Pošlji povpraševanje

Kako znižati holesterol v krvi - kako s pravilnim pristopom doseči znižanje holesterola, koristna živila in zdravila

Kadar pridemo do zdravstvenih težav s holesterolom, se najprej vprašamo kako znižati holesterol v krvi? Kar 75% Slovencev ima povišan holesterol, kar predstavlja veliko tveganje za srce in ožilje. Raven holesterola je potrebno nujno normalizirati. V tem primeru pa lahko veliko naredimo sami! Priporočljivo je, da imamo raven škodljivega holesterola LDL v krvi čim manj, holesterola HDL pa čim več. Le tako se lahko znatno zmanjša tveganje za nastanek srca in ožilja.


Danes imamo na razpolago učinkovita živila in zdravila za znižanje holesterola v krvi. Naprimer »zeleni čaj« zmanjšuje vsebnost slabega holesterola in povečuje vsebnost koristnega holesterola HDL. Uživanje soje namesto živalskih beljakovin ter uživanje živil, ki vsebujejo vlaknine (žita, zelenjava, sadje, stročnice) lahko bistveno znižajo holesterol.


Na razpolago so tudi različna prehranska dopolnila v obliki tablet ali kapsul, ki do določene mere učinkovito znižajo raven holesterola (npr. kapsule z rdečim rižem, zelenim čajem, česnom). Predenj se resno lotite z jemanjem zdravil, lahko prehranska dopolnila jemljete po priporočenem navodilu na embalaži. Npr. kapsule z rdečim rižem vsebujejo identično sestavino kot je lovastatin v zdravilu (ki znatno in učinkovito pomagajo pri znižanju holesterola). Zdravila za znižanje holesterola pa so ponavadi: statini, ki zavirajo encim HMG-COA reduktaze, nikotinska kislina, vezalci žolčnih kislin, zaviralci absorpcije holesterola.

Bolnikom s povišanim holesterolom v krvi in osebam, ki so negnjene k temu, se pogosto svetuje uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost, zmanjšanje porabo soli in alkohola, prenehanje kajenja ter izogibanje stresu. V kolikor upoštevamo vsa ta priporočila se raven holesterola zelo kmalu normalizira.

Zakaj je zvišana raven holesterola v krvi nevarna?

Ker povzroča številne srčno - žilne bolezni. Težave nastanejo, ko je raven holesterola v krvi previsoka in ta bolezen se imenuje hiperholesterolemija. Holesterol je nevaren za mašenje žil (ateroskleroza). Na žilah se počasi nabirajo maščobne obloge, stena žile ni več tanka in gladka, notranji premer žile pa je čedalje ožji. Zaradi tega se zmanjša pretok krvi do organa ali tkiva, ki ga žila prehranjuje. Žile postanejo mehke in lahko počijo, pojavi se lahko tudi krvni strdek (tromb), ki že tako zoženo žilo popolnoma zamaši.


Aterosklerozo lahko pospešijo različni dejavniki: neustrezna raven krvnih maščob (skupni holesterol, LDL, HDL, trigliceridi) ter zvišan krvni tlak (dedna nagnjenost, kajenje, debelost, stres, sladkorna bolezen, telesna neaktivnost).


Nasvet: za znižanje holesterola v krvi lahko s pravilnim pristopom in zdravim načinom življenja veliko pripomoremo prav sami (sprememba prehranjevalnih navad in normalizacija telesne teže). Odločite se za naravno zdravljenje holesterola s prehranskimi dodatki.


Vabljeni v spletno trgovino Bitax!