Zaščitne maske: izberite takšne, ki bodo za varilce varne in udobne

Zaščitne maske so eden izmed poglavitnih kosov zaščitne opreme za delavce, ki delajo v varilni industriji. Med varjenjem se namreč na eni strani sproščajo strupeni plini in dvigujejo nevarni mikro delci. Na drugi strani pa so delavci izpostavljeni še visokim koncentracijam ultravijoličnih in infrardečih žarkov, ki nastajajo med uporabo varilnega loka.  

Medtem, ko so pomemben element, ki skrbi za zdravo delovno okolje varilcev, odsesovalni sistemi, ki iz prostorov odstranjujejo nevarne pline in mikro delce, pa varilcem pri zaščiti oči pomagajo le varilne maske.

Elektronska zaščitna varilna maska


Avtomatske varilne maske dobimo v številnih različicah

Kot smo že omenili, so zaščitne maske nujna zaščitna oprema za varilce. Izberejo lahko avtomatsko ali elektronsko varilno masko.

Tako avtomatske kot elektronske varilne maske lahko dobimo v profesionalni različici, lahko pa tudi v takšni obliki, ki je primernejša za »domače« varilce, torej tiste, ki se z varjenjem ukvarjajo predvsem ljubiteljsko. Posledično jih je mogoče dobiti v različnih cenovnih razredih.

Ne glede na to ali potrebujemo enostavnejšo zaščitno masko ali tisto, ki je namenjena profesionalcem, pa se moramo prepričati, da je maska dovolj kakovostna, da zaščiti oči. Pozorni moramo biti tudi na to, da poskrbimo za pravilno nastavitev varilne maske.

Če med varjenjem uporabljamo zaščitno masko, ki nima vgrajenih pravih filtrov, ki bi znali filtrirati ultravijolično in infrardečo svetlobo, si lahko namreč okvarimo oči. Težave lahko postanejo tudi trajne, v najslabšem primeru pa lahko pride celo do slepote.

Bolj kakovostne različice, ki jih najdemo na trgu, so avtomatske varilne maske, ki nudijo avtomatsko aktiviranje filtra. To varilcu olajša delo, pripomore pa tudi k temu, da je delo bolje opravljeno. Zaščitne maske brez avtomatskega aktiviranja filtra, tudi če so to elektronske varilne maske, pa povzročajo slabo vidljivost ob naravni svetlobi. Posledično mora tako varilec med svojim delom masko premikati gor in dol. Tako se delo upočasni, zaščita pa je manjša.

Kakovostna elektronska varilna maska pa običajno ponuja tako avtomatsko aktiviranje filtra kot številne druge prednosti. Posledično je le-ta najboljša izbira za profesionalne varilce.


Elektronska varilna maske Optrel, ki je naredila revolucijo na trgu

Ena izmed precej prepoznavnih blagovnih znamk avtomatskih in elektronskih varilnih mask je Optrel. Ne le, da so njihove zaščitne maske izjemno kakovostne in zelo dobro poskrbijo za varnost varilcev, temveč njihov razvoj tehnologije tem še dodatno izboljšuje pogoje za delo.

Varjenje je delo, kjer delavec običajno med opravljanjem svoje naloge zaradi različnih zaščitnih mask svojega vara ne vidi dovolj dobro. Na takšen način utruja svoje oči in včasih delo opravi tudi nekoliko manj kakovostno. Podjetje Optrel pa je razvilo tehnologijo Crystal Lens, ki pogled varilca postavlja v novo perspektivo.

Zaščitne maske s to tehnologijo poskrbijo, da varilci v optimalnih svetlobnih pogojih kljub učinkoviti zaščiti varilčevih oči, skozi masko vidijo kristalno jasno. Tehnologija dodatno nudi še skoraj popolni barvni spekter CLT2.0. To pa pomeni, da varilci končno popolnoma jasno vidijo, kaj se dogaja z varilno talino med tem, ko jo obdelujejo.

