Lesena vhodna vrata so še vedno med najbolj priljubljenimi

Vhodna vrata so pomembna investicija tako pri gradnji nove hiše kot pri obnovi starejšega objekta. Vhodna vrata predstavljajo mejo med javnim in zasebnim prostorom, hkrati pa delujejo kot dekorativni element zunanjosti hiše. Vizualno se morajo skladati z ostalim stavbnim pohištvom in splošnim videzom celega stanovanjskega objekta, umeščenega v širši prostor. Lastniki se najpogosteje odločajo za lesena vhodna vrata, zadnje čase pa je prisotnih tudi vse več alu vhodnih vrat, ki so še posebej primerna za sodobne objekte drznih linij. Pri tem je vredno omeniti, da so tudi lesena vhodna vrata s pravim dizajnom in brezhibno izvedbo izvrstna vrata, ki so v ponos sodobni arhitekturi.

Lesena ali alu vhodna vrata – vse je odvisno od vrhunske izvedbe

Ko se odločamo za nakup vhodnih vrat, se je v prvi vrsti potrebno odločiti, ali bomo investirali v lesena ali alu vhodna vrata. Obe različici imata svoje prednosti in slabosti, upoštevati pa je treba tudi splošni videz hiše. Za klasično izvedbo dvokapnice z lesenimi okni so tako bolj primerna lesena vhodna vrata, ki smiselno zaključijo domačen videz takšne hiše. Pri sodobnih hišah ravnih linij, kjer so uporabljeni presenetljivi arhitekturni prijemi, pa so mogoče bolj primerna aluminijasta, sploh če se skladajo z večjimi zasteklenimi površinami. Aluminij je zelo trden material, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, zato je tudi cenovno dražji od lesenih vhodnih vrat. Če imamo omejena sredstva, se je bolje odločiti za lesena vhodna vrata visoke kakovosti, ki so lahko s pravimi oblikovalskimi prijemi prav tako zelo sodobna.

Lesena vhodna vrataLesena moderna vrata

Lesena vhodna vrata odlikuje veliko prednosti

Lesena vhodna vrata so še vedno najbolj priljubljena vhodna vrata lastnikov hiš. To niti ni presenetljivo, saj je les naraven material, ki v dom prinaša pridih topline in domačnosti. Lesena vhodna vrata se tudi estetsko najbolje ujemajo z ostalim lesenim stavbnim pohištvom, zato se je dobro za njihov nakup odločiti sočasno z nakupom oken, da ne pride do večjih odstopanj. Lesena vhodna vrata nudijo tudi zelo dobro toplotno in zvočno izolacijo, kar močno pripomore k udobnosti bivanja doma. Ko preverjamo izolacijske vrednosti vhodnih vrat, je potrebno upoštevati dejstvo, kako toplotno prepustna so vrata sama in kako kvalitetna so tesnila in montaža. Čeprav vhodna vrata niso velik del zunanjosti hiše, so lahko toplotne izgube skoznje tako velike, da se poznajo na računu za ogrevanje.

Moderna lesena vhodna vrata so estetska dopolnitev sodobnega doma

Les je lahko v kombinaciji z drugimi materiali tudi zelo sodoben material, ki se brez težav umesti v zelo drzno zasnovane objekte. V minimalistično zastavljene prostore vnaša mehkobo in toplino naravnega materiala, s tem pa omili brezkompromisnost prostora. Moderna lesena vhodna vrata se dobro dopolnjuje s kovino in steklenimi elementi, kar je vidno pri skandinavskem slogu in minimalističnih zasnovah s pridihom Daljnega vzhoda. Za moderna lesena vhodna vrata je zato ključno dovršeno oblikovanje, ki se dopolnjuje z ostalim stavbnim pohištvom in dekorativnimi elementi hiše, ter natančna izdelava, ki ne dopušča napak in tako učinkovito poudarja najlepše vidike lesa in njegove strukture.

Preberite si še več o tem kako izbrati najprimernejša vrata za vas.

Lesena vhodna vrata po meri – ko se izpolnijo vse naročnikove želje

Za lesena vhodna vrata je dobro, da so narejena po meri. To še posebej velja za sodobne lesene modele, kjer so dimenzije namenoma nestandardne, da poudarijo unikatnost vhoda. Za izdelavo po naročilu se je priporočljivo odločiti tudi pri zamenjavi dotrajanih vrat. V tem primeru je potrebno nova vrata natančno prilagoditi obstoječi vhodni odprtini, saj ta vedno ne ustreza klasičnim dimenzijam. Največ lastnikov se odloči za lesena vhodna vrata po meri še zato, ker želijo, da so ta kar najbolj prilagojena njihovim zahtevam in željam. Obenem se zavedajo, da bodo takšna vrata, ki bodo narejena ročno in prav zanje, visoko kvaliteten izdelek, ki jim bo še mnoga leta v ponos.