Lesene brunarice - izdelava zdravega bivalnega okolja

Lesene brunarice so v primerjavi s standardnimi domovi, ki potrošijo ogromno energije in precej onesnažujejo okolje, odlična naravna alternativa klasičnim domovom. Pa jih je mogoče spremeniti v dom? Največja prednost, ki jo uporabniku nudi lesena brunarica iz hlodov, je zdravo bivalno okolje, kar so potrdili strokovnjaki v številnih raziskavah. Prav tako je zelo zanimiva njihova zgodovina. Izdelava je bila namreč nekoč precej omejena - namenjene so bile zgolj počitniškemu bivanju, danes pa gradnja lesenih brunaric doživlja renesanso, saj se v njih biva skozi vse leto, torej ne gre več le za počitniške koče, temveč za bivanju in okolju prijazne domove. So precej bolj prostorne, kot so bile nekoč, poleg tega pa proizvajalci poskrbijo za primerno izolacijo, zaradi katere je bivanje prijetno tako pozimi, kot poleti. Za večjo kvaliteto bivanja je pri gradnji brunarice najbolje izbrati kakovostni les, ki se pridobi na podlagi zimske sečnje v gozdovih.

cena izdelave brunaric


Kakšni pa so stroški bivanja?

V primeru lesenih brunaric iz hlodov gre za pasivno gradnjo, saj je les odličen naravni izolator, poleg tega pa je danes pri izdelavi poskrbljeno še za notranjo izolacijo. Posledično je mogoče stroške bivanja kljub večji začetni investiciji bistveno zmanjšati. Cena izdelave lesenih brunaric ni fiksna, ker ima uporabnik možnost izbire med različnimi dimenzijami in oblikami, torej je v veliki meri odvisna od pričakovanj in želja uporabnika. Ljudje se v zadnjih letih še posebej zavedamo pomena ustvarjanja zdravega bivalnega okolja, zato vse pogosteje posegamo po naravnih rešitvah, vključno z leseno brunarico, ki je več kot primerna za bivanje. Uporabnik ima možnost izbire med ravnimi, lepljenimi ali masivnimi brunami, pri čemer so notranje stene na željo uporabnika obdelane z naravnimi materiali, kot so ilovnati ometi ali opaž. Brune segajo v dolžino od 9 do 25 centimetrov, samo zasnovo pa je mogoče kombinirati z montažno hišo.

CENE LESENIH BRUNARIC IN MONTAŽNIH HIŠ JAVUŠNIK


Zakaj je bivanje v leseni brunarici zdravju prijazno?

Lesena brunarica je narejena iz lesa, odličnega gradbenega materiala, ki slovi po svojih kemičnih in mehanskih lastnostih. Zagotovo ni naključje - prav ta material je v Sloveniji razširjen in zelo dostopen. Les uravnava količino vlage v zraku in tako prostore zaščiti pred razvojem zdravju škodljive plesni. Na dotik je vedno topel, s čemer prispeva k prijetnejši bivalni klimi, bil pa je tudi predmet raziskav, v katerih je bilo ugotovljeno, da zaradi svoje barve, teksture in značilnega vonja pozitivno vpliva na človeško zdravje. Zato je še posebej pomembno, pri izdelavi brunacric uporabiti izključno les najvišje kakovosti. Takšne hiše niso le prijazne do bivanja, temveč tudi do okolja.

gradnja lesene brunarice


Koliko časa traja izdelava?

Vsakdo, ki se odloči za selitev na svoje, si želi nov dom zagotoviti čim hitreje. V primerjavi s klasično gradnjo pa je postopek izdelave v primeru lesene brunarice bistveno hitrejši. Tako kot cena, je izdelava lesene brunarice odvisna od mnogih dejavnikov. Načeloma velja naslednje - celoten postopek traja zelo kratek čas, če se ga proizvajalec loti strateško. Do faze konstrukcije je lesena brunarica pripravljena že v 7 dneh, odvisno od velikosti in zahtevnosti objekta pa je za montažo na lokaciji naročnika potrebnih približno 5 - 10 dni. Pred tem mora stranka izbranega proizvajalca zelo natančno seznaniti s svojimi željami, saj je mogoče v prijeten dom spremeniti samo tiste objekte, ki zadovoljujejo potrebe in pričakovanja strank, v njih pa je mogoče najti kanček strankine domišljije. Notranjost je mogoče urediti tako, da bodo prostori postali zelo domačni. Lesene stene bodo čudovito okrasile družinske fotografije, ki bodo poskrbele za ohranjanje lepih družinskih trenutkov. Bivanja v leseni brunarici ni mogoče primerjavi z bivanjem v nobenem drugem objektu, zato vam v podjetju Javušnik omogočamo bivanje v sožitju z naravo.