Zaščitna oprema za varilcem omogoča varno delo

Zaščitna oprema za varilce je nujno potrebna za varno varjenje. Proces varjenja je potencialno zelo nevaren in škodljiv za varilce: pri varjenju so varilci v neposredni bližini visokih temperatur, prisotne so iskre, ob varjenju pa se sproščajo še plini, prah in UV svetloba. Tako je nujno, da se delavec pred temi škodljivimi vplivi primerno zavaruje z zaščitno opremo in s tem omogoči varno, učinkovito in hitro delo brez strahu pred poškodbami. Zaščitna oprema za varilce naj bi delavca mehansko zaščitila pred vročino, iskrami in prahom, kot tudi zelo močno, bleščečo in UV svetlobo.

Varilske rokavice so osnovna zaščitna oprema

Pri varjenju so roke varilca najbolj izpostavljene visokim temperaturam in potencialnim iskram, saj so najbližje točki varjenja. Varilske rokavice so zato  osnovna zaščitna oprema, brez katerih se varjenja sploh ne bi smeli lotevati. Primarna naloga varilskih rokavic je mehanska zaščita rok pred iskrami in prahom, hkrati pa rokam nudi še toplotno zaščito. Najboljše varilske rokavice so narejene iz cepljenega usnja, šivane pa so z močnimi kevlar šivi, ki so obstojnejši od najlona. Dobre varilske rokavice imajo podaljšane manšete, nekatere pa so še dodatno ojačane na dlaneh. Za varilske rokavice je še pomembno, da so prave velikosti in dovolj udobne za nemoteno rokovanje z varilskim aparatom.

Varilske rokavice

Varilska jakna in ostala zaščitna oprema za telo

Varilska jakna ščiti telo varilca pred vročino, iskrami in UV žarki. Varilske jakne so običajno izdelane iz kvalitetnega in trpežnega usnja ali pa iz posebnega negorljivega bombaža. Nekatere so narejene celo v kombinaciji usnjenih rokavov z osrednjim bombažnim delom. Poglavitno za varilsko jakno je, da varilca učinkovito ščiti pred vročino in sevanjem, ki se sprošča med varjenjem. Pomembno je še, da varilska jakna ne ovira gibanja in se relativno dobro prilega telesu.

Telo lahko dodatno zaščitimo še s posebnim varilskim predpasnikom, ki omogoča učinkovito zaščito sprednjega dela telesa, ter trpežnimi usnjenimi zaščitnimi čevlji.

Zaščitna oprema za varjenje

Avtomatska maska Optrel – učinkovita zaščita oči in obraza

V preteklosti so si varilci zaščitili svoje oči s temnimi očali ali ščitom, ki ga je bilo treba držati pred obrazom. Obraz je namreč poleg rok najbolj izpostavljen del telesa pri varjenju. Med resnimi varilci so zato zdaj vse bolj priljubljene naglavne maske, ki ščitijo celoten obraz pred sevanjem, saj ga v celoti prekrivajo. Najboljše so avtomatske maske, ki imajo vgrajene zelo občutljive senzorje svetlobe, ki ob močni svetlobi v delčku sekunde zatemnijo vizir. Dober primer je avtomatska maska Optrel, ki sproži samozatemnilni varilni filter že v tisočinki sekunde, tako da ni potrebno fizično snemati in natikati zatemnjenih očal, kar zelo pospeši proces varjenja. Avtomatska maska Optrel ima na samozatemnilnem varilnem filtru še dodatne filtre za UV in IR svetlobo, a tudi take, ki tudi ob zatemnitvi vizirja zagotavljajo dobro razločne barve, kar pripomore k učinkovitejšemu delu. Take maske se napajajo z baterijami, ki jih je moč napolniti z USB kablom, nekatere pa imajo celo vgrajene sončne celice, ki zagotavljajo energijo za avtomatsko reguliranje zatemnitve filtra.

Preverite še preostale izdelke v naši ponudbi

Kakovost zraka je prav tako pomembna kot zaščitna oprema za telo

Zaščitna oprema za varilce je največkrat namenjena  zaščiti telesa med varjenjem. To se relativno enostavno doseže z varilskimi rokavicami, varilskimi jaknami, predpasniki in čevlji. Manjkati ne sme niti zaščita obraza in oči, kar omogoča varilska maska. Nekaj pozornosti pa je potrebno posvetiti še zraku v prostoru, kjer poteka varjenje. Ta mora biti dobro prezračen, da ne pride do kakšnih zastrupitev z varilnim plinom. Najbolje je take pline in prah, ki nastanejo ob varjenju točkovno odsesavati, če pa to ni mogoče, filtrirati zrak celotnega prostora. Pri filtriranju oziroma zračenju delovnega prostora je potrebno paziti, da ob tem ne pride do prepiha, kar bi poslabšalo kvaliteto varjenja, saj bi s tem zmanjšali učinkovitost zaščitnih plinov, ki se uporabljajo za kvalitetno varjenje.