Pošlji povpraševanje

Pomanjkanje vitamina B12: simptomi in kako lahko ukrepate

Pomanjkanje vitamina B12 spremljajo simptomi, ki so lahko sprva zelo neizraziti. Tako mnogi ljudje relativno pozno ugotovijo, da je težava, ki jih muči, prav pomanjkanje B12. Simptomi se lahko pojavijo pri ljudeh vseh starosti in prehranjevalnih navad. Še posebej problematični sta sicer lahko veganska in vegetarijanska prehrana, ki ju pogosto spremlja pomanjkanje B12. Znaki pa se nemalokrat pojavijo tudi pri starejših ljudeh, ki imajo težave z absorpcijo v prebavnem traktu.

ČE VAS ZANIMAJO ŠE SIMPTOMI HOLESTEROLA, KLIKNITE TUKAJ!

Kako prepoznati pomanjkanje vitamina B12: simptomi, ki so najpogostejši

Pomembno je, da znate prepoznati pomanjkanje vitamina B12. Znaki so v večini primerov povečana utrujenost in izčrpanost, bledikavost ter prebavne težave, velikokrat pa tudi psihične težave opozarjajo na pomanjkanje vitamina B12. Simptomi lahko tako vključujejo tudi težave s spominom in koncentracijo, včasih pa je lahko tudi depresija povezana s pomanjkanjem vitamina B12. Znaki, na katere morate biti prav tako pozorni, so še težave z vidom in z mišicami, prihaja pa lahko tudi do motenj delovanja živčnega sistema, kar je še eno zelo tipično opozorilo, da gre za pomanjkanje B12. Vitamina B12 sicer naše telo potrebuje relativno malo, vendar pa lahko po drugi strani nezadosten vnos privede do resnih težav. Tako nikakor ne smete prehitro izključiti možnosti, da bi šlo lahko v vašem primeru za pomanjkanje B12. Znaki so vsekakor razlog, da se odpravite do zdravnika, ki bo potrdil ali ovrgel pomanjkanje vitamina B12 (simptomi so namreč lahko povezani tudi z drugimi zdravstvenimi težavami).

pomanjkanje B12 simptomipomanjkanje vitamina b12 simptomi

Kaj storiti, da preprečite pomanjkanje B12?

Simptomi pomanjkanja vitamina B12 so nekaj, kar lahko enostavno preprečite. V slovenskem podjetju Valens, svetovno uveljavljenem proizvajalcu inovativnih prehranskih dopolnil, smo razvili pršilo, ki vsebuje vitamin B12 v naravni aktivni obliki. Odmerjanje je zelo enostavno, do hitre in učinkovite absorpcije pa pride že v ustih, zato ni nevarnosti za pomanjkanje B12. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 so namreč nekaj, na kar ni smiselno čakati, ampak je priporočljivo, da začnete s preventivnimi ukrepi.