Kakšen mora biti profil gum za zimo (letnih ali zimskih)

Sredi novembra je rok, ko morajo vsi lastniki vozil na svoje jeklene konjičke namestiti zimsko opremo - tako namreč določa 114. člen Zakona o varnosti v cestnem prometu. Ta je seveda potrebna vedno v zimskih razmerah, tudi če ne gre za obdobje od 15. novembra do 15. marca. V tem času morajo vozila z največjo dovoljeno maso 3,5 tone imeti:

  • 4 zimske pnevmatike z oznako M+S
  • poletne pnevmatike in snežne verige oziroma sorodne pripomočke za pogonska kolesa


Profil zimskih in letnih gum mora biti najmanj 3 milimetre. Vozila s štirikolesnim pogonom (4x4) morajo imeti zimske gume ali pa snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os.

Profil gum za tovorna in druga vozila

Tudi vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, morajo imeti profil gum za zimo (letnih ali zimskih) najmanj 3 milimetre. Kot zimska oprema pa velja, če imajo:

  • zimske pnevmatike na pogonskih kolesih
  • letne pnevmatike in snežne verige ali sorodne pripomočke za pogonska kolesa.
  • lopato


Ob tem velja povedati, da lahko gume (zimske in letne) oziroma njihov profil pregledate sami, a če niste prepričani, kako se stvari streže, se rajši obrnite na nekoga, ki ima za to potrebno merilno napravo. Tako boste na cesti zanesljivo varni. Tavčar A & B vam ponuja zimske in letne gume za osebna in dostavna vozila, tovornjake, avtobuse in delovne stroje.

Kako profil gum izmerimo sami

Profil zimskih gumPnevmatike vozila so edini stik vozila s cesto, zato je izjemno pomembno, da so pnevmatike kakovostne in nepoškodovane oziroma da niso toliko obrabljene, da ne bi več kakovostno opravljale svoje naloge. Profil letnih gum za zimo je treba pred začetkom zime oziroma uporabe vozila v zimskih razmerah dobro preveriti. To lahko storite tudi sami - če imate doma napravico za merjenje, je to precej enostavno. Na voljo so vam preprosti indikatorji, na katerem odčitate, do kod ste ga potisnili v kanal, lahko pa se odločite tudi za merilnike s skalo ali celo elektronske napravice.

Oglejte si ponudbo na naši spletni strani!

Petrol d.d. | Profil gum za zimo - povezave do naše spletne strani: