Kuhinja po meri zadosti še tako zahtevnemu kupcu

Kuhinja je srce skoraj vsakega doma. Navade in običaji se sicer s časom spreminjajo, vendar pa ta prostor tudi v sodobnem času ne izgublja na svojem pomenu. Obstaja nešteto različic kako kuhinjo opremiti. Poznamo večje, manjše in celo mini kuhinje, takšne postavljene v mansardi ali s kuhinjskim otokom. Po želji se najde rešitev za vsak prostor in vsako družino. Da bi bila zares pisana na kožo vsem njenim članom in njihovim navadam, si lahko omislimo kuhinjo po naročilu, kar pomeni, da je narejena popolnoma po naši meri.

Kuhinja pomeri

Kaj moramo vedeti pred naročilom kuhinje

Pred nakupom kuhinje, si je dobro zastaviti nekaj vprašanj.

Kdo v gospodinjstvu večinoma kuha? Kako se kuha in pripravlja hrano? Ali delajo v kuhinji večinoma levičarji ali desničarji? Od individualnih navad pri kuhanju je namreč odvisnih veliko malenkosti, kot sta tudi višina delovne površine in razporeditev delovnih področij.

Koliko oseb živi v gospodinjstvu? Imamo pogosto obiske? Kam namestiti gospodinjske aparate? Kam postaviti gospodinjske pripomočke? Priklope in ostale priključke, ki jih potrebuje moderno gospodinjstvo, je potrebno predvideti veliko vnaprej in zelo natančno. Tako se izognemo kasnejšim posegom v prostor in dodatnim stroškom.

Kako uporabiti prostor in izkoristiti svetlobo? Kje je dostop dnevne svetlobe? Kje potrebujemo  dodatno "delovno" in ambientalno osvetlitev? Če uporabljamo kuhinjo kot bivalni prostor in jedilnico hkrati, priporočamo, da se vanjo spusti čim več sončne svetlobe.

Kam z vsemi stvarmi? Kako dosežemo potreben red v kuhinji? Če ima naš prostor shrambo, je to potrebno pri planiranju kuhinje predvideti. Kuhinjski pripomočki in živila morajo biti shranjeni v smiselno razporejenih delovnih področjih, kar nam prihrani poti in čas.

Izris kuhinje

Kuhinja po naročilu je odraz želja naročnika in strokovnosti izdelovalca. Omogoča popoln izkoristek prostora, predvsem pa popolno prilagoditev kuhinjskih elementov ter funkcij našim potrebam in željam.

Veliko ponudnikov ponuja brezplačen pogovor s strokovnim svetovalcem, ki nam predstavi ponudbo, na podlagi naših želja in zmogljivosti pa se pripravi tudi 3D izris, ki bo pomagal pri naši prostorski predstavi in razumevanju namestitve kuhinjskega pohištva. Naročilo naj bo oddano šele, ko smo z izrisom do potankosti zadovoljni, šele takrat se lahko začne dejanska izdelava pohištva po naročilu.

Izris kuhinje

Prijavite se na brezplačen izris kuhinje

Kuhinja z otokom

Kuhinjski otok naravno razdeli prostor, saj je odlično mesto za odlaganje, shranjevanje, kuhanje in pripravo hrane, pripraven pa je tudi za obedovanje. Umestimo ga lahko v katero koli kuhinjo, če je v njej le dovolj prostora. Sodobni trend narekuje, da je tak otok zelo pogosto tudi v vlogi  nekakšnega podaljška jedilne mize. Prostor nad njim lahko zapolnimo z elegantno kuhinjsko napo ali visečimi svetili.

Prvo pravilo, kadar se odločamo za kuhinjo z otokom, je pravilo prostora, kar pomeni da mora biti zanj naša kuhinja dovolj velika, njegove dimenzije pa takšne, da je uporaben in dopušča da nanj namestimo pomivalno korito, kuhalno površino in nekaj delovne površine. Strokovnjaki svetujejo vsaj velikost 120 x 50 cm. Paziti moramo tudi na to, da bo okoli njega dovolj prostora, da se bomo z lahkoto sprehajali med elementi.

Kuhinjski elementi

Kuhinjski elementi poleg estetskega dodatka k podobi naše kuhinje, pripomorejo tudi s svojo funkcionalnostjo pri hrambi najrazličnejših kuhinjskih pripomočkov. Mednje spadajo manjše ali večje omarice, predalniki in vse bolj priljubljeni kuhinjski otoki.

Med izbiranjem kuhinjskih elementov ne smemo pozabiti na njihove ustrezne dimenzije (širino, višino in dolžino). Prostor, ki ga imamo zanje na voljo moramo predhodno natančno izmeriti. Pametno je stremeti k čim enostavnejši montaži, prednost pa predstavlja tudi možnost njihovega prevoza iz trgovine oziroma dobavnega središča. Če jih kupujemo za daljša obdobja, ne smemo pozabiti na vidik njihove nege oziroma vzdrževanja higiene in čistoče. Najbolje je, da je le-to karseda preprosto in da so prilagojeni tako mokremu kot suhemu brisanju.

Preberite si o izdelavi kuhinje po naročilu