Varilna maska je obvezen pripomoček vsakega varilca

Varnost in zaščita sta pri varjenju ključnega pomena. Pri postopku varjenja se sprošča močna UV svetloba in visoka temperatura (tudi iskre), kar varilce močno izpostavlja poškodbam oči in kožnim opeklinam, ki so podobne opeklinam zaradi sončenja. Zaradi tega je obvezna uporaba zaščitnih varilskih mask z zatemnjenim steklom in UV-filtrom, ki ščiti predvsem obraz in oči. Novejši modeli uporabljajo tehnologijo tekočih kristalov, ki se ob pričetku varjenje samodejno zatemnijo. Maska mora zagotoviti ustrezno zaščito za naš obraz (vključno z vratom), oči in v določenih primerih tudi dihala (varilne maske z vpihovanjem svežega zraka).

Zaščitno masko za obraz moramo vedno izbirati glede na tip varjenja, ki ga izvajamo. Na razpolago so takšne, ki so primerne za MIG MAG, MMA ali TIG varjenje. Predvsem pri TIG varjenju se pri cenejših različicah lahko pojavijo težave, saj lahko le-te zaradi manjše svetilnosti pri nižjih amperažah med varjenjem odpirajo zatemnitev. Torej, zlasti če iščemo varilno masko primarno za TIG varjenje, najcenejše različice nikakor niso priporočljive.

Varilna maska

Velikost vidnega polja varilne maske

Velikost vidnega polja vpliva na udobnost in boljši občutek pri varjenju. Med tem ko imajo maske v nizkocenovnem razredu višino vidnega polja največkrat omejeno na 40mm, najdemo nekoliko dražje in boljše boljše, z višino "kasete" tudi do 68 mm.

Avtomatske varilne maske nam omogočajo nastavljanje stopnje zatemnitve. Izbira ustrezne stopnje  je pogosto odvisna od želje (občutka) varilca.

Več o avtomatskih varilnih maskah

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom varilne maske

Obstaja nekaj parametrov, ki določajo različne značilnosti in kvaliteto ter nam lahko pomagajo pri izbiri.

Optični razred pove kako jasna je slika, ko pogledamo skozi masko, parameter pa v kakšni meri je popačena.

Ocena homogenosti ocenjuje razlike v območjih svetlobne prepustnosti (svetla ali temna območja znotraj leče). Osredotoča se na nastavljivo zatemnjevanje avtomatske varilne maske. Samozatemnitvene maske standardno omogočajo nastavljanje zatemnjevanja med DIN 4 do DIN 13 (oz. znotraj omenjenega območja). Če smo na primer nastavili zatemnjevanje na DIN 11, mora biti vidno polje na vseh mestih varilne maske zatemnjeno na DIN 11. Oznaka 1 pomeni, da je avtomatska varilna maska na vseh mestih enako zatemnjena.

Ocena kotne odvisnosti pove, kako se, v primeru da pogledamo skozi masko pod kotom, odziva slika pri varjenju. Ta kategorija preizkuša jasen pogled brez raztezanja, temnih območij, zamegljenosti ali težav pri opazovanju predmetov pod kotom.

Samozatemnitvene varilne maske se napajajo preko sončnih celic in baterij. Določene modeli imajo možnost menjave baterij, medtem ko je pri drugih potrebno za menjavo masko odnesti k proizvajalcu (oz. dobavitelju).

Zlasti tiste boljše pa so dostopne tudi z različnimi funkcijami. Funkcija brušenja izklopi zatemnjevanje med časom brušenja, nastavljiv čas odpiranja omogoči, da se maska ne odpira takoj, ko več ne zazna obloka in v težavnih pogojih, ko nam avtomatska varilna maska lahko začne odpirati zatemnjevanje, ohrani ustrezno zaščito. Funkcija trueColor zagotovi lepši pogled skozi masko, z bolj realnimi barvnimi odtenki. V primeru možnosti blueTooth povezljivosti lahko masko povežemo z varilnim aparatom, kar nam omogoči, da zatemni zgolj v primeru, ko varilni aparat vključi varilni oblok. Maska z avtomatskim načinom dela prilagaja zatemnjevanje glede na moč varilnega obloka. Če varimo material pri katerem nastaja veliko dima (pocinkana pločevina, inoks, aluminij,...) je zelo priporočljiva uporaba varilne maske z vpihovanjem svežega zraka, kar poskrbi za ustrezno zaščito dihal.

Zaščitna maska

O podjetju

Podjetje Varikon ponuja profesionalne elektronske varilske maske švicarskega izdelovalca Optrel, ki je eden vodilnih na področju zaščite pri varjenju, poleg tega pa imajo tudi lasten razvoj, s čimer skrbijo za stalne novitete in očem najbolj prijazne rešitve.

Od konkurence se ločijo tudi po tem, da se vsaki stranki posvetijo osebno. Pred izdelavo ponudbe se za vsako masko prepričajo, ali bo ustrezala potrebam naročnika. V primeru težav, tudi kasneje brezplačno pomagajo z nasveti.

Več o zaščitni maski za obraz