Vegetarijanska prehrana in veganska dieta: pazljivo pri B12!

Vegetarijanska prehrana postaja vse bolj priljubljena, saj prinaša kar nekaj prednosti, v porastu pa je tudi veganska dieta. Običajno je vegetarijanska prehrana povezana z etičnimi stališči, seveda pa so pri tem pogosta tudi vprašanja, kakšna naj bo zdrava vegetarijanska prehrana. Ponujamo vam nekaj osnovnih smernic in napotke glede tega, na kaj morate biti še posebej pozorni, če vas mika vegetarijanska prehrana ali veganska dieta.

ZA VEČ INFORMACIJ O VITAMINU B12 KLIKNITE TUKAJ

Vegetarijanska prehrana: prehod naj bo premišljen

vegeterijanska prehranaIzraz vegetarijanska prehrana v osnovi pomeni, da se odpoveste mesu (vključene so tudi ribe) in različnim mesnim izdelkom. Načeloma je vegetarijanska prehrana povsem varna, vendar morate paziti na to, da zaužijete dovolj makro- in mikrohranil, ki jih vaše telo potrebuje za normalno delovanje. Zdrava vegetarijanska prehrana mora vključevati tudi vitamin B12 v zadostnih količinah. Vas skrbi pomanjkanje vitamina B12? Simptomi, na katere morate biti v tem primeru še posebej pozorni, med drugim vključujejo izčrpanost, motnje razpoloženja, nevrološke težave (npr. otrplost delov telesa) in vrtoglavico. Seveda pa se lahko omenjenim težavam izognete. Priporočamo vam, da se odločite za preventivno uporabo pršila, ki smo ga razvili v podjetju Valens. Omenjeno pršilo je enostavno za doziranje in vsebuje naravno obliko vitamina B12 (metilkobalamin), ob priporočenem doziranju ga lahko uporabljate kar 4 mesece.

Kaj pa veganska dieta?

B12 za vegane ni dostopen iz hrane, zato mora veganska dieta nujno vključevati tudi dodatek tega izredno pomembnega vitamina. Čeprav se zdi veganstvo za začetnike sprva morda nekoliko zahtevno, pa je lahko z upoštevanjem osnovnih smernic tudi takšna prehrana varna in zdrava. Strokovnjaki, ki obravnavajo veganstvo za začetnike, so večinoma najbolj soglasni glede ene stvari, in sicer glede tega, da je B12 za vegane nujno potreben v obliki prehranskega dopolnila. Naše ustno pršilo Valens B12 lahko kupite v lekarnah in specializiranih trgovinah po vsej Sloveniji. Izdelek pa ni le enostavno dostopen, ampak tudi povsem varen in zelo učinkovit, poleg tega pa ni bil testiran na živalih.

veganska dieta