Mini kuhinje in mansardne kuhinje – kako izkoristiti dani prostor?

Mini kuhinje so značilne za manjša stanovanja, mansarde in garsonjere, kjer se stanovalci soočajo s prostorsko stisko. Prav tako se pogosto pojavljajo v vikend hiškah, študentskih domovih in tudi v različnih podjetjih, ki želijo svojim zaposlenim ponuditi možnost priprave čaja, kave in malic. Čeprav nam mini kuhinje ne omogočajo vsega, kar bi si lahko privoščili v večjem prostoru (recimo otok in dolga jedilna miza), lahko z malo inovativnosti še vedno izkoristimo vsak kvadratni meter. Pogosto se bomo morali odločiti za izdelavo po meri ali pa vsaj natančne meritve vsakega kosa pohištva, da ga bomo le uspešno umestili v prostor. Če izdelavo zaupamo pravemu strokovnjaku, lahko tudi mini kuhinja uspešno konkurira večji, in nam omogoča vse funkcije, ki si jih želimo. Pomembno je, da strokovnjaku zaupamo svoje želje, na podlagi katerih bo opravil potrebne meritve in izdelal 3D izris.

Mini kuhinje ideje

Ideje za kuhinje po meri

Če na voljo nimamo pretirano veliko prostora, se je najbolj smiselno odločiti za pohištvo ergonomskih oblik. S tem si zagotovimo bolj enostavno uporabo omar in predalov. Namesto običajnih vrat omaric se lahko odločimo za steklo, kar bo sobo takoj povečalo. Pri tem pa ne smemo pozabiti na to, da bo stvar zgledala estetsko le, če smo že po naravi organizirani in naše police niso preveč razmetane. Če so, jih je bolje zakriti. V kolikor imamo srečo in naša kuhinja vsebuje tudi okno, izkoristimo naravno svetlobo in se odločimo za svetle žaluzije, s pomočjo katerih bomo v mansardno kuhinjo spustili dnevno svetlobo. Debele zavese bodo prostor še pomanjšale. Prav tako je potrebno dobro izkoristiti vsak kotiček in si zagotoviti dovolj prostora za shranjevanje. Odločimo se lahko za vgradne omare, obešanje pripomočkov na stene in izkoriščanje površine nad hladilnikom ter na okenskih policah.

Oglejte si kuhinje Dankuchen >>>

Kuhinja z jedilnico – ustvarite prostor za druženje cele družine

Čeprav si pogosto želimo velike jedilnice, kjer bi lahko med prazniki gostili vso širšo družino in prijatelje, na svojo situacijo ne smemo gledati preveč negativno. Manjši prostori in združevanje kuhinje z jedilnico ima svoje prednosti, za katere bi morali biti hvaležni! Predstavlja namreč idealno priložnost za ustvarjanje prostora, ki lahko nadomesti dnevno sobo in postane središče domačnosti in družinskega dogajanja. Namesto, da se družinski člani izolirajo in čas preživljajo vsak na svojem koncu stanovanja, odprt prostor omogoča druženje, klepet med pripravo hrane in lažji nadzor nad mlajšimi otroci.

Mini kuhinje z jedilnico

Kakšne barve kuhinj izbrati ob prostorski stiski?

Barvne kombinacije v kuhinji in drugje so ključnega pomena pri opremljanju vsakega doma. Če si pri večji kvadraturi lahko privoščimo malo več eksperimentiranja, pa nam manjše sobe pogosto te možnosti bolj omejijo. Najbolj primerni so svetlejši toni, ki sobo optično povečajo, recimo bela in razni pastelni odtenki. Dobro se je odločiti za največ dva ali tri odtenke (pri čimer lahko bolj monotonim tonom dodamo tudi kakšno primarno barvo, recimo rumeno, da vse skupaj popestrimo in naredimo bolj živahno). Zanimive kombinacije, ki se pojavljajo tudi v revijah z opremo za dom, so recimo bela, svetlomodra in svetlosiva; bela v kombinaciji z naravnimi lesnimi dodatki; barva mete, svetlomodra in bela. Kontrasti bodo našo mansardno kuhinjo poživili, ampak ne smejo biti premočni - torej zelo temni in zelo svetli odtenki. Tla lahko optično povečamo z debelejšimi horizontalnimi črtami ali nakupom preproge s takim motivom. Uporaba stekla, marmorja, bleščečih keramičnih ploščic in nerjavečega jekla bo poskrbela, da bodo površine odbijale svelobo, kar je vedno dobrodošlo pri mini ali mansardni kuhinji.