Smučanje - Bohinj priljubljena destinacija smučarjev

Zimski čas s seboj prinese tudi najbolj priljubljen zimski šport - smučanje. Bohinj sodi med najbolj priljubljena smučišča, ki jih ponuja Slovenija. Obilica sonca, izjemne panorame, lepe in urejene smučarske proge so kot nalašč tudi za tiste, ki jim najbolj ustreza enodnevno smučanje.


Med najbolj priljubljenimi smučišči za enodnevno smučanje, ki jih nudi Bohinj, sta smučarska centra Vogel in Kobla. Vabita vas tudi smučišči Sorica in Senožeta, ki bosta poskrbeli za družine in mlajše smučarje. Zanimivo družinsko doživetje, zaokroženo z zimsko pravljico na Pokljuki, pa obljublja smučišče Viševnik, visokogorsko smučišče z dvema progama. Prva je primerna predvsem za začetnike, druga pa bo razveselila tudi malo bolj izušene smučarje.


Enodnevno smučanje v BohinjuSmučanje - Bohinj vabi na turno smučanje

Zadnja leta vse bolj popularen šport Slovencev postaja turno smučanje, hoja s smučmi in smučanje po naravnih gorskih terenih. Turno smučanje vključuje dve športni prvini, zimsko gorništvo in smučanje. Za varno turno smuko je nujno, da poznamo zimske razmere v gorah. Potrebujemo še smučarsko znanje, najbolj smukaško in plužno tehniko, pomembna pa je tudi stabilnost na smučeh. Ko se vzpenjamo, lahko drsimo na smučeh, jih vlečemo za seboj ali jih nosimo na nahrbtniku, ko sestopamo, pa smučamo. Smuči nam v visokem snegu omogočajo bolj lagodno napredovanje, saj bi se sicer neizmerno mučili s hojo.


Prijetne strani tega športa so hoja po samotnih snežnih terenih, smučanje po nedotaknjenih belih poljanah, manj prijetne pa naporna hoja navkreber, prijemanje snega na pse in še kaj. Je pa turna smuka ena tistih športih aktivnosti, pri katerih se najbolj enakomerno telesno razgibamo.

Turno smučanje - Bohinj in okolica

Najboljše možnosti za turno smučanje v Sloveniji nudi prav Bohinj oz. venec gora nad njim. Sezona turne smuke v Bohinju ob ugodnih snežnih razmerah traja od decembra pa vse do maja. Nekatere ture so lažje, na primer Rodica, vrhovi okrog Pokljuke ter nekatere ture na Komni, in zanje ob primernem vodstvu in primernih pogojih zadostuje osnovno smučarsko znanje. Druge smučarske proge pa so lahko ekstremno zahtevne.


V spodnjih Bohinjskih gorah je najlepša smuka z Rodice. Tudi okolica Vogla ponuja odlične možnosti. Komna kot raj za turno smuko uživa sloves doma in po svetu, v zadnjem času so turni smučarji odkrili tudi čudovite terene na Fužinarskih planinah.
Bohinj ima tudi najznamenitejšo in najdaljšo progo za turno smuko v Julijskih Alpah: turo s Kanjavca v Staro Fužino, ki je dolga 15 kilometrov in kjer premagate 2000 m višinske razlike.

Se sprašujete, kam na enodnevno smučanje? Bohinj in okolica vam ponujata 1001 razlog za obisk, zato le preverite našo ponudbo za enodnevno smučanje. Ne bo vam žal.

Vabljeni!