Prenova kuhinje – kako se je lotiti?

Prenova kuhinje je nekaj, kar se nam zdi zahtevno in finančno obremenjujoče, zato ta projekt velikokrat odlašamo; pa čeprav bi bil morda nujno potreben! Na prvi pogled je prenova res težavna, saj od nas zahteva čas in energijo. Na tržišču je na voljo toliko različnih ponudb in kuhinjske opreme, da se včasih niti ne znajdemo in se nikakor ne moremo odločiti. Nakup ali prenova od nas zahteva, da si vzamemo dovolj časa, da temeljito premislimo o svojih željah in jih uskladimo s pričakovanji vseh družinskih članov. Analizirati je potrebno dosedanji prostor: kaj nam je všeč in si želimo obdržati ali morda le malo izpopolniti? Kaj nas najbolj moti? Kako je z razporeditvijo opreme – je primerna ali nam vsakodnevno povzroča težave? Imamo dovolj prostora za shranjevanje? Kateri veliki gospodinjski aparati delujejo dobro in smo z njimi zadovoljni, kateri pa so že zastareli? So nam barvne kombinacije všeč, ali pa bi si želeli preizkusiti nekaj novega, morda bolj modernega? Šele ko imamo odgovore na vsa ta vprašanja, lahko začnemo s primerjanjem ponudb različnih proizvajalcev.

Prenova ali nakup kuhinje

Nudimo tudi možnost izrisa kuhinje >>>

Kakšni so najnovejši trendi na tem področju?

Videz naše kuhinje je seveda odvisen od našega osebnega okusa, vendar ni nič narobe s poznavanjem najnovejših trendov na področju oblikovanja in opremljanja. S spremljanjem blogov ali spletnih strani, ki objavljajo članke na to temo, bomo morda dobili kako novo idejo in si ustvarili drugačno vizijo o tem, kaj si želimo imeti v svojem domu. Na splošno velja, da je v porastu uporaba številnih živih barv, sploh vijolične (ki je bila razglašena za barvo leta 2018), ki lahko prostoru poda nekaj elegance. Priljubljeni so marmorni ali leseni pulti – slednji v prostoru ustvarijo občutek toplote in domačnosti. Veliko ljudi se odloča tudi za ustvarjanje barvnih kontrastov s črnimi pulti in stenami ter svetlejšim lesenim pohištvom. Pogosta je kombinacija rustikalnega in modernega v kuhinji, kjer se prepletajo sodobni in tradicionalni elementi, npr. uporaba kamna.

Za kakšno kuhinjsko opremo naj se odločim?

Odgovor je odvisen od večih dejavnikov: razpoložljivih finančnih sredstev, dimenzij kuhinje (če je manjša, bomo morali biti pri izbiri malce bolj kreativni in se morda čemu odreči) in naših vsakodnevnih navad. Če gre za večjo družino, bo najverjetneje potreben tudi večji hladilnik, kar mora upoštevati tudi začetni načrt kuhinje oziroma tloris – na podlagi tega bo morda trpela razporeditev drugih elementov. Če velikokrat gostimo družino ali prijatelje, bo to od nas zahtevalo večji jedilni prostor in navsezadnje tudi več stolov, prostora za pripravljanje hrane in morda bolj zmogljivih aparatov, ki nam bodo delo olajšali. V kolikor smo zelo zaposleni in za kuhanje nimamo dosti časa, bi morda investirali v počasni kuhalnik ali mikrovalovno pečico. Če smo po naravi bolj ekološki, se bomo najbrž odločili za bolj naravne materiale in energijsko varčne aparate. Prenova kuhinje lahko konec koncev odraža tudi naše vrednote.

Kuhinjska oprema načrt

Nakup kuhinje: kaj moram še vedeti?

Ko smo enkrat preučili svoje želje, potrebe, ceno, ki smo jo pripravljeni plačati, in si vsaj v grobem predstavljamo načrt kuhinje in kakšna kuhinjska oprema bo vanjo pristajala, lahko začnemo s primerjanjem ponudb. Pri renovaciji ali nakupu moramo biti pozorni na nekaj stvari, na katere se hitro pozabi. Odprte police v katalogih sicer zgledajo zelo lepo, a zahtevajo tudi veliko dodatnega čiščenja, kar nam vzame precej časa. Prav tako niso primerne, če imamo ogromno raznih pripomočkov in pribora, saj bodo hitro videti prenatrpane. Zaprte omarice so včasih boljša izbira. Več ko imamo zaprtih predalnikov in regalov za shranjevanje, lažje bo vzdrževati občutek pospravljenosti. Načrtovati moramo primerno svetlobo, saj mora biti delovna površina vedno ustrezno razsvetljena, prav tako pa jedilna miza. Tudi barve se nam včasih zdijo manj pomembne, a so ključne za ustvarjanje atmosfere v sobi. Svetli odtenki bodo manjši prostor občutno povečali.