Holesterol v krvi - kaj mora vsebovati dieta ali prehrana pri povišanem holesterolu

Holesterol v krvi je vrsta maščobe, ki jo naš organizem nujno potrebuje za sintezo žolčnih kislin in nekaterih hormonov. Nahaja se v vsaki telesni celici in je sestavni del celičnih membran. Preveč holesterola je nevarno za nastanek ateroskleroze (mašenje žil) ter bolezni srca in ožilja. Zdrava oseba ga naj ne zaužije več kot 30 mg na dan. Holesterol in trigliceridi so v vodi netopni in se s krvjo prenašajo v obliki lipoproteinov.


Kapsule z rdečim rižemRaven holesterola v krvi odražata dve vrsti lipoproteinov: (HDL in LDL). Previsoka vsebnost holesterola povzroča različne zdravstvene težave in bolezni. Dieta pri povišanem holesterolu je zato nujno potrebna, da jo takoj vpeljemo v naš vsak dan. Največ holesterola vnesemo v telo prav s prehrano, veliko ga je v živilih živalskega izvora (jajca, mleko, meso, ribe, raki, lignji). Pri povišanem holesterolu v krvi se ne priporočajo živila kot so: rumenjak, maslo, smetana, sladkor, sladkarije, marmalade, suho sadje, ocvrte in mastne pečene jedi. Zdrava prehrana pri holesterolu mora vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin, soli, ter čim več zelenjave, sadja in vlaknin. Zelo pomembna je uravnotežena prehrana, kar pomeni, da v telo vnesemo dovolj veliko količino različnih sestavin. Nivo slabega holesterola v krvi lahko znižamo s sestavinami, kot so: cimet, klinčki, ingver, česen, korenje, koruza, grah, bučke, fižol, ribe, piščanec, teletina, itd.


Dieta pri povišanem holesterolu pomeni zdrav način življenja tako, da se izogibamo pitju alkohola, soli, hrani s konzervansi, mastnim mesnim izdelkom, nasičenim maščobnim kislinam, sladkorju, kajenju, stresu, ter se poskušamo izogniti povišanju prekomerne teže. Dieta pri povišanem holesterolu pomeni, da omejimo vse slabe navade in bolje skrbimo za naš življenski cikelj.

Nasveti za zdravo življenje pri povišanem holesterolu v krvi

Takoj zjutraj si pripravimo uravnotežen zajtrk (žitarice, zelenjava, sadni sok). V telo vnesemo toliko energije, da jo lahko normalno potrošimo skozi cel dan in se izognemo nastanku povišanega holesterola. Na jedilniku naj bo čim več sadja in zelenjave, pijte vodo ter se redno gibajte v naravi (ali telovadnici: joga, pilates). Pri pripravi hrane vam priporočamo, da uporabite: kuhanje nad soparo, kuhanje v majhni količini vode, kuhanje v aluminijasti foliji, dušenje v lastnem soku, itd.

Nasvet: holesterol v krvi si morate redno kontrolirati, še posebej velja to za osebe, ki so nagnjene k povišanju holesterola v krvi. Poskrbite za pravilno prehrano pri holesterolu, le tako bo vaše življenje bolj kakovostno in lepše.

Znižajte holesterol v krvi in se odločite za naravno zdravljenje holesterola s prehranskimi dodatki.


Vabljeni v spletno trgovino Bitax!