Plexi steklo, akrilno steklo ali »organsko steklo«

Plexi steklo, ki ga poznamo tudi pod imenoma akrilno ali »organsko steklo«, je prosojna umetna plastična masa, ki se uporablja na številnih področjih. Čeprav se imenuje plexi steklo, v bistvu ne gre za steklo, temveč za mešanico sintetičnega polimera, metilnega estra in metakrilne kisline. Razvili so ga leta 1928, in sicer je rezultat dela več laboratorijev in znanstvenikov, med njimi Williama Chalmersa, Otta Rahma in Walterja Bauerja. Ime pa se je uveljavilo leta 1933, ko ga je podjetje Rohm and Haas začelo tržiti pod znamko plexi steklo. Cena je nižja od polikabonatov in pomeni ugodnejšo alternativo, kadar ne potrebujemo ekstremne trdnosti oziroma moči. Cena plexi stekla pa je postajala dostopnejša tudi z leti in z razširjenostjo.

pleksi steklo različnih dimenzijavto iz plexi stekla

Uporaba plexi stekla

Razširjenost plexi stekla v Sloveniji in v svetu je pravzaprav nemogoče zaobjeti v celoti, saj je uporaben na vseh področjih. Prodaja plexi stekla je razširjena v optiki, iz tega materiala so stekla za očala, ure, lupe, leče, prizme in optični vodniki, pleksi steklo v kuhinji je mogoče najti v priboru, ohišju gospodinjskih aparatov, iz njega je narejena posoda, plexi steklo se uporablja v elektroniki za dele stikal, prekritja, skale, pokrove luči, za optične zbiralce ter drugo. Plexi steklo se uporablja v avtomobilski industriji za smerokaze, vzvratne luči, prekrivna stekla, zasteklitev, v letalski industriji za zasteklitev letal, v gradbeništvu za strehe nadstreškov, bazenov, teras ipd., za pregradne stene teras, rastlinjakov in zimskih vrtov. Plexi steklo se uporablja tudi za sanitarne instalacije, pohištvo, kadi, tuše, kabine, za ročaje, prozorne cevovode, za pisarniške stroje, nalivna peresa, ravnila in ostali risalni pribor - pa tudi za dekoracijo, nakit, svetlobne reklame, stojala in držala v izložbah, restavracijah in barih. Cena pomeni nedvomno prednost, saj je cena plexi stekla veliko nižja od mineralnega, kar še dodatno pripomore k njegovi razširjenosti.

Cena plexi stekla je ugodna

Če vas zanima nakup plexi stekla, se obrnite na podjetje MS Vision d. o. o. Naše storitve in izdelki so cenovno ugodni, zato vas vabimo, da nam pišete in sporočite vaše želje, povezane s pleksi steklom. V najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili z ugodno ponudbo!