S to tehnologijo so tako v podjetju Optrel podrli dosedanji svetovni rekord. Prepustnost svetlobe skozi zaščitno masko namreč v neaktivnem stanju dosega kar 31 odstotkov.

Kljub temu uspehu, pa podjetje ni počivalo na lovorikah, temveč je nadaljevalo svoj razvoj. Tako so na trg postavili nov izdelek. Sistem za zaščitno dihal Optrel Swiss Air.

Naglavni mehanizem varilne maske OPtrel


Optrel Swiss Air: sistem za zaščito dihal, ki bo navdušil vsakega varilca

Sistem za zaščito dihal Optrel Swiss Air je zagotovo najbolj vsestranski sistem na tržišču. Neodvisen je namreč tako od čelade kot od druge opreme.

Gre za sistem v obliki polovične zaščitne maske, ki pa zagotavlja popolno zaščito. Poleg tega pa še visoko udobje med nošenjem, saj je dihalna maska mehka, naglavni sistem pa je mogoče dobiti v različnih velikostih. Dosegljivi so namreč v naboru številk vse od XS do XL.

Vezice okrog vratu so prilagodljive in fleksibilne, zato je nastavitev varilne maske enostavna. Cevi pa zrak dovajajo direktno v pol-zaščitno masko. Nastavljive so tudi ramenske vlečnice, ki težo sistema ergonomično razporedijo po vsej površini.

Dizajn te pol-zaščitne maske je izredno tanek, s čimer so proizvajalci poskrbeli za lažje nošenje opreme. Potrebno pa ni niti nikakršno pred-poskušanje zaščitne maske.


Sistem za zaščito dihal Optrel Swiss Air omogoča tudi lažje dihanje

Filter na omenjenem sistemu je izredno kakovosten, zato ujame še tako majhne in nadležne delce, ki bi sicer lahko prišli v respiratorni sistem delavca. Sestavljen je namreč iz več delov. Prvi ognjevarni sloj narejen iz kovine zadrži vroče in goreče delce. Pred-filter ujame večje delce in jih ne spusti naprej. Glavni filter pa je tako kakovosten in učinkovit, da zadrži kar 99,8% vsega onesnaženja, ki se nahaja v zraku.

Poleg tega je sistem narejen iz materiala, ki odbija plamene. Podpora s pozitivnim pritiskom, pa podpira dihalni sistem in lajša dihanje, ob enem pa še preprečuje utrujenost. Varilec, ki nosi ta sistem za zaščito dihal, lahko dotok zraka celo uravnava. Dotok je mogoče uravnavati od 100 do 130 litrov na minuto. Baterija pa sicer zdrži kar do 14 ur.

Avtomatska varilna maska Optrel


Prodaja zaščitne opreme: bodite pozorni, katero boste izbrali

Prodaja zaščitne opreme, kot so zaščitne maske za varilce, se nikoli ne bo nehala, saj so le-te ključne za zdravje varilcev. Na trgu so tako na voljo številne različice.

Varilci in njihovi delodajalci najraje posežejo po že poznanih zaščitnih maskah in tako včasih spregledajo nove, revolucionarne izdelke, kot je sistem za zaščito dihal Optrel Swiss Air. A pomembno je vedeti, da le-ta poleg vseh tehničnih prednosti in prednosti zaradi katerih je sistem udobnejši za varilce, prinaša tudi zmanjšanje stroškov.

Kako? Za ta sistem ni potrebno nikakršno pred-testiranje, ki je lahko tudi zelo drago. Poleg tega pa ta zaščitni sistem ne potrebuje nobenih papirnih ali drugih mask, ki bi si jih varilec moral nadeti pod sistem, kot je to običajno pri drugih zaščitnih maskah. Posledično se izognemo stroškom nabave tovrstnih dodatnih mask, pa tudi stroškom odlaganja le-teh.


Trgovina Varikon