Kako določiti osnovne značilnosti svoje nove kuhinje

Naročanje nove kuhinje je vznemirljivo dejanje, ki zajema veliko večjih in drobnejših odločitev. Nova kuhinja je novo srce bivanjskega prostora, ki bo neposredno vplivala na naš vsakdan doma, zato je pred naročilom vredno posvetiti svoj čas temeljitemu premisleku. Do končne podobe svoje nove sanjske kuhinje bomo prišli v salonu, kjer bomo skupaj s strokovnjaki izrisali končno postavitev kuhinje po meri, ves postopek pa močno poenostavimo, če že vnaprej določimo svoje prioritete. Pri novogradnjah nam bo pri tem seveda pomagal arhitekt, če pa sami obnavljamo svojo že precej dotrajano kuhinjo, si lahko pomagamo z nekaj smernicami in priporočili.

Začnimo s prostorom, ki bo namenjen kuhinji

Vse se začne z natančno izmero prostora. Pri tem je potrebno upoštevati značilnosti posameznega prostora, kot so okna, vrata, radiatorji in položaj priključkov, kot tudi umeščenosti prostora v bivanjski prostor, če je kuhinja del večjega bivanjskega prostora. Nato pa se posvetimo tehnični plati razporeditve ključnih točk v kuhinji: hladilniku, pomivalnemu koritu in kuhalni plošči. To so trije glavni centri kuhinje: prostor, kjer se shranjujejo živila, kjer se pripravljajo in nato kuhajo. V kuhinji se bomo največ zadrževali v tem trikotniku, zato je izjemno pomembno, da je ta razporeditev smiselno zasnovana. Natančna razporeditev je precej odvisna od položaja priključkov in same oblike prostora: v dolgih in ozkih kuhinjah so vsi trije centri razporejeni v eni liniji, kar zelo podaljša pot med njimi, v dvovrstnih kuhinjah ali kuhinjah v obliki črke L ali U pa imamo na voljo veliko bolj udobno razporeditev posameznih kuhinjskih elementov.

Dankuchen kuhinja po meri

Določitev vseh ostalih kuhinjskih elementov

 Potem ko določimo tri najvažnejše postaje v svoji kuhinji, je mogoče še smiselno zapolniti preostali prostor z ostalimi kuhinjskimi elementi. Pri tem naj nas vodi misel, kaj na določenem mestu v kuhinji najbolj potrebujemo. Tako si bomo razporedili elemente in njihovo vsebino kar najbolj smiselno, da bomo imeli potrebno vedno na dosegu roke. Na primer lonci in kuhalni pribor naj bo spravljen blizu kuhalne plošče, prav tako naj bodo noži spravljeni blizu delovne površine med pomivalnim koritom in kuhalno ploščo, kjer se opravi največ priprave živil za kuhanje. Zraven hladilnika je dobro imeti še kuhinjski element za shranjevanje drugih živil, svoj prostor pa namenimo tudi kuhinjskim aparatom. Dokončen izris kuhinje in izbiro kuhinjskih elementov bomo opravili v salonu s strokovnjaki, ki nam bodo pomagali natančno določiti položaj posameznih elementov in nam svetovali pri razporeditvi. Tako si bomo sestavili svojo kuhinjo po meri, ki se bo povsem prilegala našemu prostoru in željam.

Izbira sloga in splošne vizualne podobe

Določitev tehničnih podrobnosti kuhinje je velik korak pri izbiri svoje nove kuhinje, zagotovo pa ni zadnji. Izbira sloga, barv in ostalih dodatkov za kuhinjo je prav tako pomemben del, ki bo določil prvine njene vizualne podobe. Začnimo najprej s slogom: v kuhinji sta najbolj očitna dva prevladujoča sloga. Moderni slog je slog ravnih linij in dokaj minimalistične zasnove. Podeželski slog pa odlikuje mehkoba in zaobljene oblike in več uporabe lesa. V obeh izvedbah so najbolj priljubljeni svetli odtenki, prevladuje bela barva, ki pa je v modernem slogu lahko v izvedbi mat ali sijaj. Moderne kuhinje so na voljo še v drznejših tonih, v zadnjih časih so precej pogosti temni odtenki, ki so omiljeni z nekaj več lesa. Pri izbiri sloga je dobro upoštevati interier, ki prevladuje v stanovanju oziroma hiši, kar je še posebej pomembno, če se kuhinja odpira v bivalni prostor. V tem primeru pazimo, da se slog, ki smo ga izbrali za kuhinjo, smiselno dopolnjuje s pohištvom preostalega prostora.

Oglejte si ponudbo Dankuchen kuhinj >>

Ne pozabite na podrobnosti: dodatki za kuhinjo

Držala za brisače, kljukice za kuhalni pribor in poličke za začimbe: to so drobni dodatki, ki poskrbijo, da imamo pri kuhanju vedno vse pri roki. Pri naročanju nove kuhinje je dobro, da izberemo tudi vse podobne dodatke za kuhinjo, ki bodo prostoru podelili usklajen videz in ga povezali v celoto. To je še posebej pomembno pri majhnih kuhinjah, kjer nimamo veliko prostora za shranjevanje teh drobnih, a nujnih pripomočkov za kuhanje. S smiselno in estetsko razporejenimi kovinskimi palicami s kljukicami, obešali, poličkami in podobnim, bomo bolje izkoristili prostor, obenem pa kuhinji podelili veliko mero domačnosti.

Kuhinjski elementi in dodatki

Osvetlitev kuhinje in delovnih površin

Dobra svetloba je ključna za udobno počutje v kuhinji in za užitek ob kuhanju. Glavna stenska luč seveda poskrbi za splošno osvetlitev prostora, vendar je za varno delo v kuhinji potrebna še dodatna svetloba. Najpomembnejša je osvetlitev pultov, kjer se pripravlja hrana, zato je namestitev svetil pod zgornje kuhinjske omarice nujna. Z dobro osvetlitvijo v notranjosti predalov bomo veliko hitreje našli iskano, medtem ko notranja osvetlitev vitrin poudari lepoto razstavljenega kristala. Nekaj pazljivosti je potrebno pri izbiri glavnega lestenca v kuhinji, ki naj razprši svetlobo po prostoru, sicer pa se osredotočimo še na pomožno osvetlitev z dodatnimi lučmi. Te je mogoče usmeriti v stene nad zgornjimi omaricami ali v tla pod spodnjimi elementi, kar v kuhinji ustvari zares posebno in magično vzdušje.