Bohinj je kraj, ki je kot ustvarjen za turizem

Bohinj je v primerjavi z bližnjim Bledom nekoliko manj turistično obiskan, a vendar ponuja številne možnosti za raziskovanje in uživanje v neokrnjeni naravi, saj leži na območju Triglavskega narodnega parka. Kot tak je idealna destinacija za vse, ki ljubijo zeleno, očarljive razglede na mogočne Alpe in vrsto miru, ki ga ne najdemo nikjer drugje kot le v osrčju narave. Področje ponuja nič koliko pestrih aktivnosti, ki bodo zadovoljile tako ljubitelje športa, kot tiste, ki iščejo oddih od mestnega vrveža.

Bohinjska kotlina leži v severozahodni Sloveniji, na območju Gorenjske regije. Ljudje si pogosto predstavljajo, da v Bohinjski dolini obstaja mesto z imenom Bohinj, vendar pa temu ni tako. Bohinj označuje geografsko ime za prostor, ki se razteza preko Zgornje in Spodnje Bohinjske, Nomenjske doline ter osrednjega dela v okolici Bohinjskega jezera.

Bohinjska dolina je najbolj znana po znamenitem Bohinjskem jezeru, največjem naravnem stalnem pretočnem jezeru v Sloveniji.

Bohinj aktivnosti

Bohinj vabi s svojo ponudbo neokrnjene narave, miru, umiritve, lokalne kulinarike, zanimivih prireditev ter številnih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in ostale športe.

Bohinjsko jezero je za ljubitelje vodnih aktivnosti primerno v vseh letnih časih. V toplejših mesecih lahko v njem plavamo, se vozimo s čolnom, srfom, kajakom ali kanujem, lovimo ribe in se potapljamo. Privoščimo si lahko čudovito panoramsko vožnjo s turistično ladjo ali pa le sproščujoč sprehod ob njegovi obali.

Bohinj pozimi postane center različnih zimskih aktivnosti, kot so smučanje, tek na smučeh, drsanje, zimsko pohodništvo in še veliko drugega.

Zimske aktivnosti v Sloveniji

Slovenija je odlična smučarska destinacija za vse, ki si morda želijo v zgolj nekaj dneh smučati na različnih smučiščih. Obiščemo lahko tako manjše kot v večje smučarske centre. Za vse, ki bi poleg smuke želeli poizkusiti tudi kaj novega, pa ponuja tudi velik izbor atraktivnih zimskih doživetij.

Vsi ljubitelji adrenalinskih podvigov, lahko preizkusijo nov trend na snežnih strminah. Airboarding je spust z glavo naprej po strmini z napihljivo rebrasto blazino ali airboardom. Airboarder se na blazini drži za ročaje, upravlja pa jo z nagibom telesa na eno ali drugo stran.

Popularna snežna kolesa so ravno prav avanturstična zabava za vse, ki so radi na snegu. Ne glede na starost, fizične sposobnosti ali predznanje bo malo drugačno kolesarjenje nepozabno. Snežno kolo odlikuje odlična statistika, saj se poškodb pri izvajanju praktično ne beleži.

Skijoring je doživetje podobno smučanju na vodi, le da se dogaja na zasneženi pokrajini, ne vleče pa nas čoln, temveč konj. Vožnja poteka znotraj ograjenega prostora. Konja usmerja izkušen jahač, ki prilagaja smer in hitrost, glede na naše smučarsko znanje.

Bohinj zimske aktivnost

Bohinj smučanje

Sneg naj ne bo razlog za pospravljanje jadralnih padal. V nekaterih slovenskih smučarskih centrih ponujajo tudi možnost poletov nad v belo odeto pokrajino. Poletimo lahko s Kanina ali Mangartskega sedla nad zasneženim Bovcem in Dolino Soče. Lep zimski panoramski polet pa si lahko privoščimo tudi z Vogla ali s Krvavca.

Bohinj smučišče

Področje Bohinja ponuja dve smučišči.

Smučišče Senožeta leži v dolini, zaradi česar je primerno predvsem za družine in rekreacijsko smuko. Brez težav je dostopno z avtomobilom, ponuja pa tudi urejene tekaške proge in možnost nočne smuke. Na smučišču najdemo otroško vlečnico, primerno tudi za predšolske otroke, pobočje namenjeno sankanju in urejeno drsališče.

Smučarski center Vogel leži v Triglavskem narodnem parku, nad Bohinjskim jezerom. Njegova izjemna lokacija, veličastno naravno okolje in odlične storitve zagotavljajo neponovljivo smučarsko izkušnjo. Gre za smučišče, kjer že desetletja vzdržujejo tradicijo naravno zasneženih strmin na katere se povzpnemo s štirisedežnicami, enosedežnico in vlečnicami.

Adrenalinski park Bohinj

Adrenalinski park Bohinj je postavljen tik ob Bohinjskem jezeru. Gre za poligon na višini od 8 do 14 m, sestavljen iz različnih nalog, ki jih lahko premagujemo individualno ali skupinsko, pod nadzorom izkušenega inštruktorja.

V njegov sklop spada tudi tako imenovana orjaška gugalnica, ki svojim gostom omogoča, da so najprej s plezalnim pasom pripeti na vrv, nato pa s pomočjo vlečnih vrvi dvignjeni na višino 8m, kjer se sami odpnejo in zanihajo v globino. Spust je prežet z adrenalinom iz za večino gostov pomeni vrhunec programa.