje raznih jezikovnih virov. To pomeni, da mora imeti sodni tolmač za kakovostno tolmačenje veliko znanja in pa tudi izkušenj. Sodno zaprisežen tolmač je tudi oseba, ki med drugim tolmači na narokih notarjev.

Sodno tolmačenje v prevajalski agenciji Julija

Prevajalska agencija Julija združuje ekipo strokovnjakov, ki so visoko usposobljeni za svoje delo. Ponujamo vam kakovostno sodno tolmačenje, ki ga bo opravil sodno zapriseženi sodni tolmač. Vedno smo vam na voljo tudi za prevajanje in lektoriranje ter vam s podporo vrhunsko usposobljenega kadra zagotavljamo kakovostne in pravočasno opravljene prevajalske storitve.

Prepričajte se in nas obiščite. Vabljeni tudi na našo spletno stran!

Prevajalska agencija Julija | Sodno tolmačenje, sodni tolmač, prevajalci in sodni tolmači - povezave do naše spletne strani: