S kakšnimi deli se ukvarja krovstvo?

Pri popravilu strehe se v krovstvu navadno soočamo z dvema različnima tipoma strehe – poševno streho in ravno streho. Pri sodobni arhitekturi je ravna streha že skoraj obvezna, posebej privlačna pa je možnost izvedbe pohodne strehe in dejstvo, da imamo pod njo v celoti stojno višino. Seveda pa se pri ravni strehi soočamo z nekaj več izzivi, kot je temu pri poševni strehi.

Krovstvo kot dejavnost se ukvarja s popravilom različnih tipov streh. Krovci popravljamo opečnate strešne kritine, cementne kritine, pa tudi pločevinaste kritine. V času svojega dela pa smo se spoznali tako s poševnimi, kot tudi z ravnimi strehami. Veliko ljudi pa se sprašuje, kdaj se za storitve krovstva sploh odločiti.

Več o servisnih pregledih streh >>

Kdaj se je dobro odločiti za menjavo ali vsaj servis strehe?

Kot pravijo krovci, je streha eden glavnih elementov vsake stavbe. S svojo barvo in obliko vpliva na videz objekta in s tem tudi na arhitekturo določenega okolja. Hkrati hišo varuje pred dežjem, snegom, točo, sončno pripeko in drugimi vremenskimi nevšečnostmi. Prav zaradi njene vsestranskosti je nujno, da je streha vedno v brezhibnem stanju, zato jo moramo redno vzdrževati.

Krovstvo ravnih streh

Streho je potrebno zamenjati, ko preteče njena življenjska doba. To se navadno zgodi po 30 letih od namestitve kritine, pogosto pa se pojavijo težave že mnogo pred njenim tridesetim letom. Za popravilo strehe so načeloma najbolj možni štirje razlogi:

  • Streha pušča in na objektu se že dela škoda. V navedenem primeru je popravilo strehe nujno, za storitve krovstva pa se moramo dogovoriti pravzaprav takoj.
  • Streha je dosegla svojo načrtovano življenjsko dobo. Po poteku jamstva, ki nam ga je zagotovil proizvajalec strehe, lahko streha izgleda popolnoma v redu, vendar v to ne moremo biti več prepričani. V tem primeru se je pametno odločiti vsaj za servis strehe, še bolje pa je, da se odločimo za menjavo kritine in pregled lesenih delov ne glede na to, ali je streha še v dobrem stanju ali ne. Takšno ravnanje je bolj gospodarno, kot se zdi na prvi pogled, saj tako preprečimo končni propad strehe in škodo, ki je največkrat večja od stroškov sanacije.
  • Nismo zadovoljni z videzom strehe. Videz strehe je odločilen za videz same zgradbe in če z njim nismo zadovoljni nam tudi videz našega doma ne bo všeč. Prav zato je skoraj nujno, da streho v takšnem primeru zamenjamo.
  • Menjava namembnosti prostora pod streho. Pri bivalnem podstrešju moramo zagotoviti vse pogoje za normalno bivanje. To pomeni, da je izolacija strehe dovolj kakovostna in je bivanje pod njo udobno tako pri -30°C kot pri +40°C zunanje temperature.

V poletnih mesecih je pogosto popravilo strehe zaradi toče

Velikokrat pa se, sploh v poletnih mesecih, zgodi, da nas presenetijo nevihte, nekatere od njih pa žal prinašajo tudi točo, ki lahko na nepremičninah in tudi na premičninah naredi veliko škode. Popravilo strehe po toči je nujno, saj bo v nasprotnem primeru streha začela zamakati in škoda na objektu bo še večja, kot je bila zaradi toče.

Krovci ILD Group

Popolna sanacija strehe vključuje zamenjavo strešne kritine in zamenjavo slabih delov ostrešja, tudi ustrezno izolacijo. Obenem je popravilo oz. menjava strehe pravi trenutek, da razmislimo tudi o tem, ali bomo hkrati s sanacijo strehe uredili tudi podstrešje ali pa le opravili priprave kasnejšo prenovo.

Izbiro katere strešne kritine svetujejo krovci?

Dan danes se lahko odločamo med številnimi različnimi ponudniki in tipi streh - na voljo so tako betonske, opečnate in pločevinaste kritine, ki jih ponuja trg. Pri izbiri je potrebno upoštevati konstrukcijske značilnosti objekta, na katerem potekajo krovska dela, namen, pa tudi značaj in videz objekta, ki ga bo kritina ščitila.