Pošlji povpraševanje

Diabetično stopalo - Zdravljenje diabetičnega stopala in prvi znaki?

Bolniki s sladkorno boleznijo so izpostavljeni nastanku diabetičnega stopala. Pogosto imajo težave s stopali, vzrok zanje pa je okvara živcev (nevropatija), zoženje in otrditev žilne stene (ateroskleroza) in visok krvni sladkor (hiperglikemija). To lahko privede do gangrene in amputacije. Zaradi okvare živcev je oslabljen občutek za dotik, bolečino in temperaturo in jih bolnik ne more kontrolirati normalno, zato pogosto pripelje do razvoja diabetičnega stopala. Pri aterosklerozi je oskrba stopal s krvjo slabša, kar pomeni zmanjšan pretok kisika, hranil in antibiotikov, to pa lahko privede do odmiranja tkiva. Normalno zdravljenje diabetičnega stopala še dodatno ovira visok krvni sladkor in pri teh bolnikih pogosto pride do nadaljne okužbe.

Preprečevanje in prvi znaki diabetičnega stopala?

Bolniki diabetiki morajo zelo skrbno čistiti in negovati stopala (da so suha in voljna) ter da jih na suhih mestih namažejo z vlažilno kremo. Redno si morajo pregledovati stopala, tudi mesta med prsti, da se opazijo že manjše poškodbe, ki so vstopno mesto za okužbo. Pregledovati si morajo tudi nogavice, če so na njih vidni madeži izcedka ali krvavitve (nošenje svetlih nogavic). V primeru novonastale razjede ali druge spremembe na koži je potrebno takoj poiskati medicinsko pomoč.

Zdravljenje diabetičnega stopala

Rano zdravimo v ambulanti za diabetično stopalo. Enkrat tedensko rano oskrbimo, očistimo dno, porežemo robove, iščemo morebitna vnetja. Po potrebi bolnika tudi napotimo h kirurgu, ortopedu, nevrologu ali angiologu. Pri zdravljenju diabetičnega stopala sodeluje mnogo specialistov, zelo pomembna oseba pa je medicinska sestra, ki ponavadi bolnika in svojce pouči o oskrbi diabetičnega stopala doma. Bolniki ne čutijo bolečin in zato je še toliko bolj pomembno, da pri vsakem prvem znaku za nastanek diabetičnega stopala ukrepamo takoj. Rana se lahko hitro širi iz prsta na del stopala ali celotno stopalo ali pa bolnik celo izgubi okončino. Rano je nujno potrebno razbremeniti. Čas za zacelitevstopalne razjede je minimalno osem tednov.


Pri diabetičnem stopalu se lahko zdravljenje zakomplicira in pride do infekcije razjede, ki seže v globino, do kosti. Pri približno 15% bolnikih pride do vnetja kosti v globini razjede, kar pogosto vodi v amputacijo. Pri vneti rani se predpišejo antibiotiki. S pravočasno prepoznavo diabetičnega stopala in ustreznim zdravljenjem lahko zmanjšamo pogostost amputacij in sladkornim bolnikom izboljšamo kakovost življenja.


HemaGelZdravljenje diabetičnega stopala: na tržišču so različna sredstva ali geli za hitro celjenje ran. Pri podjetju Bitax d.o.o. so naredili klinične preizkušnje z izdelkom HemaGel in rezultati so pokazali, da HemaGel znatno pospeši celjenje tudi pri diabetičnem stopalu, gel se ne sprime z rano in se z lahkoto obriše, vlaži rano in preprečuje njeno izsušitev, preprečuje nastanek krast, brazgotin, zmanjša bolečino rane, ščiti rano pred nadaljno okužbo. Gel nima stranskih učinkov in je primeren za vse starostne skupine (tudi dojenčke, otroke, nosečnice).


V kolikor želite prihraniti čas in denar za celjenje ran, preležanin, opeklin, diabetičnega stopala in drugih kritičnih poškodb kože, potem ne odlašajte z nakupom HemaGel-a, ki je vrhunsko in trenutno najbolj učinkovito sredstvo na našem tržišču za celjenje ran.

Vabljeni v spletno trgovino podjetja Bitax!