Skeletne in montažne hiše nas vračajo nazaj k naravi

Skeletne hiše predstavljajo danes najbolj razširjen način lesene gradnje pri nas. Skeletna gradnja hiše je cenovno in energetsko najbolj optimalna rešitev za enostanovanjske stavbe, kjer dosegamo celo pasivni razred energetske učinkovitosti. Skeletne hiše po svoji zasnovi predstavljajo:

  • zdravo bivalno udobje,
  • prijetno počutje,
  • varčnost bivanja,
  • gradnjo po naročnikovih željah in
  • visoko stopnjo samozadostnosti.

Skeletne in montažne hiše - kakšna je razlika?Skeletna montažna hiša

V javnosti sta se uveljavili dve osnovni poimenovanji lahke lesene gradnje: montažne in skeletne hiše. To je nekoliko nenatančno, saj v resnici obstajata tako imenovani panelna in skeletna gradnja hiš, obe pa pomenita montažno gradnjo. Bistvena razlika med njima je način gradnje, končna izdelka sta primerljiva in podobna, z izdelanim zaključnim fasadnim slojem pa ju je nemogoče ločiti.


Pomembnih prednosti in slabosti skeletne in montažne hiše v bistvu ni. Skeletna gradnja hiše je nekoliko bolj trdna, kar zagotavljajo sam skelet ter lesene masivne diagonale in križi, pri montažni pa naj bi stabilnost zagotavljale le plošče. Poleg tega menda omogoča bolj kreativno arhitekturo oziroma obliko konstrukcije. Prednost je tudi preprostejši prevoz na gradbišče, saj ima skelet veliko manj prostornine kot elementi panelne gradnje.


S sistemom lesene skeletne gradnje se brez težav prilagajamo najbolj alternativnim oblikam bivanja, kar pomeni, da zlahka ustrežemo vašim željam. Pri načrtovanju skeletne hiše imate praktično popolno svobodo.

Skeletne hišePovpraševanje po skeletni gradnji izredno hitro narašča

Razvoj gradbenih materialov je vse bolj usmerjenj k uporabi naravnih in ekološko neoporečnih materialov. Proizvodnja takšnih materialov, kot so lesna vlakna, celuloza, konoplja, glineni strešniki ni obremenilna za okolje, kar velja tudi za njihovo odlaganje. Sodobni objekti, tako skeletne kot montažne hiše, omogočajo zdravo bivanje z zdravo mikroklimo, energijsko varčnost, protipotresno varnost in s tem višjo kakovost bivanja. Bivanje v leseni hiši je prijetno in precej bolj čarobno kot v klasični zidani.

Lesena konstrukcija hiše:www.vsi.si/ci-produkt/lesena-konstrukcija-hise

PREDALČNE LESENE KONSTRUKCIJE