Smučanje je izjemno popularen zimski šport

Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj razširjenih in priljubljenih zimski športov pri nas, saj predstavlja odlično zabavo in rekreacijo za vse generacije. V Sloveniji imamo v sklopu številnih sodobnih smučišč na voljo mnoge urejene, označene in zavarovane smučarske proge. Z novimi možnostmi ugodne izposoje opreme za celotno družino, je ta šport, ki je nekdaj veljal za luksuz, postal izredno dostopen vsakomur, ki ga veseli zabava na snegu.

    smučišče Bohinjsmučanje turistično duštvo Bohinj

Gre gotovo za enega najstarejših izmed sodobnih športov. Smuči so namreč poznali že v ledeni dobi, ko je bila zemlja pokrita z ledom in snegom. Takratni ljudje so si z njimi pomagali pri gibanju po zasneženih in zmrznjenih površinah.

Ljubitelji belih strmin v sodobnem času največkrat smučajo po zasneženih površinah v urejenem naravnem okolju. Omenjeni šport je postajal vzporedno z razvojem sodobnih naprav, kot so vlečnice, žičnice in gondole, ki nam omogočajo, da se lahko udobno popeljemo na vrh hriba, od koder si privoščimo veliko zaporednih spustov, vse bolj priljubljen. Sodobna smučišča poleg dolge smučarske sezone svojim uporabnikom dandanes zagotavljajo predvsem varne, skrbno urejene proge iz naravnega ali umetnega snega, na katerih je poskrbljeno za red in upoštevanje smučarskega bontona. Poskrbljeno pa je tudi za namestitev, saj so v neposredni bližini, ali kar v sklopu smučarskih centrov, v ta namen na voljo številni hoteli, turistični domovi, smučarski apartmaji, hostli itd.

Bohinj smučišče

Na področju Bohinja sta dve urejeni smučišči.

Smučarski center Vogel leži v Triglavskem narodnem parku, nad Bohinjskim jezerom. Njegova izjemna lokacija in veličastno naravno okolje nam zagotavljata nepozaben razgled in neponovljivo izkušnjo, podkrepljeno z odličnimi storitvami. Na tem smučišču, že desetletja , vse od začetka njegovega delovanja, vzdržujejo tradicijo povsem naravno zasneženih strmin.apartma Bohinj

Nadmorska višina spodnje postaje žičnice Vogel znaša 560 m, zgornje žičnice Vogel 1535 m, najvišje žičniške naprave pa kar 1800 m. Površina smučišča se razteza na 78 hektarjih, skupna dolžina smučarskih prog pa znaša 22.000 m. Skupna dolžina lahkih prog je 9.500 m, težkih pa celo 12.500 m. Vlečnica nihalka lahko na Vogel pripelje 950 oseb v eni uri, kapaciteta smučišča pa doseže 9.420 smučarjev na uro. Na voglu so na razpolago štirisedežnice, enosedežnica, vlečnice ter tekoči trak v otroškem parku. Smučišče ponuja gostinsko ponudbo, nastanitev, snežni in otroški park, tekaške proge, šolo smučanja, izposojo in servis opreme. Za vse, ki bi poleg klasične smuke radi preizkusili tudi drugačne zimske aktivnosti obstaja možnost tečaja zimskega jadralnega padalstva, sankanja z gumenjaki, airboardinga in turne smuke.

Smučanje na Senožetih je očarljivo smučišče, ki se v nasprotju z Voglom nahaja v dolini. Njena prednost je ravno v lokaciji, saj je dostopna z avtomobilom. Ponaša se z urejenimi tekaškimi progami in možnostjo nočne smuke (od petka do sobote od 18:00 do 21:00 ure). Omogoča zlasti rekreacijsko smuko in ugodno smučanje za družine.

Njena nadmorska višina znaša 620 m. Dostopna je iz Srednje vasi (z avtom, urejeno parkirišče). Površina smučišča znaša 7 hektarjev, skupna dolžina smučarskih prog 2 km, dolžina vlečnice 450 m (+ otroška vlečnica), tekaških prog 15 km, dolžina osvetljene tekaške proge pa 3km. Smučišče ima kapaciteto 700 oseb/uro, sistem umetnega zasneževanja, pobočje namenjeno sankanju in urejeno drsališče. Ponujajo možnost organizacije športnih dni za šolske skupine in tekmovanj (po predhodnem dogovoru). V sezoni tam poteka šola smučanja, teka na smučeh in snowboarda, izposoja smučarske in tekaške opreme, servis smuči, na razpolago pa je tudi gostinska ponudba in vožnja s snežno vprego (po dogovoru).

VEČ O TURISTIČNEM DRUŠTVU BOHINJ

Smučanje za otroke

Če so naši otroci še majhni oziroma nevešči smučanja po “črnih progah”, je zanje oziroma za malčke vseh starosti in nivojev znanja primerna večina slovenskih smučišč.  Ker so, predvsem mlajši otroci, nepredvidljivi, so zanje zelo priročna smučišča, do katerih se lahko pripeljemo z avtom. Vendar pa imajo svojevrsten čar tudi smučišča, na katere se povzpnemo z gondolo. Zahtevajo le kanček boljšo organiziranost in več stvari v nahrbtniku.

smučanje z otroci