Kuhinje po meri so natančno prikrojene našim željam

Ena najstarejših značilnosti človeške kulture je prižiganje ognja in pripravljanje hrane s pečenjem in kuhanjem. Sčasoma se je ogenj, nad katerim so si ljudje na prostem pripravljali hrano preselil v hiše, ognjišče pa je bilo dvignjeno od tal. Kuhinja je postala poseben hišni prostor in se odtlej nenehno spreminjala.

Nastanek moderne vgradne kuhinje je tesno povezan z Dunajčanko Margarete Schütte - Lihotzky, ki je pred skoraj 90 leti projektirala t. i. frankfurtsko kuhinjo, prvo vgradno kuhinjo na svetu in ikono modernega dizajna. A pot do sodobne kuhinje je bila zelo dolga. Na našem koncu sveta je bila le-ta dolga stoletja zgolj del večnamenskega prostora v hiši, kjer se je kuhalo, jedlo, stanovalo in delalo. Šele vzporedno z začetki industrializacije družbe, proti koncu 18. stoletja, so začeli v kuhinje vgrajevati posebne zaprte štedilnike, ki so jih sprva izdelovali le za kuhinje bogatašev, po uvedbi elektrike in plina v hiše, pa so postali na voljo tudi običajnim ljudem.

Vse do prehoda iz 19. v 20. stoletje, se kuhinje v meščanskih hišah, kar zadeva pohištvo, niso kaj dosti razlikovale od drugih stanovanjskih prostorov. Okoli leta 1900 pa so se začele korenite spremembe. Po 1. svetovni vojni, ko so se vzporedno s širjenjem idej nemškega Bauhausa začela graditi večja stanovanjska poslopja ter delavska naselja, so kuhinjo umestili med predsobo in dnevno sobo, po drugi svetovni vojni pa se je začelo opremljanje s popolnoma novimi električnimi napravami. leta 1952 se je pričela pobuda, da se omogoči izdelava cenovno dostopnega, a dobro oblikovanega pohištva za nova stanovanjska naselja, kjer bo mogoče kuhinjske in druge dele kombinirati, dopolnjevati in širiti. Tako imenovano dunajsko vgradno kuhinjo so na veliko izdelovali za majhne kuhinje in kuhinjske niše, kakršne so bile značilne za stanovanja v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja in so osnova današnji moderni kuhinji.

Kuhinje po meri

Kuhinja je danes individualni element pohištva in prav kakor garderobna omara, lahko izdelana popolnoma po naši meri in okusu. V podjetju Prevc nam pri njenem načrtovanju z veseljem pomagajo. Za natančno predstavo o tem kako bo pohištvo izgledalo, lahko pred samo izdelavo pripravijo tudi brezplačen 3D izris z izbranimi materiali in barvami, ki je možen v več možnih postavitvah.

3D izris kuhinje

Oglejte si kuhinje Alples >>

Mini kuhinje

Naša stanovanja pogosto niso tako velika, kot bi želeli, a brez kuhinje vseeno ne gre, četudi živimo na dvajsetih kvadratih.

Pri zasnovi majhne kuhinje se je najbolj smiselno odločiti za izvedbo po meri, saj se lahko tako prilagajamo značilnostim prostora in nismo omejeni na industrijske mere elementov.

Pomivalno korito običajno umestimo na sredino, kar omogoča, da sta lahko v kuhinji dva uporabnika hkrati. Prav tako je priročno imeti v bližini kuhinjsko mizo, ki je lahko, če se da nekoliko višja, saj je tako uporabna tudi kot delovna površina, hkrati pa podaljšek delovnega pulta s kuhalno ploščo.

V majhne kuhinje je prav tako smiselno vgraditi kombinirane aparate, ki združujejo več funkcij, kot so recimo klasične pečice v kombinaciji s parno ali mikrovalovno. Namesto standardne kuhalne plošče več pulta pridobimo na račun takšne z dvema ali tremi kuhališči, če imamo pomivalni stroj, pa se lahko odrečemo tudi pomivalnemu koritu z odcejevalnikom.

Kuhinjska niša je uporabna zato, ker so v njej zgornje omarice globoke 60 in ne tipičnih 35 cm, poleg tega pa si lahko na višini 60 cm nad pultom omislimo tudi polico (do globine 30 cm je popolnoma nemoteča) za stvari, ki jih vedno potrebujemo pri roki. Priročno je, če je pult globlji od standardnih 60 cm, ker imamo tako lahko ob steni majhne aparate in druge pripomočke, spredaj pa je še vedno dovolj delovne površine.

Moderne kuhinje z aparati

Kuhinja z aparati

Kuhinja polno funkcionalnost pridobi šele z gospodinjskimi aparati, saj si je skoraj več ne predstavljamo brez steklokeramične, plinske ali indukcijske kuhalne plošče, hladilnika in zamrzovalnika, pomivalnega stroja itd. Ob nakupu kuhinje in aparatov v salonih pohištva Prevc, vam pripada brezplačna vgradnja pri njih kupljenih aparatov, v času montaže kuhinje.