Bohinjsko jezero

Leži v osrčju Triglavskega narodnega parka in velja za slovensko naravno znamenitost. Po površini ga v Sloveniji presegata le presihajoče Cerkniško (kadar je napolnjeno) in umetno Ptujsko jezero. Bohinjsko jezero leži v ledeniško izoblikovani jezerski kotlini in vsebuje skoraj 100 milijonov kubičnih metrov vode. Stara lokalna šala pravi, da ga je le za en »škaf«, če je ta zadosti velik. Jezerska kotanja, ki se strmo spušča nima plitvin in je nerazčlenjena. Nad dolino se strmo vzpenjajo Fužinarska planota, Pršivec na severu, Vogel na jugu, planota Komna na zahodu, na jugovzhodu pa so nižje Spodnje bohinjske gore. Ob njegovi obali ležijo naselja Ribčev Laz, Ukanc in Stara Fužina, ki sodijo pod Občino Bohinj.

Gre za pretočno jezero, katerega površina se poleti segreje do 22°C, pozimi pa včasih zamrzne. Njegova gladina se ob močnem deževju zviša tudi za 2 do 3 m. Voda tega jezera se obnovi trikrat letno. Njegov glavni dotok je reka Savica. Iz Bohinjskega jezera odteka druga najkrajša reka v Sloveniji, Jezernica, ki se od sotočja z Mostnico (100 m od mosta) imenuje Sava Bohinjka. Več kot tretjina vode vanj priteka pod jezersko gladino ob severni obali, skozi kraške izvire. Le desetina jezera je plitvejša od 10 m, kar 80 % pa je globljega od 20, ponekod celo 40 m. V njem živi okoli 65 vrst alg, 8 vrst mehkužcev in 5 vrst rib.

Po koncu zadnje poledenitve je Bohinjsko jezero segalo je do Stare Fužine, kar pomeni, da je bilo višje za približno 18 m. Med zaselkom Sveti Duh in prireditvenim prostorom Pod Skalco je nahajališče jezerske krede, južno od Svetega Duha pa je eno redkih nahajališč kremenovega porfirja v Julijskih Alpah.

Za ljubitelje vodnih aktivnosti je jezero primerno v vseh letnih časih. V toplejših mesecih lahko v njem plavamo, se vozimo s čolnom, srfom, kajakom ali kanujem, lovimo ribe in se potapljamo. Privoščimo si lahko romantično panoramsko vožnjo s turistično ladjo ali pa sprehod ob njegovi obali. Pozimi se včasih (čeprav vsako leto redkeje) ponudi tudi možnost drsanja.

Bohinjsko jezero

Rezervirajte apartma v Bohinju

Apartma Bohinj, Gorenjska

Beseda Bohinj označuje širše področje občine Bohinj ki se nahaja na Gorenjskem, kraja pod tem imenom pa sploh ni. Najbolj obiskani so Bohinjska Bistrica, ki leži nekaj kilometrov od jezera, Ribčev laz neposredno ob njem, Ukanc, Stara Fužina itd.

Apartmaji predstavljajo idealno nastanitev za popolne počitnice. Primerni so za vse tiste, ki si želijo počitnikovati udobneje kot v kampu, a svobodneje kakor v hotelu. Njihova ponudba na področju Bohinja je zelo velika. Izbiramo lahko med počitniškimi domovi, apartmaji v privatnih družinskih, tradicionalnih gorenjskih hišah, kočah ali tistimi v stanovanjskih zgradbah.

Apartmaji Bohinjska Bistrica

Počitniška brunarica Zoja ima teraso s pogledom na gore in čudovit vrt, dve spalnici, vključuje pa tudi dnevno sobo, televizijo z ravnim zaslonom, opremljeno kuhinjo z jedilnim kotom in kopalnico s prho. Ob brunarici je otroško igrišče. Hiška se nahaja približno 24 km od smučišča Soriška planina.

Počitniško hišo Studio Holiday Home najdemo v Bohinjski Bistrici, 10 km od smučišča Soriška planina in 7 km od smučišča Kobla. Enota nudi majhno kuhinjo s hladilnikom in kuhalno ploščo. Primerna je za vse, ki si želijo izkusiti rustikalno vzdušje prenovljene pastirske koče, v srcu Triglavskega narodnega parka.

Apartma Bohinj

Več o Bohinj apartmajih ob jezeru

Bohinj apartmaji ob jezeru

Apartmaji Alpik se nahajajo v naselju Ukanc, v središču Triglavskega narodnega parka, le kratek sprehod od Bohinjskega jezera. Gre za sodobne apartmaje, urejene v alpskem slogu, z balkonom ali teraso ter dostopom do brezplačnega brezžičnega interneta.

Apartmaji Alpski cvet se nahajajo v neposredni bližini jezera, trgovine, pošte, avtobusne postaje in ostale turistične ponudbe. Od smučišča Vogel so oddaljeni le 6 km. Hiša poleg ostalega ponuja nastanitvene enote z opremo za samostojno pripravo hrane in brezplačnim brezžičnim internetom.

0
 Advanced issues found