Izdelava funkcionalne kuhinje se začne z dobrim izrisom

Vsako domovanje si zasluži kvalitetno kuhinjo, saj je kuhinja prostor, kjer se vsa družina nahrani. Ne le z zdravimi, kuhanimi obroki, za katere poskrbijo gospodinje, pač pa tudi simbolno. Kuhinja je tisti del hiše, kjer se družina zbere, se ob jedi pogovarja, druži in tke družinske vezi.

Če so bile kuhinje naših babic le preprosto kurišče, so moderne kuhinje danes tesno povezane s sodobno tehnologijo, ki nam lajša kuhinjska opravila in naše obroke naredi okusnejše, njihova izvedba pa je preprostejša in hitra. Sodobne kuhinje so postale estetsko dovršene in uporabniku prijazne hkrati. Na nas je le, da izberemo slog kuhinje, ki nam je blizu – moderna, rustikalna, morda retro…

Praktično in funkcionalno zasnovana kuhinja omogoča uporabnikom optimalen potek dela, kar pomeni, da je kuhinjska oprema razporejena na točno določen način, ki ob pripravljanju obrokov prihrani kuharju čas in skrajšuje poti. Seveda je o optimalnem poteku dela smiselno razmisliti že ob načrtovanju kuhinje. Dobro usposobljen načrtovalec bo ob izrisu kuhinje predvidel segmente znotraj kuhinje in jih razdelil na področja. Zaloge, shranjevanje, pomivanje, predpriprava, kuhanje in pečenje so le cone dela v kuhinji, ki se lahko razporejajo na različne načine. Izris kuhinje lahko zajame več načinov razporeditve kuhinjske opreme in jo najbolj prilagodi vašemu načinu uporabe kuhinje. Del načrtovanja kuhinje z izrisom je izredno pomembna faza v izdelavi kuhinje.


Sodobne kuhinje z otokom

Otok sredi kuhinje ni le modna muha snovalcev kuhinj zadnjih let. Če

vam le prostor dopušča, je kuhinja z otokom odlična rešitev za najbolj optimalen izkoristek prostora v kuhinji. Dimenzije kuhinjskega otoka morajo namreč biti takšne, da je uporaben, da nanj lahko namestite pomivalno korito, kuhalno površino in nekaj delovne površine. V nasprotnem primeru kuhinja z otokom ne bo uporabna. Strokovnjaki svetujejo vsaj velikost 120 x 50 cm. Paziti morate tudi na to, da bo okoli njega dovolj prostora, da se boste z lahkoto sprehajali med elementi.

Kuhinjski otok poudari odprtost prostora, zato so kuhinje z otokom običajno združene z drugimi prostori v hiši, z jedilnico in dnevno sobo. Seveda pa kuhinja z otokom po videzu ni nujno moderna kuhinja, otok je lahko tudi del klasično opremljene kuhinje – slog, ki si ga želite, je v celoti odvisen od vašega okusa.

Izris kuhinjeIzdelava kuhinj po meri

Če pa je prostor, v katerem nameravate imeti kuhinjo nevsakdanjih in neobičajnih dimenzij, je funkcionalno in estetsko kuhinjo najbolje izdelati po meri. Za izdelavo kuhinj po naročilu se vse pogosteje zanimajo ljudje, ki imajo za kuhinjo na voljo majhne prostore ali pa želijo lepo opremiti majhne garsonjere in bi kuhinjski prostor radi združili še z jedilnico in dnevnim prostorom.

Izdelava kuhinje se vselej prične z 3D izrisom. Tako si načrtovalec in kupec najlažje predstavljata razporeditev kuhinjske opreme in vtis, ki ga bo bodoča kuhinja dajala. V tej fazi se prilagodijo

ergonomske ravni, notranja razporeditev in urejenost kuhinjskih pripomočkov. 3D izrisi kuhinj se izdelujejo s pomočjo posebnih računalniških orodij za načrtovanje, ki zajamejo tako optimalno izrabo prostora kot tudi udobno upravljanje s kuhinjsko opremo.

Če v kuhinji porabimo veliko našega časa, je dobro razmisliti o čimbolj ergonomsko prilagojeni opremi. Naša hrbtenica nam bo hvaležna, če se v kuhinji ne bomo neprestano sklanjali ali se stegovali po stvari na visoke police. Dober načrtovalec kuhinj bo ob izrisu upošteval telesno višino uporabnika in ji prilagodil višino kuhinjskega pulta in višino namestitve spodnjih in zgornjih kuhinjskih elementov. Z ergonomskega vidika prav kuhinjski predali zagotavljajo največ prednosti: uporabniku prihranijo sklanjanje ali klečanje. Tudi kuhinjske pripomočke, ki so shranjeni bolj v ozadju, je v predalu mogoče najti z enim pogledom – brez prestavljanja vsebine. Dvižna vrata zgornjih kuhinjskih elementov omogočajo prost dostop, saj se ob odpiranju premikajo iz delovnega območja navzgor in tako omogočajo neposreden dostop do posode. Rešitev je dobra in varna: dvižna vrata se zaustavijo  v vsakem položaju – in omogočajo, da imate prosti obe roki.

Kuhinjska oprema

Izvedite več o kuhinjski opremi