Kuhinje so prostori za druženje, skrb za zdravje in prenašanje znanja

Kuhinje dajejo ton celotnemu domu, okrog njih se plete naše življenje od jutranje kavice ali krepilnega soka do skupnega krepkega dnevnega obroka in blagodejnega čaja pred spanjem. Iz njih črpamo svoje zaloge energije. V kuhinje se neprenehoma vračamo, da se srečujemo, izmenjujemo misli, se prepuščamo vonjem in okusom sveže pripravljene hrane, vsak dan znova ustvarjamo in to delimo z drugimi. Skupno uživanje hrane nas povezuje in vsaka družina ustvari svoje priljubljene recepte, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Kuhinje so tako veliko več kot le prostor s štedilnikom in kuhinjskimi elementi, so osrednji prostor v domu, kjer se dogajajo življenjsko pomembne dejavnosti: skrb za zdravje, druženje, sproščanje ob ustvarjanju.

Kuhinjski elementi


Pred nakupom kuhinje

Ker so kuhinje tako pomembni prostori in jih imamo po navadi za daljše obdobje, moramo pri načrtovanju in izbiri upoštevati kar nekaj dejavnikov. Na srečo nam pri tem svetujejo v salonih kuhinj s 3D izrisom kuhinj, nekateri kuhinjski elementi pa so razstavljeni. Z izbiro kuhinje izrazimo svoj slog, ki se mora ujemati z opremo celotnega doma. Na izbiro vpliva to, koliko družinskih članov šteje gospodinjstvo in koliko so stari. Kuhinje za mlade pare so lahko preprostejše in manjše kot za večje družine ali za starejše, ki želijo več udobja. Kuhinja nam dobro služi, če je čim bolj prilagojena našemu življenjskemu slogu in potrebam. Odločiti se moramo, ali želimo v kuhinji samo kuhati ali bomo tam tudi jedli in se družili. Pomembna sta tako videz kot funkcionalnost kuhinje. Kuhinjski elementi so lahko v različnih barvah in materialih, tu moramo premisliti, ali želimo bolj nezahtevne površine, ker nimamo časa za nenehno čiščenje, ali občutljivejše, ker so nam bolj všeč in smo v kuhinji pazljivi in nimamo majhnih otrok. Najbolje je že vnaprej določiti aparate in pečico, da se bodo ujemali s kuhinjskimi elementi, pomembna pa je tudi osvetlitev delovnih površin, izbira pulta in različni dodatki  za kuhinjo.

Kuhinje


Bogata izbira kuhinj: čiste linije ali robustna zaobljenost?

V pravo kuhinjo zanj se človek naravnost zaljubi. Priznana in kakovostna podjetja izdelujejo tako vrhunske in lepe kuhinjske elemente, da vsak najde nekaj zase. Nekoga bolj pritegnejo rustikalne kuhinje v domačem, podeželskem slogu, ki so v zadnjem času vse bolj priljubljene, druge bolj čiste in moderne linije, tretji so zapisani vsemu naravnemu in se temu ne odpovedo niti pri izbiri kuhinje. Če nismo odločeni, nam pomaga 3D izris kuhinj, da sestavimo svojo sanjsko postavitev kuhinjskih elementov. Vse kuhinje so izdelane točno po meri za vsak prostor. Zasnovane so maksimalno funkcionalno, poleg sloga pa se razlikujejo po materialu, iz katerega so narejene stranice kuhinjskih elementov, in po barvah stranic. Na voljo je cela paleta barv – od naravnih tonov v barvi lesa do močnejših tonov po barvni lestvici RAL, lahko so v sijajni ali mat izvedbi. Stranice so lahko iz mediapana in drugih trpežnih materialov, lakirane in nezahtevne za čiščenje, lahko imajo ročaje ali so brez njih, ta izvedba se pogosteje pojavlja v modernih kuhinjah, posebnost je ALU-letev za odpiranje vratc, lahko so iz masivnega lesa ali pa je na vratcih lesni dekor.  

Preberite več o dodatkih za kuhinjo


Dodatki za kuhinjo

Ti drobni elementi še poudarijo uporabnost kuhinje. To so svetila, dodatni odprti elementi, različne izvlečne košare ali mehanizmi, vgradne granitne plošče, zelo uporabne vgradne ali vgradne potopne vtičnice za na pult, kuhinjski robot, mikrovalovna pečica. V salonu kuhinj lahko izberete še stenske obloge iz keramike, stekla ali kamna.

In če se že sprašujete, kje imate na voljo tako širok in vrhunski izbor, naj povemo, da v Salonu pohištva Prevc, ki deluje že 25 let, prodajajo najkakovostnejše kuhinje slovenskega podjetja Alples z 2-letno garancijo in avstrijskega izdelovalca Danküchen, njihove kuhinje imajo 5 let garancije na leseni del in doživljenjsko garancijo na vodila. Izris kuhinje vam pripravijo v Alples studiu v BTC v Ljubljani in v njihovem salonu v Žabnici, kjer je nekaj modelov kuhinj na ogled.