Hitro hujšanje - Kaj je lahko vzrok, da NE shujšamo?

Želimo hitro shujšati, pa ne gre! Iščemo vzroke, pa jih ne najdemo! Ko začnemo raziskovati, kaj je glavni vzrok, da ne moremo učinkovito in hitro shujšati, kmalu ugotovimo, da je težava prav v nepravilni prehrani, pijači in načinu življenja. Namreč v hrani in pijači so skrite kalorije, ki jih pogostokrat pozabimo šteti, kadar se lotimo shujševalne diete. Tako izgubimo voljo in vztrajnost za izgubo telesne teže in spet smo na začetku. Zdravo hujšanje pomeni, da nujno upoštevamo določena pravila tako, da ne izničimo vseh naših naporov, ampak da z vloženim trudom še povečamo učinek na izgubo telesne teže.

Če želimo res hitro in zdravo hujšati pomeni, da moramo v telo vnesti manj kalorij kot jih porabimo, saj šele takrat telo začne topiti maščobe. Vse skrite kalorije v hrani in pijači so škodljive in pogostokrat zanje sploh ne vemo, da obstajajo ali pa se sploh ne zavedamo, da so glavni vzrok za povišano telesno težo. Hrana je pogostokrat obdelana, kar pomeni, da vsebuje manj vitaminov, mineralov in hranljivih snovi, ter več maščob in sladkorja. Zato je nujno potrebno, da na vseh kupljenih živilih znamo kontrolirati deklaracijo s sestavinami in s tem količino navedenih kalorij v izdelku.

Pravila za hitro in zdravo hujšanje

Namesto nekvalitetne hrane po kateri smo kmalu spet lačni, priporočamo zaužitje takšne, ki nas bo nasitila. To je eno izmed glavnih pravil pri hitrem hujšanju, da jemo zdravo hrano, ki nas nasiti. Te sestavine so:

Vlaknine: dajejo občutek sitosti, saj se hrana počasneje izloči iz želodca, urejajo prebavo, znižujejo holesterol in razstupljajo telo. V telo jih vnesemo s sadnjem, zelenjavo, stročnicami ali zrnjem. Priporočamo dnevno zaužitje vsaj 20 gramov vlaknin. Namesto hrane lahko koristimo kapsule, ki vsebuje vlaknine. Učinek bo enak.

Beljakovine: so gradnik celic, ki vzdržujejo mišično maso in pomagajo pri porabi kalorij. Dajejo tudi občutek sitosti in tako veliko lažje nadzorujemo vnos hrane v telo. Beljakovine z malo maščob najdete v belem mesu, ribah, stročnicah, ribah.

Dobre maščobe: sem sodijo mononenasičene maščobne kisline in omega-3 maščobe. Nahajajo se v oreščkih, olivnem olju, avokadu, nekaterih ribah.

Voda: vsak dan jo pijte v večjih količinah, saj čisti telo in nam daje občutek sitosti. Izogibajte se vodam s sadnim okusom, saj vsebujejo skrite kalorije, ki preprečujejo hitro hujšanje.

Zeleni čaj: ker pomaga znižati nivo krvnega sladkorja pomeni, da bomo dlje časa siti. Priporoča se pitje 3 do 4 skodelice na dan, saj kombinacija teina in kofeina skupaj pomagata kuriti maščobe in izboljšati delovanje metabolizma.

Za kvaliteno in zdravo hujšanje je v veliki meri pomembna redna telesna aktivnost, nekajkrat tedensko. Manj ko bomo vnesli kalorij in več ko jih bomo pokurili z vadbo, večji bo učinek pri hujšanju. Če pa poleg vadbe upoštevamo še pravila za hitro in zdravo prehranjevanje, je uspeh zagotovljen.

Vabljeni v spletno trgovino podjetja Bitax d.o.o.!